32 °C Rethymno, GR
23/06/2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μελέτη φωτισμού για την ανάδειξη των μνημείων της παλιάς πόλης

-Στόχος είναι να αποκτήσει το Ρέθυμνο μια οργανωμένη και ιεραρχημένη φωτιστική ταυτότητα

Η ανάδειξη των μνημείων του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου, με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της παλιάς πόλης, βρίσκεται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, που ετοιμάζει μια μελέτη φωτισμού οκτώ συνολικά μνημείων από άκρη σε άκρη της παλιάς πόλης.

Ο Δήμος έχει δεσμεύσει στο τεχνικό του πρόγραμμα ένα ποσό της τάξεως των 24.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει μια σύγχρονη μελέτη, που θα συμβαδίζει με τη φυσιογνωμία της παλιάς πόλης σεβόμενη το χαρακτήρα και το ιστορικό της περιβάλλον. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας πόλης, Θωμά Κρεβετζάκη, η μελέτη θα ανατεθεί σε ένα περίπου μήνα σε εξειδικευμένο γραφείο, ενώ οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις (έργο) θα υλοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνου με τον Εμπορικό Σύλλογο έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,2 εκ. ευρώ (το 1,7 εκ. αφορά την ανάπλαση της Μελισσινού).

Σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη η μελέτη φωτισμού αφορά οκτώ μνημεία και συγκεκριμένα το τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το τζαμί Χουσεΐν Πασά, το ναό το Αγίου Φραγκίσκου (προσωρινή έκθεση αρχαιολογικού μουσείου), το τούρκικο σχολειό (1ο δημοτικό), την Κρήνη Ριμόντι, τη Λότζια, τον ιερό ναό της Μητροπόλεως και τη Μεγάλη Πόρτα, που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό μνημείο που δεν έχει καν ηλεκτρολογική υποδομή.

Σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Στόχος μας είναι η φωτιστική αναβάθμιση και ανάδειξη τμημάτων του αστικού ιστού της παλιάς πόλης με εμφανή την προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέλουμε μέσω του φωτισμού να δημιουργηθεί ένα διακριτό δίκτυο μνημειακών κτιρίων και να καταστεί αντιληπτό ως σκηνικό διάκοσμος που θα κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες καλλιτεχνικές, ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις ή σκοπιμότητες του παρελθόντος. Η στρατηγική του φωτισμού που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά το κάθε μνημειακό πυρήνα θα γίνει με σεβασμό στο μνημειακό χαρακτήρα και στην αισθητική του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται αλλά και στα δεδομένα των πέριξ αυτού αστικών κατασκευών και διαμορφώσεων. Στόχος της εν λόγω προσέγγισης είναι να αποκτήσει το Ρέθυμνο μια οργανωμένη και ιεραρχημένη φωτιστική ταυτότητα ένα νυχτερινό χωροδικτύωμα που θα συνδέει συμβολικά τα δεδομένα τοπόσημα, ως τμήματα ενός ευρύτερου πολιτιστικού άξονα. Στην ίδια λογική μελλοντικά θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συνολικότερο σχεδιασμό και αλλά εξίσου σημαντικά μνημειακά παραδείγματα, ώστε να ανασυρθούν από το σκοτάδι οι μνήμες του παρελθόντος μέσω μιας σύγχρονης φωτιστικής αντίληψης. Εμείς ήδη έχουμε έτοιμο το υλικό που χρειάζεται, κατόψεις κτισμάτων, τοπογραφικά για να παραδώσουμε το φάκελο στο μελετητή, ώστε τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει η μελέτη, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί με κονδύλια που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος μέσα από τη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου».

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Σημειώνεται ότι στις παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί για τον Δήμο Ρεθύμνου μέσα από το πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» στην παλιά πόλη εκτός από τον φωτισμό των μνημείων, περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού -«έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών -στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας- μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.