30 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Μέσω της ψηφιακής δικτύωσης το άνοιγμα εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, με στόχο την τόνωση της εξωστρέφειας και την πληρέστερη ενημέρωση των Ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την υποστήριξη των Επιμελητηρίων Ηρακλείου και Χανίων, του Enterprise Greece, του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, της Eurobank, της Great Exhibitions και της GK Management Group.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο που μπορούν, μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, να ανταποκριθούν και να κάνουν τα βήματα που χρειάζονται και την απαραίτητη προετοιμασία για την εξαγωγική τους προσπάθεια σε συγκεκριμένες αγορές.

Οι αρμόδιοι Εμπορικοί Ακόλουθοι των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών έκαναν παρουσίαση των αγορών των Η.Π.Α., Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας, των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και του γενικού πλαισίου πρόσβασης στις συγκεκριμένες αγορές. Επίσης, υπέδειξαν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και τους περιορισμούς που έχει δημιουργήσει η πανδημία, τις ειδικές κατηγορίες προϊόντων με αυξημένες προοπτικές κ.α. Οι κλάδοι που παρουσιάστηκαν είναι τα τρόφιμα & ποτά, τα δομικά υλικά και τα καλλυντικά.

Επιπλέον, στέλεχος της Eurobank παρουσίασε το Exportgate, τη βραβευμένη διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρόσβαση σε εξελιγμένα εργαλεία και πηγές εξειδικευμένης πληροφόρησης για να αναπτύσσουν δυναμικά την εμπορική τους δραστηριότητα.

Τέλος, για την ενίσχυση της ενημέρωσης των επιχειρήσεων για την αγορά των Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε mini webinar σχετικά με τους κανονισμούς συμμόρφωσης με τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων). Οι εκπρόσωποι της GK Management Group Inc. ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το Kανονιστικό / Νομοθετικό πλαίσιο FSMA (Food Safety Modernization Act) του FDA, το υποχρεωτικό πλέον για την εγγραφή στον FDA DUNS number, τα προγράμματα επαλήθευσης των αλλοδαπών προμηθευτών για τους εισαγωγείς τροφίμων και ζωοτροφών FSVP (Foreign Supplier Verification Programs. Επίσης, παρουσίασαν συνοπτικά τις απαιτήσεις ετικέτας για προϊόντα που πωλούνται στις Η.Π.Α., αλλά και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η GK Management Group Inc. στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αμερικάνικη αγορά.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν o προϊστάμενος της Β08 Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Αντώνης Κατεπόδης, ο διευθυντής Transaction Banking Solutions της Eurobank, Αθανάσιος Ντάφλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Συμβολαίων και Υποστήριξης Πελατών του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, Άρης Κρεββατάς, η εντεταλμένη σύμβουλος του Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, ο διευθυντής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Enterprise Greece, Γιάννης Ρέτσας, και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Μανώλης Καρπαδάκης.

Ο κ. Κατεπόδης δήλωσε ότι: «Το υπουργείο Εξωτερικών και η Β08 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης παραμένουν πάντα στη διάθεσή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για τη στήριξη κάθε προσπάθειας ενημέρωσης και επέκτασης στις ξένες αγορές, μέσω των μηχανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο κ. Ντάφλος, αναφερόμενος στη σημασία της ψηφιακής δικτύωσης, επεσήμανε πως: «Η ηλεκτρονική δικτύωση ισοδυναμεί με άνοιγμα στις διεθνείς αγορές, με τρόπο αποτελεσματικό, άμεσο και οικονομικό. Αυτός είναι και ο λόγος που η Eurobank επενδύει τόσο δυναμικά από το 2012 σε διάφορες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με τον ΣΕΚ, με αιχμή την πλατφόρμα Exportgate.gr, η οποία συνδέει τους Έλληνες εξαγωγείς με επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και με πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας».

Ο κ. Κρεββατάς τόνισε ότι ο ΟΑΕΠ βρίσκεται στο πλευρό όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ανεξαιρέτως δραστηριότητας και μεγέθους, ακόμα και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στον εξαγωγικό τομέα. Όπως είπε: « Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με την πανδημία να έχει επηρεάσει τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους περισσότερους κλάδους, και οι καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και οι φερεγγυότητες αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 33% μέσα στο 2021. Η ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων να νιώσουν ασφαλείς για να μπορέσουν να επεκτείνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να προστατευθούν κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ».

Η κ. Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των εξαγωγέων για σημαντικές αγορές-στόχους είναι για την Enterprise Greece στρατηγική προτεραιότητα, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να εξειδικευτεί αυτού του είδους η πληροφόρηση σε όλες τις Περιφέρειας της Ελλάδας, και να αξιοποιηθεί, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την εξαγωγική βάση της Κρήτης. Γι’ αυτό και στηρίζουμε στρατηγικά με την αιγίδα μας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σαν αυτή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Άλκης Καλαμπόκης, ευχαρίστησε για την αμέριστη υποστήριξή τους το υπουργείο Εξωτερικών και τη Β08 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και τον επικεφαλής της, κ. Κατεπόδη αλλά και όλους τους Εμπορικούς Ακολούθους, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και με χαρά στο κάλεσμα του ΣΕΚ.