13 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Μέτρα υγειονομικής ασφάλειας στα σχολεία ζητούν οι δάσκαλοι

Για απουσία μέτρων ασφάλειας στα σχολεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του Ρεθύμνου ζητώντας να ληφθεί μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών που από την περασμένη Δευτέρα επέστρεψαν στις τάξεις.

Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 2:00 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ρεθύμνου αναφέρει: «Για τρίτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ανακοινώνουν το άνοιγμα των σχολείων. Όλος αυτός ο χρόνος, θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για να παρθούν μέτρα ουσιαστικά για το άνοιγμα των σχολείων ώστε αυτό να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

Για μια ακόμα φορά όμως, όπως και τον Ιούνιο, όπως και το Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα, εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν, έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματα, που ήδη από τον περασμένο Μάιο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει διατυπώσει και διεκδικήσει με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

 Αντί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μείωση των μαθητών στα τμήματα με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών που υπάρχουν (είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα), για διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και μαζικές μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών, έχουν επιδοθεί σε μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της πανδημίας επιστρατεύοντας μάλιστα και μερίδα «ειδικών», ώστε να ντύσουν με επιστημονικοφανή τρόπο τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία μας, επιλογές τους.

Στην εκπαίδευση καμιά συζήτηση δεν γίνεται με το εκπαιδευτικό και το γονεϊκό κίνημα.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία είναι τρόπος που αργά ή γρήγορα θα φέρει εκ νέου το κλείσιμό τους με καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τα παιδιά.

Τα νέα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών είναι αυτονόητα, τα πράττουν ήδη όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων χωρίς να έχουν κάποια υπόδειξη από το Υπουργείο (διαφορετικές είσοδοι όπου είναι εφικτό, αερισμός στις αίθουσες, αποστάσεις στα διαλείμματα, κλπ.).

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας. Το εκπαιδευτικό κίνημα τοποθετήθηκε και διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή ουσιαστικά μέτρα που παραμένουν επίκαιρα.

Απαιτούμε:

 • Μέτρα προάσπισης της ζωής και της υγείας του λαού, σύμφωνα με τα αιτήματα του υγειονομικού και εργατικού κινήματος.
 • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο, έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.
 • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία και όχι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Κατάργηση του Προσοντολογίου (Γαβρόγλου) και του θεσμού των 3μηνων. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε εβδομαδιαία βάση ως αναγκαίο μέτρο για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς σε ευπαθείς ομάδες.
 • Επιπλέον δρομολόγια για όλους τους μαθητές που μεταφέρονται με ΜΜΜ.
 • Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
 • Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών.
 • Μείωση της ύλης των μαθημάτων ώστε έπειτα από δύο σχολικά έτη με τεράστια ζητήματα λειτουργίας και με την τηλεκπαίδευση να μην καλύπτει το σύνολο των μαθητών αλλά ούτε και να μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο σχολικό έτος δίχως μαθησιακά κενά και ανισότητες.
 • Απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.
 • Άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

 Με βάση τα παραπάνω:

 • Θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε Ρεθύμνου, με όλα τα υγειονομικά μέτρα, την Παρασκευή 15/1, στις 2μ.μ., από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
 • Οργανώνουμε κύκλο ανοιχτών συζητήσεων-εκδηλώσεων-δράσεων με τη συμβολή του υγειονομικού-γονεϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα για την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
 • Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας και στις αποφάσεις του. Ενεργοποιούμε τους συλλόγους διδασκόντων, καταγράφουμε και ενημερώνουμε για όλα τα προβλήματα.
 • Καλούμε τη ΔΟΕ σε απεργιακό βήμα το άμεσο διάστημα, με προετοιμασία για αρχές Φεβρουαρίου.