13 °C Rethymno, GR
09/04/2020

Μέτρα πρόληψης και κανόνες υγιεινής σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης

Την ανάγκη τήρησης των Κανόνων Υγιεινής για την πρόληψη Μετάδοσης Λοιμώξεων σε Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης όπως αυτοί προβλέπονται από υπουργική απόφαση υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.Ρ. λόγω της εποχικής αύξησης των κρουσμάτων του ιού COVID – 19, εποχική γρίπη κ.α., με βασικό στόχο την προστασία και διασφάλιση της Ατομικής Υγείας και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα τονίζεται:

  1. Όσοι ασκούν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να είναι εφοδιασμένου με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη και να τηρούν τα μέσα προσωπικής υγιεινής,
  2. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών είναι υποχρεωμένοι:
  3. Να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεση αυτών ή και ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών,
  4. Να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται,
  5. Να φροντίζουν για τα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης καθώς και την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους μεταφορείς τροφίμων (delivery), όπου τα κιτία μεταφοράς πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται ανά τακτά διαστήματα.
  6. Όλοι οι χώροι επιχειρήσεων μαζικής εστίασης να διατηρούνται πάντα καθαροί. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην τήρηση τακτικού προγράμματος καθαρισμού και εφαρμογής, όταν κρίνεται αναγκαίο, απολύμανσης. Προτείνεται η εντατικοποίηση των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιούνται να είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους μεταφορείς τροφίμων.
  7. Τα αποχωρητήρια των επιχειρήσεων να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να αερίζονται πλήρως, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να είναι εφοδιασμένα με χαρτί υγείας, σαπούνι για την πλύση των χεριών και χαρτί μιας χρήσεως για το στέγνωμα αυτών,
  8. Σε περιπτώσεις εμφάνισης εντόμων και παρασίτων υγειονομικής σημασίας ή τρωκτικών, να πραγματοποιείται εντομοκτονία – μυοκτονία από εξειδικευμένο συνεργείο, με εγκεκριμένα σκευάσματα (όπως αυτά προβλέπονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας δίδοντας σαφής πληροφορίες στα μέλη των επιχειρήσεων για:

  • Τις ενέργειες σε περίπτωση εργαζόμενων που ταξίδεψαν σε χώρα μετάδοσης ή είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Τις ενέργειες σε περίπτωση εργαζόμενων που παρουσίασαν συμπτώματα μετά από ταξίδι σε χώρα μετάδοσης ή μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επιπλέον καλούνται, αναφέρουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, που οφείλουν να ακολουθούν εργαζόμενοι καθώς και τις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης που επιβάλλονται σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.