27 °C Rethymno, GR
10/07/2020

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Μαθητές και καθηγητές από Ρουμανία και Ισπανία στο 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου

Το 3ο Λύκειο Ρεθύμνου υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό από το Ies Izpisua Belmonte της Ισπανίας και το Colegiul de Stiinte, Grigore Antipa της Ρουμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229, «Maths is around us». Το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών σχολείων για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών, προβλέπει τέσσερις κινητικότητες μεταξύ των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων. Από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος. Μαθητές του σχολείου μας φιλοξένησαν ομάδα μαθητών από τα συνεργαζόμενα σχολεία και μετείχαν από κοινού σε δράσεις που σχετίζονται με τα μαθηματικά και την τέχνη.

Τους μαθητές και τους συνοδούς τους, τους υποδέχτηκε θερμά στο δημαρχείο ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα. Στο διάστημα της παραμονής τους στο Ρέθυμνο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν αξιόλογους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, όπως το Ανάκτορο της Κνωσού, τη Μονή Αρκαδίου, το Μουσείο της Ελεύθερνας, τις πέντε Παρθένες και το Μουσείο Υδροκίνησης στην Αργυρούπολη, το παραδοσιακό εργαστήρι του κ. Χατζηπαράσχου, και να έρθουν σε επαφή με την πολιτισμική και ιστορική μας κληρονομιά. Η αρχαιολόγος κ. Ματίνα Αρβανίτη, η κ. Κατίνα Κανδυλάκη, ο κ. Βουγιουκαλάκης, ο κ. Χατζηπαράσχος, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων του τόπου μας, η οποία αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Η προσέγγιση της επιστήμης μέσα από τον πολιτισμό είναι επίσης ένας επιπλέον βασικός στόχος του προγράμματος. Κάτω από το πρίσμα αυτό οι μαθητές συμμετείχαν σε δημιουργικές διαδραστικές δραστηριότητες τόσο στο χώρο του σχολείου, όσο και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ρεθύμνου (ΕΚΦΕ), αναδεικνύοντας το δυναμισμό της ομαδικής διακρατικής συνεργασίας.

Με την καθοδήγηση του διευθυντή του ΕΚΦΕ κ. Κώστα Χαλκιαδάκη και της ομάδας του, οι μαθητές κατασκεύασαν οπτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική και τη φωτογραφία και οι οποίες βοηθούν να αποτυπωθεί με ζωγραφικότητα ο δομημένος χώρος της γεωμετρίας των φυσικών αντικειμένων. Η συνεργασία μας με το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου καλύπτει μία από τις βασικές προτεραιότητες των σχολικών συμπράξεων για διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών (STE(A)M). Η υποστήριξη που παρέχει το ΕΚΦΕ ως οργανισμός, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης και στηρίζει δράσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus +, κατά την αξιολόγηση του σχεδίου την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Με σκοπό να προωθηθεί η σύνδεση μεταξύ της τυπικής με τη μη τυπική μάθηση, οι μαθητές από τις τρεις συνεργαζόμενες χώρες επισκέφτηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης οι μαθητές συμμετείχαν σε δίωρο διαθεματικό εργαστήριο. Με την καθοδήγηση της κ. Σοφίας Τρούλη ανακάλυψαν με παιγνιώδη τρόπο πώς οι εικαστικές τέχνες συναντώνται με τα μαθηματικά. Αλληλεπίδρασαν με τα εκθέματα, πειραματίστηκαν με τα υλικά και την υφή τους, εξέφρασαν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους, δημιούργησαν τα δικά τους έργα, αποκομίζοντας εμπειρίες επικοινωνιακής βιωματικής μάθησης.

Στο κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ ο κ. Μιχάλης Ταταράκης και ο κ. Ορφανός Γιάννης, ενημέρωσαν τους μαθητές για τον σημαντικό έργο του πρωτοποριακού ερευνητικού κέντρου, για την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει και για τη δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας. Οι μαθητές του εξωτερικού συμμετείχαν σε επίδειξη πειραμάτων, γνώρισαν την λύρα και ενημερώθηκαν από τον κ. Γιάννη Φυτίλη για τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στη πιστοποίηση της ποιότητας παραδοσιακών οργάνων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους προαναφέρθηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση των επιστημονικών, κοινωνικών και διαπολιτισμικών εμπειριών των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιώργο Κατάκη, ο οποίος αποτύπωσε φωτογραφικά τις όμορφες στιγμές του προγράμματος.

Μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό από τα τρία συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά σχολεία θα έχουν πάλι την ευκαιρία να ανταλλάξουν και να αναπτύξουν νέες ιδέες και πρακτικές στην τέταρτη και τελευταία κινητικότητα που προβλέπεται από το πρόγραμμα και θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου, στο Hellin της Ισπανίας.

Η Διεύθυνση του 3ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου

http://www.3lykreth.gr