10 °C Rethymno, GR
03/03/2021

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μείωση δημοτικών τελών κατά 50% στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του Δήμου Ρεθύμνου

Μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 50% για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του Δήμου Ρεθύμνου εισηγείται η οικονομική επιτροπή για την επόμενη χρονιά. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορονοϊού, η δημοτική αρχή Ρεθύμνου μετά από μακρά επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων και δεδομένων που έχουν καταγραφεί και θέλοντας να ανακουφίσει με κάθε τρόπο τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία προτείνει εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, «Η οδηγία από τον δήμαρχο ήταν πως θα βοηθήσουμε όλες τις οικονομικά αδύναμες ομάδες που επλήγησαν από την οικονομική και υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό σαν οικονομική επιτροπή εισηγούμαστε στα μέλη μας, μείωση 50% στα δημοτικά τέλη σε όλους αυτούς που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (2.000 άτομα του Δήμου), 50% έκπτωση σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, 50% σε όλους τους ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω των 67% (αυτό ίσχυε και πέρυσι). Επίσης οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι τρίτεκτες και οι πολύτεκνες που πέρυσι είχαν έκπτωση 15% για το 2021 προτείνουμε να έχουν μείωση 30% στα δημοτικά τέλη. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος για να κάνουμε μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Κάναμε και άλλες σκέψεις για εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή και για ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι επίσης έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας όμως δεν κατέστη εφικτό και μόνο στις παραπάνω ευάλωτες ομάδες μπορούσαμε να κάνουμε τις σχετικές μειώσεις. Μιλάμε για ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών, καθώς στο Ρέθυμνο οι άνθρωποι που λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης είναι περίπου 2.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Έχουμε στείλει τις εισηγήσεις στους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς πλέον ψηφίζουμε επί προτάσεων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει άλλη πρόταση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων η οικονομική επιτροπή εισηγείται να υπάρξει μια μείωση 40% στα πέντε δημοτικά ακίνητα που μισθώνονται σε ιδιώτες. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη έκπτωση είχε γίνει μέχρι και τον Αύγουστο».

Μετά την έγκριση της οικονομικής επιτροπής η εισήγηση θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο που είναι και το αρμόδιο για τη σχετική απόφαση όργανο.

Οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη όσο διαρκεί το lockdown

Για το τι θα γίνει με τα δημοτικά τέλη όσο οι επιχειρήσεις είναι κλειστές αλλά και για την περίοδο των Χριστουγέννων μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι για όσο διαρκεί η καραντίνα οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πληρώσουν δημοτικά τέλη. Επίσης, δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους για να αναπληρώσουν τα έσοδα που χάνουν. Για όσους χρωστούν στους Δήμους έρχεται ρύθμιση για να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις. Σχετικά με τη λήξη του lockdown, ο υπουργός είπε στο ΣΚΑΪ ότι «είναι λάθος να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα των Χριστουγέννων. Πέρσι το Πάσχα το κάναμε σπίτι μας. Τα καλά νέα είναι να σώζονται οι ανθρώπινες ζωές. Να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα που θα λάβουμε τα εμβόλια. Με 60 νεκρούς την ημέρα είμαστε φειδωλοί για τη λήξη του lockdown».

Επίσης, τόνισε πως «η πρόκληση για όλους μας είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο που υπάρχει από την πολιτεία με τη συνδρομή της επιτροπής των ειδικών».

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων «ότι ίσχυσε στο προηγούμενο lockdown για τα δημοτικά τέλη για τους επιχειρηματίες αυτό θα ισχύσει και αυτή την περίοδο. Όπως και τους προηγούμενους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο με ΠΝΠ έγινε απαλλαγή δημοτικών τελών το ίδιο θα ισχύσει και τώρα. Επίσης στους κοινόχρηστους χώρους θα υπάρξει έκπτωση όπως και πέρυσι. Το κράτος μεριμνά για τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα σημαντική είναι η συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει λαβώσει τις τοπικές οικονομίες δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση. Τα σημάδια της κρίσης αυτής είναι ήδη ορατά σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως και στον Δήμο Ρεθύμνου.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου το δεκάμηνο του έτους καταγράφονται απώλειες ύψους 2,7 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα δημοτικά έσοδα και 1,5 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη (καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού).

Συνολικά 300 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστίαση και εμπορικά) αξιοποίησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που τους παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστές εξαιτίας του lockdown. Για τον Δήμο Ρεθύμνης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, οι απώλειες αυτές στα ταμεία του Δήμου ανέρχονται σε 220.000 ευρώ.