26 °C Rethymno, GR
19/09/2020

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ξενοδοχουπαλλήλων

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.Στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νομού συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο αλλά και για το καθεστώς επισφάλειας στο οποίο βρίσκονται μη γνωρίζοντας πότε και αν θα επιστρέψουν στις  θέσεις εργασίας τους.

Πάνω από πέντε χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο νομό Ρεθύμνου είναι σε αναμονή για να ενημερωθούν εάν τα ξενοδοχεία που είχαν κλείσει να δουλέψουν θα ανοίξουν. Πολλοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου Κωστής Νικολιδάκης.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν απαιτώντας μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη τους, τη διασφάλιση του εισοδήματος τους, την πλήρη εφαρμογή της Κλαδικής σύμβασης εργασίας τους.

Στην ομιλία του ο Μανιαβός Ευστράτιος  μέλος της Διοίκησης του Σωματείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Τουρισμού ανέφερε μεταξύ άλλων

Ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του τουρισμού. Ακούμε καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία.

Γνωρίζουμε όμως καλά, ότι είναι άλλη η πρεμούρα των Ξενοδόχων που φέτος δεν θα ξαναδούν τα περσινά  20 δις κέρδη και άλλο η δική μας αγωνία  για το αν και πως θα μπει στο σπίτι μας ένα πιάτο φαΐ …. Δεν είμαστε λοιπόν όλοι μαζί σε αυτή την καταστροφή . Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που μάθαμε να δουλεύουμε στον ήλιο και την ζέστη, και από την άλλη όλοι αυτοί που μόνο στη Κρήτη πέρσι από τη δουλειά μας τσέπωσαν 3,9 δις ευρώ και συνολικά στην 6ετία 22 δις!  Γνωρίζεται αλήθεια τι από όλα αυτά πήγαν στους δικούς μας μισθούς;; Το 5% . Και από αυτό το 5% , πάλι δηλαδή απο εμάς  , εισπράττει και το κράτος το 95% των εσόδων του για να επιδοτεί ξανά με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τώρα.”

Το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού ζητά:
α) Την καταβολή αποζημίωσης ειδικού  σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους  εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.
β) Την κατάργηση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
γ) Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης  εργοδότη και εργαζομένου ,
δ) έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων.
ε) Την προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση  την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2019.
στ) εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.
– ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
– ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
– ΤΩΡΑ ΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ .
– ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ
– ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ 50 ΑΠΟ 100
– ΚΑΛΥΨΗ 100% ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΜΑΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.
– ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ 2020 ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ .
– ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ .
– ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ .

 

Η επιτροπή αγώνα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα, να διεκδικήσουν :

 

          Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.

 

          Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.   Δεν θα ζήσουμε με 500 ευρώ.

 

          Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας.

 

          Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

 

          Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.

 

          Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. Όχι στα 4ωρα, στους μισούς μισθούς, στη μισή -ζωή.

 

          Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

 

          Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.

 

          Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας δηλαδή για το διάστημα μετά το τέλος της σεζόν και για όσο διαρκέσεις. με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

 

          Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

 

          Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα βρεθούν ξανά στους δρόμους την επόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το σύλλογο ξενοδόχων.


Στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης σήμερα οι εκπρόσωποι του Σωματείου

 

Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν, καθώς ο κλάδος πλήττεται βάναυσα από την πανδημία του Κορωνοϊού.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης όλων των απασχολούμενων στον Τουρισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής ή επιχειρήσεων που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Η κα Λιονή δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και τόνισε ότι ο πρώτος πυλώνας της ελληνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας πρέπει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να ενισχυθεί άμεσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης.


Στ. Αρναουτάκης: Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού που πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους

 

Την στήριξη του επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και των επισιτιστικών επαγγελμάτων. Ειδικότερα ψήφισμα με τα αιτήματα τους, παρέδωσαν χτες α στη Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και ο Πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης,  με την στήριξη της ομοσπονδίας επισιτισμού-τουρισμού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης  σε δηλώσεις του επεσήμανε την στήριξη του στη δίκαιη, όπως είπε διαμαρτυρία των εργαζομένων επισημαίνοντας, ότι, «για την Κρήτη ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης, καθώς το 50% του ΑΕΠ του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό.  Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι σήμερα χωρίς δουλειά, να επιστρέψουν στις εργασίες τους.  Όλα τα αιτήματα που έχουν τεθεί σήμερα αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εμείς τα έχουμε θέσει στους συναρμόδιους Υπουργούς, και είναι σημαντικό ότι τις προτάσεις αυτές, για την στήριξη των εργαζομένων, τις ακούν θετικά».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε, ότι, σήμερα αναμένουμε τις αποφάσεις-ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την στήριξη του τουρισμού και των εργαζομένων στον κλάδο, επισημαίνοντας, ότι, θα πρέπει να στηριχθούν όλα τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Τα σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Ελευθερίας στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου.