20 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΦΕΚ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Μειωμένα κατά 60% τα μισθώματα στον αιγιαλό

Στόχος του Δήμου είναι οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 17 Ιουνίου

Μειωμένα μισθώματα για τον αιγιαλό κατά 60% σε σχέση με πέρυσι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ και αφορά στην παραχώρηση των παραλιών στους δήμους από τα αρμόδια υπουργεία. Μια διαδικασία που είχε καθυστερήσει αρκετά, καθώς σε συνθήκες κανονικότητας τα  αρμόδια υπουργεία θα έπρεπε ήδη  να είχαν κάνει την παραχωρήσει στους δήμους και οι δήμοι με την σειρά τους θα έπρεπε  να είχαν κάνει τους διαγνωσμούς και να είχαν εκμισθ΄σει τμήματα παραλιών σε ιδιώτεςς για ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας ( ομπρελοκαθίσματα, θαλάσσια σπορ ).

Αναλυτικά, , στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος προβλέπεται η προσκόμιση μόνο των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να υπογραφούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις παραχώρησης για την εκμετάλλευση παραλιών. Παράλληλα, σε σχετική διάταξη αναφέρεται μείωση κατά 60% του μισθώματος.

Οι κινήσεις αυτές κρίθηκαν επιβεβλημένες λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, Στέλιο Σπανουδάκη, ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για την όμορες επιχειρήσεις για να ακολουθήσουν στην συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα τμήματα του αιγιαλού που θα μισθωθούν από τον δήμο από το ύψος της Επισκοπής μέχρι και την Σκαλέτα. Στόχος του Δήμου είναι όλες αυτές οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου δηλαδή έως και τις 17 Ιουνίου.

Βέβαια όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης η μείωση των μισθωμάτων συνεπάγεται αυτόματα και τεράστια συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων, τα οποία σύμφωνα με την εκτίμησή του φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 150.000 ευρώ τη στιγμή που πέρυσι ήταν 450.000 ευρώ. Στον περιορισμό των εσόδων, σύμφωνα με τον ίδιο συμβάλλει και το γεγονός ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα επαναλειτουργήσουν.

Σε ό,τι αφορά το ναυαγοσωστικό, το τοπίο παραμένει θολό και βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες πριν την 1η Ιουλίου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ημερομηνία αυτή περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή τις επόμενες ημέρες.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Σπανουδάκης, ανέφερε: «Λάβαμε το Σάββατο την απόφαση που αφορά στην παραχώρηση αιγιαλού στους δήμους και ξεκινάμε σιγά σιγά τις διαδικασίες με τις όμορες επιχειρήσεις που δικαιούνται να πάρουν χώρο χωρίς διαγωνισμό και μετά θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες δημοπράτησης των υπόλοιπων τμημάτων. Για το 2020 προβλέπεται μια πολύ μεγάλη μείωση στα μισθώματα, όπου ουσιαστικά θα δοθεί στους δήμους το 40% του περσινού μισθώματος. Άρα μιλάμε για μια μείωση για όσους νοικιάσουν τμήματα στην παραλία κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Σε ότι αφορά τις όμορες επιχειρήσεις η διαδικασία παραχώρησης θα γίνει μια απλή αίτηση, με βάση τις περσινές συμβάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξει κωλυσιεργία και περαιτέρω καθυστερήσεις. Εμάς σαν δήμος στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 17 Ιουνίου. Πάντως οι εκτιμήσεις μας οι πιο αισιόδοξες, αναφέρουν ότι δεν θα εισπράξουμε φέτος περισσότερα από 150.000 ευρώ από τις παραχωρήσεις αιγιαλού την στιγμή που πέρυσι τα έσοδά μας από τις παραλίες ήταν 450.000 ευρώ και αυτό οφείλεται αφενός στα μειωμένα μισθώματα και αφετέρου στο γεγονός ότι κάποια ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν, άρα θα έχουμε καθίζηση των δημοτικών εσόδων», ενώ πρόσθεσε ότι για το ναυαγοσωστικό αναμένεται σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Ιουλίου.