28 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο δήμαρχος

 

Την πρόταση του για τα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης αναψυχής και των ξενοδοχείων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρουσία όλων των αντιδημάρχων του δήμου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή της κρίσης μέχρι και σήμερα ακολούθησε τα όσα προβλέπονται δυνητικά από τις σχετικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και συγκεκριμένα:

α. Έδωσε παράταση στην καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων και γενικότερα των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις.

β. Μείωσε τα μισθώματα από τα δημοτικά ακίνητα κατά 40%

γ. Ανέστειλε την καταβολή του ειδικού μισθώματος των κυλικείων εντός των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, από την πρώτη στιγμή της κρίσης έκανε τις παρακάτω ενέργειες:

α. Δεν προχώρησε σε δεσμεύσεις ΑΦΜ

β. Δεν προχώρησε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

γ. Δεν προχώρησε σε βεβαιώσεις οφειλών ώστε να μην είναι απαιτητές και να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ούτε κοινοποίησε κάθε είδους προστίμων

ε. Περιόρισε ή και ανέστειλε ελέγχους τήρησης κανονιστικών αποφάσεων και ελέγχους απόδοσης τελών

στ. Απάλλαξε τους ωφελούμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών από την καταβολή τροφείων

ζ. Απάλλαξε τους μαθητές της δημοτικής φιλαρμονικής και του δημοτικού ωδείου από την καταβολή διδάκτρων

 

Οικονομικά μέτρα

Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών για το διάστημα που οι πληττόμενες επιχείρησες ήταν κλειστές, μετάθεση των δόσεων εξόφλησης καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου αλλά και αναστολή καταβολής των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε όσα ξενοδοχεία δεν λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά, προβλέπονται μεταξύ των προτάσεων ενίσχυσης τις οποίες θα εισηγηθεί ο δήμαρχος στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικά για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση ο δήμαρχος θα εισηγηθεί:

 

Α. Τα προβλεπόμενα της 68/20-3-20 ΠΝΠ και του Ν. 4688/20

 1. Όλες οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 να απαλλαγούν από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όσο διάστημα ίσχυαν αυτά.
 2. Όλες οι επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 και κάνουν χρήση παραχωρημένου Κ/Χ, να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί.
 3. Τη μείωση του τέλους κατάληψης Κ/Χ για το έτος 2020 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν. 4688/20. Δηλαδή στις επιχειρήσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου, θα επέρχεται μείωση του Τέλους αναλογικά με την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

 

Β. Με πρωτοβουλία του δήμου θα εισηγηθεί

 1. Τη μετάθεση των δόσεων εξόφλησης της άδειας κατάληψης Κ/Χ για το υπόλοιπο 70% (αφού αφαιρεθούν οι ανάλογες ανωτέρω απαλλαγές), για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
 2. Για τις ξενοδοχειακές μονάδες που λόγω της κρίσης θα επιλέξουν να μη λειτουργήσουν φέτος, να τους δοθεί η επιλογή της αναστολής καταβολής του τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τους υπόλοιπους μήνες του 2020. Το ποσό αυτό θα βεβαιωθεί και θα καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση τον Μάιο του 2022. Το ανωτέρω ποσό όμως θα επιβαρυνθεί με τους προβλεπόμενους από την νομοθεσία τόκους.

 

Μείωση δημοτικών τελών για τις ευπαθείς ομάδες

Επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει την τροποποίηση των αποφάσεων των δημοτικών τελών θα εισηγηθεί τον Αύγουστο στο δημοτικό συμβούλιο, για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας του έτους 2021 τη γενναία μείωση ή και απαλλαγή από αυτά για τους (α) μακροχρόνια άνεργους, (β) τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και (γ) τους άπορους.

Αν προκύψει μέσα στο έτος σχετική νομοθετική ρύθμιση που να δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης δημοτικών τελών τότε θα επανέλθουμε με νέα εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή ένιωσε την ανάγκη ότι πρέπει να σταθεί δίπλα στην κοινωνία να βάλει πλάτη, όπως κάνει πάντα, σε μία πρωτόγνωρη πραγματικά κατάσταση, η οποία μέχρις στιγμής επικεντρωνόμαστε στο υγειονομικό της κομμάτι, αλλά το δύσκολο θα είναι το οικονομικό και φοβάμαι πάρα πολύ αυτά που θα έρθουν, εάν δεν παρθούν εγκαίρως οι σωστές αποφάσεις. Εκείνες δηλαδή που θα στηρίξουν την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς που αποδεδειγμένα αποτελούν τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η κοινωνική συνοχή. Με πολλή μετριοφροσύνη σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση αναδείχθηκε η τεράστια σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά να μου επιτρέψετε αναδεικνύεται και η αξία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, η οποία αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στην κοινωνία, οφείλει να είναι δίπλα στην κοινωνία, άλλωστε δουλεύει για την κοινωνία. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους δημάρχους, οι οποίοι πραγματικά έδειξαν και δείχνουν μια ιδιαίτερη γενναιότητα και τους προέδρους των νομικών προσώπων και αυτοί συμμετέχουν στη σημερινή μας κουβέντα διακριτικά και από απόσταση, όπως οι υγειονομικές καταστάσεις επιτάσσουν. Θέλω να δώσω τα εύσημα σε όλους εκείνους που σχεδίασαν την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι θεαματικά. Πραγματικά χαιρόμαστε και υπερηφανευόμαστε που βγήκαμε μπροστά και ήμασταν θετικό παράδειγμα στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά αυτό το θαύμα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα εάν δεν σκεφτούμε ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμη».

 

Οι δαπάνες που πραγματοποίησε ο δήμος και τα νομικά του πρόσωπα λόγω του κορονοϊού

Μέσα ατομικής προστασίας:           170.099 €

Ειδική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες:            6.992€

Εξοπλισμός – επικοινωνία:  26.300 €

Απολυμάνσεις:     41.482 €

Πρόσθετες δαπάνες προσωπικού:    212.156 €

Φαρμακευτικό υλικό:        2.500 €

Διάφορα έξοδα:   9.000 €

ΣΥΝΟΛΟ:             468.529 €

Η μέχρι σήμερα κρατική επιχορήγηση ήταν 474.000€

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος τη φετινή χρονιά για το μεν τεχνικό πρόγραμμα οι ίδιοι πόροι είναι στο χρηματοκιβώτιο του δήμου, όμως για τις λειτουργικές δαπάνες που ανέρχονται σε 7,2 εκ. ευρώ βάσει του νόμου ο δήμος είχε το δικαίωμα να βασιστεί στα έσοδα της φετινής χρονιάς τα οποία δεν υπάρχουν. Οι δαπάνες όμως υπάρχουν. «Μπορούμε να κάνουμε περικοπή με σχετική ευκολία μέχρι περίπου 900/000 και με πολύ μεγάλη δυσκολία μέχρι 1.5 εκ. ευρώ. Δεν μπορούμε να μην πληρώσουμε υποχρεώσεις, μισθώσεις, δικαστικές αποφάσεις, της ΔΕΗ, ασφάλιστρα το έλλειμμα είναι μεγάλο. Θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι ακόμα και με περικοπές του τεχνικού προγράμματος, με μετάθεση κάποιων έργων στο 2022, γιατί το επόμενο τεχνικό πρόγραμμα, του 2021 δεν θα μπορεί να στηριχθεί, γιατί αυτό στηρίζεται στα χρήματα που έχεις, όχι σε αυτά που προσδοκάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρινάκης.

 

Έκκληση στους επιχειρηματίες να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα

Ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου έδωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων από πλευράς των επιχειρηματιών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τις καφετέριες όπου, όπως είπε, τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται συγχρωτισμός. Ο ίδιος σημείωσε την ευθύνη των επιχειρηματιών και των ελεγκτικών οργάνων επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν και την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαθεί η προσπάθεια που έγινε επί τρεις μήνες για να μείνει η χώρα μας, η Κρήτη και το Ρέθυμνο ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός.

«Δεν είναι δυνατόν και κυρίως η νεολαία μας να αισθάνεται ότι αυτό το σύννεφο πέρασε και δεν μας έβρεξε. Είχαμε το μεγάλο προνόμιο να μην δούμε πολλά έως και καθόλου φέρετρα δίπλα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τεράστιος κίνδυνος. Και θέλω να πω ότι και επιχειρηματίες της διασκέδασης και της εστίασης ότι έχουνε τεράστια ευθύνη γιατί αυτό το οποίο σήμερα μας επιτρέπει δειλά-δειλά να ξεκινήσουμε για να κάνουμε μια μικρή επανεκκίνηση μπορεί την επόμενη στιγμή να ανατραπεί. Αυτή τη στιγμή σαν κοινωνία και σαν οικονομία έχουμε κατακτήσει ένα πιστοποιητικό, το πιστοποιητικό του ασφαλούς προορισμού. Πρέπει να το διατηρήσουμε και να το επαυξήσουμε. Τα λέω τώρα πριν έρθουν οι τουρίστες, τώρα είμαστε πράγματι ένα πεντακάθαρο νησί, σίγουρα τα υγειονομικά αποτελέσματα ήταν πάνω από τις προβλέψεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων. Ευτυχώς κρατήσαμε την Κρήτη, τον νομό μας, τον δήμο μας σχεδόν αλώβητο από αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση που έπληξε όλον τον κόσμο. Αλλά σε λίγο θα έρθουν άνθρωποι που θα πρέπει να τους υποδεχτούμε. Δεν πρέπει λοιπόν να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να ξανανιώσουμε την επιθυμία, εάν θέλετε του γρήγορου πλουτισμού. Αυτή η χρονιά είναι η χρονιά που όλοι θα «ματώσουμε» και σαν αυτοδιοίκηση και σαν επιχειρηματίες και σαν εργαζόμενοι για να μπορέσουμε να είναι η τελευταία φορά που «ματώνουμε» από αυτή τουλάχιστον την αιτία. Κάνω λοιπόν έκκληση με πολλή συμπάθεια και πολλή αγάπη ότι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα. Μην σκεφτούμε εν ονόματι του πρόσκαιρου κέρδους μιας βραδιάς ότι πρέπει να ξανά συνωστιστούμε και να ζούμε συνθήκες κοσμοσυρροής σε συγκεκριμένα κέντρα. Θέλω να πω ότι στα εστιατόρια τα πράγματα είναι εξαιρετικά προσεγμένα, το διαπίστωσα και προσωπικά αλλά η νεολαία μας συγκεντρώνεται στα κέντρα διασκέδασης, στις καφετέριες μάλιστα σε μεταμεσονύκτιες ώρες. Αυτή είναι ευθύνη και άλλων αρχών να ελέγξουν την τήρηση των υγειονομικών πλέον μέτρων. Δεν υπάρχει θέμα εάν είμαστε τώρα επιεικείς ή αυστηροί, το θέμα είναι εάν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε αυτό που μέχρι τώρα κατακτήσαμε, το προνόμιο του υγειονομικά ασφαλούς προορισμού. Κάτι που είναι καλό για εμάς για την οικονομία μας και εκείνους που θα μας επισκεφτούν. Για σκεφτείτε το θλιβερό σενάριο μετά από 3-4 βδομάδες να αρχίσουν τα κρούσματα να επανεμφανίζονται στο νησί μας, στον νομό μας, στην πόλη μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε βίαιη οπισθοχώρηση και ακύρωση όλης της τεράστιας προσπάθειας που έγινε από τους συμπολίτες μας, συμπατριώτες μας, την κυβέρνηση, τα συστήματα δημόσιας υγείας και όλους τους φορείς. Υπό την έννοια αυτή ο δήμος Ρεθύμνης προσπαθεί να σταθεί δίπλα στην κοινωνία» επεσήμανε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

 

Θα εξετάζεται κατά περίπτωση η επιπλέον παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ρεθύμνου για την επιπλέον παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα ακολουθήσουν όσα προβλέπονται στη σχετική ΠΝΠ, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν είναι δυνατόν να έχουν τα τραπεζοκαθίσματα που νομίμως είχαν πριν, και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν αφορά τις αυθαίρετες προεκτάσεις. «Αυτή η μείωση θα είναι αναλογική σύμφωνα με τα τραπεζοκαθίσματα που πλέον δεν θα έχουν. Θα προσπαθήσουμε όπου είναι δυνατόν να είμαστε λογικοί αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό ούτε σε βάρος του ανταγωνισμού, ούτε σε βάρος της ασφάλειας, ούτε σε βάρος της πυρασφάλειας της παλιάς πόλης. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί παίρνουμε ευθύνες, δεν πρέπει να αυταπατάται κανείς ότι αυτή η περίοδος που θα ακολουθήσει θα έχει την ίδια ζήτηση τραπεζοκαθισμάτων πέρσι ή πρόπερσι ή τις άλλες χρονιές της πόλης. Κατά συνέπεια θα δούμε συγκεκριμένα την κάθε περίπτωση, δεν βγάζουμε γενική οδηγία. Η γενική οδηγία είναι στο επίπεδο ότι όπου μπορούμε θα το επιτρέψουμε δεν θα διώξουμε όμως και τους τελευταίους κατοίκους από την παλιά πόλη για δύο τραπεζάκια παραπάνω, ούτε θα ακυρώσουμε την προσπέλαση της προσβασιμότητας της παλιάς πόλης, ούτε θα επιτρέψουμε αυτό που είδαμε με πολύ λύπη αυτό που κάποιοι ελάχιστοι να καταλαμβάνουμε τις οδεύσεις των τυφλών για να βάλουν ένα τραπεζοκάθισμα που εάν απευθύνονται σε ευαίσθητους πελάτες δεν πρέπει κανείς να κάθεται σε τέτοια τραπεζάκια και σε τέτοια σημεία. Δεν θα ακυρώσουμε αυτό που η πόλη μας έχει κατακτήσει πολλά χρόνια τώρα με πολύ σύστημα, προσπάθεια και συνεργασία και των πολιτών και των καταστηματαρχών γιατί θεωρούμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι κακό και πρέπει να το κάνουμε λίγο καλύτερο. Το στοίχημα που θα δώσουμε αυτό το καλοκαίρι όλοι μαζί είναι ότι δικαίως μας θεωρούνε μια εξαιρετική πόλη, έναν εξαιρετικό προορισμό που συμπεριφέρεται σύμφωνα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τη μείωση των ρύπων και βραβεύεται από την Ευρώπη με σημαντικές διακρίσεις. Αυτά δεν θα τα απεμπολήσουμε στο όνομα του καιροσκοπισμού. Είμαι ξεκάθαρος. Όπως επίσης θα είμαστε πάρα πολύ φειδωλοί σε παραχωρήσεις σε εκείνους που θεωρούν τη λέξη απόδειξη μισητό χαρτί. Έχω στοιχεία για όλους. Δεν θα ευνοήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πραγματικά θα επικροτήσουμε εκείνους που σέβονται τις φορολογικές και τις δημοτικές τους υποχρεώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο τζίρος που εμφανίζουν είναι μικρότερος του ενοικίου που καταβάλουν. Έχουμε απόλυτη γνώμη και γνώση για το θέμα αυτό, άσχετα που ο δήμος Ρεθύμνης δεν είναι φορολογική υπηρεσία να ελέγχει κανέναν. Αλλά στα πλαίσια μιας πόλης που θέλουμε να δείξει τη συνοχή της, την αλληλεγγύη της και ότι είναι μια πόλη που σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς. Εμείς και αυτό θα το εξετάσουμε. Όσοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι καλύτερο να μην κάνουν καθόλου αίτηση γιατί δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι φέτος θα έχουμε λιγότερους πελάτες και επίσης πρέπει να συμφιλιωθούμε στην ιδέα ότι αυτούς τους πελάτες πρέπει να τους διαχύσουμε σε όλα τα μαγαζιά της πόλης. Να μην υπάρχουν προνομιούχα και υπολειτουργούντα. Άρα όλοι μαζί να δείξουμε μια συλλογικότητα και μια αν θέλετε αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη. Κάνω έκκληση για αλληλεγγύη στο επιχειρείν, δεν έχει νόημα στο ένα μαγαζί να πάμε χίλιοι και το άλλο να είναι άδειο».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης είπε «βασική παράμετρος για μας είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των δημοτών μας. Ο βασικός μας τρόπος προσέγγισης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων θα είναι η συνέχιση των κανόνων υγιεινής. Οι όποιες παραχωρήσεις θα γίνουν οργανωμένα με στόχο την τήρηση της νομιμότητας. Πρόθεση μας είναι να επιβραβευτούν όλοι όσοι όλα αυτά χρόνια ακολουθουσών αυτά που προέβλεπε ο δήμος».

 

Δράσεις κοινωνικής υπηρεσίας την περίοδο της πανδημίας.

Μεταξύ των δράσεων της κοινωνικής υπηρεσίας την περίοδο της πανδημίας έγιναν τα παρακάτω:

 • Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών για κάθε είδους αιτήματα σχετικά με την καραντίνα καθώς και για παροχή ιατρικών συμβουλών σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς..
 • 3 σταθμοί έκτακτης βοήθειας για κάλυψη εκτάκτων αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 • δίκτυο από ομάδες βοήθειας, έτοιμες να συνδράμουν σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει στους κατοίκους του χωριού, σχετική με την πανδημία.
 • 3 κινητές μονάδες (με αυτοκίνητα, οδηγό και υπάλληλο των κοινωνικών υπηρεσιών), ώστε να διανέμουμε όπου χρειαστεί φάρμακα, τρόφιμα, φαγητό, έγγραφα κ.τ.λ.
 • Ανοιχτή βιβλιοθήκη στο Κέντρο Νέων σε συνεργασία με τη δημόσια βιβλιοθήκη όπου 500 και πλέον τίτλοι δημοφιλών βιβλίων ήταν στη διάθεση των δημοτών για δανεισμό, όσο η δημόσια βιβλιοθήκη και τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά.
 • Ιστοσελίδα μέσα στην ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνης όπου καθημερινά αναρτούνταν προτάσεις για δημιουργική απασχόληση των παιδιών από 3ων έως 13ων ετών, ομαδοποιημένα ανά ηλικία και αντικείμενο. Υλικό ανέβαινε καθημερινά ανελλιπώς ακόμα και στις γιορτές του Πάσχα και στηρίχτηκε κυρίως σε πρωτότυπες, εναλλακτικές δουλειές Ρεθυμνιωτών εκπαιδευτικών, αλλά και σε υλικό που μας παραχώρησε ευγενικά το παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Κρήτης.
 • Τηλεδιάσκεψη σεμιναριακού τύπου για τους γονείς των μαθητών που αφορούσε την εξοικείωση και τη λύση αποριών σχετικά με τη σύχρονη εκπαίδευση.
 • Επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ και επαναλαμβανόμενη διανομή τροφίμων και αντισηπτικών στις οικογένειες τους καθώς κι ενημερωτικές επισκέψεις από στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας, ώστε να κατανοήσουν τους κανόνες ασφαλείας και αυτοπροστασίας αναφορικά με τον κορονοϊό.
 • Ενίσχυση του κωδικού του κοινωνικού παντοπωλείου κατά 20.000 ευρώ.
 • Παροχή φαγητού σε όλους τους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου όσο η δομή παραμένει κλειστή και οργανώσαμε τη διανομή κατ’ οίκον του φαγητού καθημερινά.
 • Δωρεάν παραλαβή 2 τόνων κηπευτικών από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ανατολή» της Ιεράπετρας που διατέθηκαν για τους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου, του συσσιτίου του Αγίου Κων/νου που υλοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου αλλά και για τους ωφελούμενους των υπόλοιπων συσσιτίων της Μητρόπολης.
 • Στο Κέντρο Νέων φιλοξενήθηκε εξωτερικός «Σταθμός Αιμοδοσίας» του νοσοκομείου μας, παρέχοντας εκτός από στέγη, γραμματειακή υποστήριξη και ολοήμερο καθαρισμό του σταθμού, ώστε να πραγματοποιούνται και απογευματινές δράσεις αιμοδοσίας.