13 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού από τους υγειονομικούς του Ρεθύμνου

Ξεκίνησαν  το πρωί οι πρώτοι 50 εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έχουν οργανωθεί και λειτουργούν δυο εμβολιαστικά κέντρα ,  ενώ ο  εμβολιασμός πραγματοποιείται από έμπειρο προσωπικό με την υποχρεωτική παρουσία γιατρών. Ο εμβολιασμός κύλησε ομαλά χωρίς προβλήματα και αύριο  θα συνεχιστεί με ακόμα πενήτα υγειονομικούς να εμβολιάζονται. Όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, ο πρώτος κύκλος για το προσωπικό του Νοσοκομείου -περίπου 600 άτομα είναι στο σύνολο- που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και στις 29 Ιανουαρίου κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος με τη β’ δόση του εμβολίου. Το ίδιο διάστημα θα εμβολιαστεί και το προσωπικό των δομών του νοσοκομείου -ΚΕΦΙΑΠ, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ψυχαργώ, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, των Κέντρων Υγείας και την ΤΟΜΥ.

Η ώρα του εμβολιασμού για τον Μάνο Τραϊτοράκη, γιατρό ειδικευόμενο παθολογίας

Η Αποστολία Σαλβαράκη, νοσηλεύτρια Επιτροπής Λοιμώξεων, υπεύθυνη νοσηλευτικού προσωπικού κλινικής covid -19 και υπεύθυνη εμβολιασμού του ΓΝ Ρεθύμνου, που ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού

Η ώρα του εμβολιασμού για την νοσηλεύτρια Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη, που είναι μια από τις νοσηλεύτριες που μετέβησαν εθελοντικά σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης: ανέφερε: «ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού καθιστώντας έτσι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου σημείο εκκίνησης της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, στην ελευθερία. Ο εμβολιασμός είναι ένα έργο πολύ απαιτητικό, απαιτεί την συνεργασία και τη σύμπραξη πολλών φορέων. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση και το προσωπικό της 7ης υγειονομικής περιφέρειας, καθώς και όλους τους συνεργάτες, οι οποίοι μέσα από αυτή τη διαδικασία κατάφεραν να καταστήσουν δεδομένο κάτι που λίγο καιρό πριν φάνταζε πολύ μακρινό».

 

«Ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο, είναι ένα μεγάλο άλμα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ακτουδιανάκης, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ένα μεγάλο άλμα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. «η μεγάλη στιγμή που περίμεναν όλοι οι υγειονομικοί, έφτασε. Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας συνάδελφός μας, «ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο, είναι ένα μεγάλο άλμα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Απευθυνόμενος σε όσους είναι ακόμα διστακτικοί στο εμβόλιο ο κ. Ακτουδιανάκης, είπε: «καταλαβαίνω και κατανοώ όσους είναι ακόμα διστακτικοί στο εμβόλιο, διότι καθετί νέο, ειδικά στο χώρο της επιστήμης, φοβίζει, ίσως τρομάζει κιόλας, όμως, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι μας έχει πάρει και τι μας έχει αφήσει πίσω αυτός ο εφιάλτης. Χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες νεκροί, ένα νησί το οποίο πιέστηκε, πιέζεται και ίσως με ένα τρίτο κύμα πιεστεί ακόμα περισσότερο με άγνωστα αποτελέσματα. Για αυτό λοιπόν αν θέλουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, να πάρουμε πίσω αυτά που έχουμε χάσει, αν θέλουμε να ξανανοίξουν οι δουλειές, να ξανανιώσουμε ελεύθεροι, να ξαναδούμε τα πρόσωπά μας, θα πρέπει να κάνουμε δυο βασικά πράγματα: το ένα είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε, όπως κάνουμε καιρό τώρα και το δεύτερο βέβαια να εμβολιαστούμε. Εμείς είμαστε στη διάθεση των πολιτών, ειδικά οι συνάδελφοι που έχουν αναλάβει τα εμβολιαστικά κέντρα, και για να τους εμβολιάσουμε και να τους ενημερώσουμε για τυχόν απορίες που θα έχουν στο εξής».

«Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας και ο μόνος δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα»

Ως την αρχή του τέλους της πανδημίας χαρακτήρισε την έναρξη των εμβολιασμών, ο Γιώργος Χρυσοφάκης, πνευμονολόγος, υπεύθυνος της διαχείρισης της κλινικής covid και του προγράμματος εμβολιασμών στο Γ.Ν.Ρ., ο οποίος αναφέρθηκε στις επιστημονικές προδιαγραφές του εμβολίου και κάλεσε τους πολίτες μαζικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να επιστρέφουμε υγιείς στην κανονικότητα: «Η έναρξη του εμβολιασμού είναι μία ιστορική στιγμή για όλη την ανθρωπότητα και για την πατρίδα μας. Έχει έρθει σε μία δύσκολη στιγμή, που η ανθρωπότητα μετράει περίπου 85 εκ. κρούσματα και 1,8 εκ. θανάτους. Με την έναρξη όμως τους εμβολιασμού και τη συμμετοχή όλων και περισσότερων συνανθρώπων μας, αυτή η κατάσταση θα αναστραφεί και τα πράγματα θα έρθουν στο σωστό δρόμο. Πρέπει να τονιστεί ότι για την ανάπτυξη και την έγκριση των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας, ισχύουν όλες οι υψηλές επιστημονικές προδιαγραφές και νομικές επιταγές που διέπουν την έγκριση και την κυκλοφορία οποιουδήποτε νέου φαρμάκου, που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά. Θέλω να τονίσω ότι με την έναρξη του εμβολιασμού, θα μειωθεί η επίπτωση της νόσου, η νοσηρότητα και η θνητότητα, οι άμεσες και μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και βασικά και οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Τελειώνοντας σχετικά με τον εμβολιασμό, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει μέχρι τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής: «Παράλληλα, όμως, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού για την απόκτηση ανοσίας, είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων που υπάρχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το υγειονομικό προσωπικό, τα θεσμικά όργανα και τη διοίκηση του Νοσοκομείου, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα με την στήριξη και τη συνεργασία τους, έχουμε καταφέρει να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο και μεγάλο έργο της διαχείρισης της πανδημίας. Προτρέπω όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν για δύο και βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι η θωράκιση της ατομικής τους υγείας και ο δεύτερος η προστασία του δημόσιου συμφέροντος» κατέληξε.

Η Αποστολία Σαλβαράκη -νοσηλεύτρια Επιτροπής Λοιμώξεων, υπεύθυνη νοσηλευτικού προσωπικού Κλινικής Ανοσοκαταστολής (Covid-19) του Γ.Ν.Ρ. και υπεύθυνη εμβολιασμού, που ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τόνισε πως στο πρόσωπό της «εμβολιάστηκε» όλο το προσωπικό, που τους τελευταίους μήνες δίνει τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν όταν έρθει η σειρά τους το πρόγραμμα των εμβολιασμών για να επιστρέψουμε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, όλοι υγιείς στην καθημερινότητά μας. «Τιμητικά ήμουν η πρώτη που εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο μας. Στα μάτια τα δικά μου εμβολιάστηκε όλο το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου, που τόσους μήνες αγωνιστήκαμε απέναντι στον αόρατο εχθρό. Προτρέπω κι εγώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στον εμβολιασμό για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας».

Σημειώνεται ότι σήμερα  ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης.