14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέσω δανείου η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης δημοτικού φωτισμού στο Ρέθυμνο

- Αντικατάσταση περίπου 8.000 φωτιστικών σωμάτων που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενεργείας και πόρων

Στην αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού, τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς του μητροπολιτικού δήμου, προχωρά η δημοτική αρχή μετά τη χθεσινή έγκριση των όρων σύναψης του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκαν οι όροι σύναψης δανείου συνολικού ύψους 4.052.232,58 ευρώ με τη διάρκεια εξόφλησης του να ανέρχεται σε 10 χρόνια. Το επιτόκιο χορήγησης, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, θα είναι κυμαινόμενο [ενδεικτικό]: 2,55%+ Eurib 12μήνου, αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 εκάστου έτους), ενώ η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση: €464.200,12.

Μέσα από τον δανεισμό αυτό ο δήμος στοχεύει στην υλοποίηση ενός πολύ μεγάλο έργου που προβλέπει την αντικατάσταση περίπου 8.000 φωτιστικών σωμάτων σε όλη την πόλη και τους οικισμούς, με σύγχρονους λαμπτήρες τύπου led μέσα από τους οποίους θα προσφέρεται υψηλή ποιότητα φωτισμού και παράλληλα θα εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό 60%, ενώ σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση πόρων για τον δήμο. Ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση της επίβλεψης και συντήρησης των λαμπτήρων για δέκα χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι ο χρόνος ζωής κάθε λαμπτήρα θα είναι τα δεκαπέντε έτη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης, μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου σε ότι αφορά τους όρους του δανείου, ανοίγει ο δρόμος για τη  δημοπράτηση του έργου, ενώ ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι αυτό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Ειδικότερα ο κ. Κρεβετζάκης ανέφερε: «Στόχος μας είναι το 2021 να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον δήμο μας ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του γενικού γραμματέα του δήμου Μαρίνου Ρουσιά, καθώς εν αντιθέσει με αντίστοιχα προγράμματα πού έτρεξαν ακόμα και σε μικρότερους δήμους της χώρας το συγκεκριμένο είναι πολύ άρτια στοχοθετημένο και πολύ μικρότερου κόστους, καθώς αντίστοιχα προγράμματα ξεπερνάνε σε κόστος το τετραπλάσιο ή το πενταπλάσιο του δικού μας. Αυτό είναι μια επιτυχία του δήμου μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικά προβλέπει αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων όπου είναι αναγκαίο. Μιλάμε για ένα αριθμό περίπου 8.200 φωτιστικών σωμάτων, τα οποία καλύπτουν το 70% του δικτύου του οδοφωτισμού του διευρυμένου δήμου. Το συγκεκριμένο δίκτυο οδοφωτισμού έχει μια γραμμικότητα και απομακρυσμένες περιοχές δεν εντάσσονται σε αυτή. Το όφελος από το πρόγραμμα εκτός από την καλύτερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη ποσότητα φωτός έχει να κάνει ότι με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπου σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να ενημερώνεται η υπηρεσία και να επεμβαίνει για να διορθώνει την οποιαδήποτε βλάβη. Επίσης υπάρχει σύμφωνα με την πρόβλεψη μια εξοικονόμηση χρημάτων -υπολογίζεται περίπου στις 540.000 ευρώ- από την κατανάλωση ενέργειας, ποσό που υπερκαλύπτει την ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση, η οποία αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 464,200 ευρώ. Ουσιαστικά η μείωση στην κατανάλωση του ρεύματος υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στο 60%. Ο ανάδοχος έχει την υποστήριξη της συντήρησης σε βλάβες του δικτύου για δέκα χρόνια. Η δε πρόβλεψη για τις λάμπες που προμηθευόμαστε έχουν διάρκεια ζωής τα δεκαπέντε έτη, οπότε δηλαδή τα οφέλη του δήμου θα είναι πολλαπλά από τη συγκεκριμένη ενέργεια».

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη, θα είναι να δημιουργηθούν υποδομές για οδοφωτισμό σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν: «Λύνοντας αυτό εδώ το θέμα, δηλαδή βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στο δικτύου του οδοφωτισμού του δήμου και έχοντας αποκαταστήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα βλάβες σε περιοχές του δικτύου, θα πρέπει παράλληλα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να δούμε και τις περιοχές αυτές που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μην έχουν υποδομές οδοφωτισμού ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου».

Στην τοποθέτηση του στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για ολόκληρο τον δήμο, υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξει όψη ο φωτισμός του δήμου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι κάτι που πρέπει να γίνει καθώς θα φωτιστεί ο δήμος και ταυτόχρονα θα έχουμε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα σημαντικό. Μπορεί να χρειάζονται 12 μήνες για να εκτελεστεί το έργο όμως κάθε που θα ολοκληρώνεται θα ωφελείται άμεσα η αντίστοιχη περιοχή. Είναι σημαντικό ότι ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης. Είναι καλή μέρα για το δημοτικό σύστημα, μακάρι να πάμε γρήγορα και να μην έχουμε καθυστερήσεις στις διαδικασίες. Είναι πολύ σημαντικό τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από ένα αξιόπιστο σύστημα γιατί το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι η τράπεζα της αυτοδιοίκησης και το επιτόκιο είναι εξορθολογισμένο και δεν αποκλείει κανείς να εξορθολογιστεί και περαιτέρω».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος χαρακτήρισε αυτονόητη τη στήριξη της παράταξης του σε αυτή την επιλογή δανεισμού για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι αυτονόητο να στηρίξουμε αυτή την επιλογή. Ωφελούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον δήμο μας. Υπάρχει μια μελέτη την οποία συνέταξε ο κ. Πετρουλάκης, μηχανικός του δήμου με τις οδηγίες του ΚΑΠΕ, με βάση την οποία προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση για τον δήμο ύψους 450.000 ευρώ. Και μείωση ρύπων κατά 70%. Είναι ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο και μελλοντικά θα υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών και στα δημοτικά τέλη. Εκτιμούμε ότι θα αλλάξει όψη ο δήμος μας και ίσως αν είμαστε τυχεροί και τα επόμενα χρόνια να προκύψει και ένα μικρό ποσό που θα μπορεί αν διατεθεί για το υπόλοιπο κομμάτι. Αισθανόμαστε ότι με αυτό το έργο παρέχουμε πολύ σοβαρή υπηρεσία είτε στην πόλη όσο και στους οικισμούς».

Τους όρους του δανείου καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Ενεργοί Πολίτες/Σταύρος Βουρβαχάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι είμαι σύμφωνος με την επένδυση της προμήθειας και εγκατάστασης των νέων φωτιστικών σωμάτων σε αντικατάσταση των υπαρχόντων στο δίκτυο οδοφωτισμού του δήμου μας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων για τον δήμο. Δεν είμαι όμως σύμφωνος με τη λήψη ενός τόσο μεγάλου δανείου ύψους 4 εκατομμυρίων πενήντα δυο χιλιάδων ευρώ από τον δήμο μας και με τους όρους αυτού του δανείου, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Το δάνειο αυτό θα επιβαρύνει τους δημότες πάνω από 600.000 ευρώ σε αυτά τα 10 χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια ο υπερδανεισμός του δήμου μας ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες της κρίσης που αντιμετωπίσαμε. Επιπλέον έχουμε λάβει στο παρελθόν και άλλα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία παρατάθηκαν για να μπορούμε να τα αποπληρώσουμε με τη μέθοδο της αναχρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση της επένδυσης αυτής θα έπρεπε να γίνει τμηματικά με χρήματα του δήμου μας από τα αποθεματικά του.

Έτσι αν ισχύει το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας δηλαδή τα 451.000 ευρώ ετησίως, τότε απλώς προκύπτει ότι ο δήμος δεν έχει κανένα λόγο να πάρει ένα τόσο μεγάλο δάνειο. Οι αποσβέσεις της επένδυσης για την αγορά και την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών σωμάτων θα γίνουν πιο γρήγορα από την αποπληρωμή του δανείου που είναι 10ετής».

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης καταψήφισε τον δανεισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε αντίθετοι και με τη διαδικασία του δανεισμού και με τη σύμπραξη με τα ιδιωτικά συμφέροντα με τη μορφή ΣΔΙΤ, διότι και στις δυο περιπτώσεις τα συμφέροντα αυτά θα επωφεληθούν από την όποια μείωση θα υπάρξει από την ενεργειακή κατανάλωση. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρξει κρατική και ενωσιακή χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό. Κάναμε και πρόταση ώστε με πόρους του δήμου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έστω και σταδιακά.  Είπαμε ότι θα μπορούσαν χρήματα από την ανταποδοτικότητα να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Δεν προβλέπουμε κανένα ουσιαστικό όφελος για εργαζόμενους και καταναλωτές, τα δημοτικά τέλη θεωρούμε θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ίσως και υψηλότερα από τα σημερινά».

Την εισήγηση στη χθεσινή συνεδρίαση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου έκανε ο γενικός γραμματέας του δήμου Μαρίνος Ρουσιάς, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων.

Τους όρους του δανεισμού καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Βουρβαχάκη και του κ. Μανουσογιάννη.