33 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Ν.ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Λογιστές Ρεθύμνου: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε εξωλογιστικές υπηρεσίες

Οι λογιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες  για μη λογιστικά θέματα,οι υπάλληλοι δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών να σταματήσουν να  παραπέμπουν τους πολίτες στα λογιστικά γραφεία για να εξυπηρετηθούν για οποιοδήποτε θέμα τους που αφορά ηλεκτρονική  διαδικασία η οποία απαιτεί χρήση των κωδικών  taxisnet,τονίζεται σε  ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Λογιστών -Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν.Ρεθύμνης προς όλες τις υπηρεσίες του Ρεθύμνου.

Ο Σύλλογος κρίνει αναγκαία αυτή την ενημέρωση καθώς λόγω της ψηφιοποίησης  των δημοσίων υπηρεσιών,όπως αναφέρει,πλήθος πολιτών παραπέμπεται στα λογιστικά γραφεία για εξυπηρέτηση θεμάτων που καμία σχέση δεν έχουν με τις υπηρεσίες του λογιστή-φοροτεχνικού.

Αναλυτικά,στην επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο του Συλλόγου Σαριδάκη Αικατερίνη και την γραμματέα Νικολιδάκη Αικατερίνη,αναφέρονται τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχείας ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και της σύνδεσης  στις διάφορες πλατφόρμες μέσω των κωδικών taxisnet, έχει παρατηρηθεί (ειδικά το τελευταίο διάστημα της κρίσης του κορωναϊού) κάποιοι υπάλληλοι ιδιωτικών και δημοσίων υπηρεσιών του νομού μας να παραπέμπουν τους πολίτες να απευθυνθούν στον λογιστή τους, για να τους παράσχει υπηρεσίες που δεν άπτονται του αντικειμένου του.

Η προτροπή αυτή από τους εν λόγω υπαλλήλους δημιουργεί  μία λανθασμένη αντίληψη στους πολίτες ότι ο λογιστής τους είναι αρμόδιος και ως εκ τούτου υποχρεωμένος να τους εξυπηρετήσει.

Ο κώδικας δεοντολογίας των λογιστών στα πλαίσια του οποίου έχουν τεθεί οι βάσεις συνεργασίας με τους πελάτες τους,αναφέρει ρητά τις υπηρεσίες του λογιστή-φοροτεχνικού.

Οι λογιστές δεν είμαστε ούτε εξουσιοδοτημένοι ούτε υποχρεωμένοι επειδή  χρησιμοποιούμε τους κωδικούς taxisnet για τις λογιστικές-φοροτεχνικές υπηρεσίες μας,να εξυπηρετούμε τον πολίτη για τις επί παντός επιστητού ηλεκτρονικές πλατφόρμες που απαιτούν για την είσοδο  κωδικούς taxisnet.

Ως κλάδος στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που θέλουμε να έχουμε με τους πελάτες μας,έχουμε επιδείξει κατανόηση και  ανοχή, έχουμε βοηθήσει υπέρ του δέοντος για τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν γενικά αλλά και ειδικά σε αυτή την υγιειονομική κρίση που διανύουμε,όμως η επιφόρτισή μας με τόσα καθήκοντα πέραν του αντικειμένου μας δρα εις βάρος των ουσιαστικών υπηρεσιών που είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Είναι δικαίωμά του κάθε αμιγώς λογιστικού γραφείου να αρνηθεί στον πολίτη την ασχολία του για το οποιοδήποτε αδιάφορο της λογιστικής εργασίας πιστοποιητικό ή αίτηση,(ενδεικτικά πχ πιστοποιητικά εμβολιασμού, βεβαιώσεις self test ,αιτήσεις για έξοδα κηδείας,αιτήσεις αποζημιώσεως για γυαλιά οράσεως ,voucher ,διάφορα κοινωνικά επιδόματα,κοινωνικός τουρισμός,ηλεκτρονικά ραντεβού κλπ εργασίες πασιφανώς μη λογιστικές).

Η επαγγελματική επάρκεια του λογιστή σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την επιλογή του να μην ασχολείται με εξωλογιστικές υπηρεσίες.

Είναι επαγγελματικό δικαίωμα του λογιστή  να επιλέγει να εργάζεται απερίσπαστος για τις υποθέσεις που αφορούν το επιστημονικό του έργο.

Η επιλογή κάποιου λογιστικού γραφείου να παρέχει και διάφορες εξωλογιστικές υπηρεσίες αποτελεί ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα και ως εκ τούτου αμείβεται διακεκριμένα γι αυτές.

Και επειδή,

Αυτή η λάθος ενημέρωση που δίδεται από υπαλλήλους υπηρεσιών έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των λογιστικών γραφείων.

  • Παράγει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Έχει επιφέρει σε πολλές περιπτώσεις ρήξεις και προστριβές των λογιστών με τους πελάτες τους.
  • Αποδεδειγμένα υπάρχουν περιπτώσεις λογιστών οι οποίοι έχουν ζημιωθεί και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία και πλήγμα στη φήμη τους.
  • Δεν επιτρέπεται ο λογιστής να εξαναγκάζεται εμμέσως να παρέχει υπηρεσία την οποία δεν έχει υποχρέωση και είτε δεν δύναται είτε δεν επιθυμεί  να την παρέχει.

 Παρακαλούμε τις υπηρεσίες του νομού μας να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στον τρόπο διατύπωσης της πληροφορίας που δίνουν στους πολίτες,όταν τους λένε να απευθύνονται στους λογιστές τους για μη λογιστικά θέματα,διότι δεν είναι  δεδομένο ότι ο λογιστής τους ασχολείται με τις υποθέσεις αυτές και εφόσον λογιστής θιχτεί επαγγελματικά,θα δύναται να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για να προασπίσει τα δικαιώματά του ιδίως δε να αποκατασταθεί η προσωπικότητα και η επαγγελματική του υπόσταση εφόσον υποστεί ζημία, στρεφόμενος κατά της υπηρεσίας η οποία παραπληροφορεί τους πολίτες».