18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων»

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στο νομό και στο Δήμο μας, για το νέο Lockdown είναι τεράστιες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ένα χρόνο τώρα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαντλεί τα περιθώρια της ατομικής ευθύνης, να πληρώνει το βαρύ και ποικιλόμορφο κόστος των περιορισμών. Με ευθύνη όμως της κυβέρνησης και του κράτους έμειναν στα αζήτητα όλα τα ουσιαστικά μέτρα θωράκισης και πρόληψης, καθώς η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, το δημόσιο σύστημα υγείας ως βαρίδι στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τα προληπτικά μέτρα ως κόστος για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Αντί για μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών, έχουμε προσλήψεις αστυνομικών για ένταση της καταστολής. Αντί προλαβαίνουν τον ιό με μαζικά επαναλαμβανόμενα test και επίταξη των διαγνωστικών κέντρων, τρέχουν πίσω του με την διάγνωση ατομική ευθύνη και κερδοφόρο εμπόρευμα. Μηδενική είναι η πρόληψη της ενδοοικογενειακής μετάδοσης από τα κρούσματα που δεν νοσηλεύονται. Ο εμβολιασμός καρκινοβατεί εγκλωβισμένος στις ενωσιακές επιλογές των καπιταλιστικών κερδών, των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών αλλά και στην υποστελέχωση. Με δύο μόνο εμβολιαστικά κέντρα ο νομός να είναι ουραγός των εμβολιασμών στο νησί. Τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιου όρους που κλείνουν για να μην εφαρμοστεί κανένα από τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας που διεκδικεί το εργατικό λαϊκό κίνημα (μειώσεις μαθητών/τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, επαρκών καθαριστριών κλπ.). Οι έλεγχοι σταματούν στους μεγάλους χώρους δουλειάς για να μην ενοχλείται η εντατικοποίηση της δουλειάς, η προσαρμογή των πρωτοκόλλων στους στόχους της κερδοφορίας.

Και σα να μην έφταναν αυτά η κυβέρνηση στους 10 μήνες της πανδημίας έφερε πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια, να δυναμώσει την καταστολή, για να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής που συμπλέει και συγκαλύπτει αυτή την πολιτική. Όχι μόνο δεν διεκδίκησε κανένα από τα ουσιώδη μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού αλλά προσαρμόστηκε πλήρως στις κυβερνητικές κατευθύνσεις είτε αυτό αφορά την απομόνωση της ατομικής ευθύνης, είτε την ανοχή στα κενά του συστήματος υγείας, στη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας σε βάρος των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών και υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων. Στο κρίσιμο μάλιστα κεφάλαιο της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων αποδεικνύεται βασιλικότερη του βασιλέως. Όταν οι σχολικές καθαρίστριες είναι λιγότερες από την προ COVID εποχή. Όταν μια άδεια ασθένειας ή εγκυμοσύνης οδηγεί σε δυσαναπλήρωτα κενά και σε εκπτώσεις στον καθαρισμό. Όταν αντί να ζητά νέες προσλήψεις και την πλήρη απασχόληση των καθαριστριών, επιστρατεύει τις μεθοδεύσεις που κατήγγειλε το σωματείο των καθαριστριών και άλλοι φορείς, για να καλύπτονται οι ελλείψεις με την εξουθένωση των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία. Όταν η αντιδήμαρχος παιδείας μιλά «προνομιακή μεταχείριση»!!! στον αριθμό των καθαριστριών, τότε δεν έχουμε απλή συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών. Έχουμε πλειοδοσία και διαγωνισμό στην εφαρμογή της αντιλαϊκής και επικίνδυνης πολιτικής.

Έστω και τώρα, είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για:

  • Να θωρακιστεί άμεσα το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στα σχολεία, στις μονάδες υγείας και σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα πιστοποιημένα ασφαλή εμβόλια με κριτήριο την θωράκιση της υγείας και ζωής του λαού μας κι όχι τις αδιαφανείς διαπλοκές της ΕΕ. Στις ομάδες που προτάσσονται για εμβολιασμό να ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
  • Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής διασποράς (επίταξη ξενοδοχείων κλπ.) για την απομόνωση των κρουσμάτων που δεν έχουν ανάγκη νοσηλείας.
  • Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές.
  • Άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και αυξάνει την καταστολή.
  • Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου