30 °C Rethymno, GR
14/08/2020

Μερικές σκέψεις για το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι


Για μια ακόμη φορά το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι και φέτος πιστοποίησε ότι είναι από τα κορυφαία της χώρας. Αν είναι αληθινοί οι αριθμοί που δόθηκαν από τους υπεύθυνους, με πάνω από 15 χιλιάδες καρναβαλιστές και σχεδόν 100 χιλιάδες κόσμο σε θεατές, τότε σίγουρα το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι συναγωνίζεται επάξια το πατρινό.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εμπλέκονται σ’ αυτό, από τους καρναβαλιστές μέχρι και τον τελευταίο οδοκαθαριστή, που πασχίζει να παραδώσει την πόλη καθαρή το συντομότερο δυνατό και βέβαια σ’ αυτούς που δεν φείδονται χρόνο και κόπο, για να το διοργανώνουν κάθε χρόνο και το έχουν φτάσει σε τόσο ψηλό επίπεδο. Αλλά τώρα ακριβώς έχουν αρχίσει τα δύσκολα. Κάποιοι ίσως πουν ότι υπερβάλλω με όσα θα πω παρακάτω, αλλά είναι γνωστό πως είναι καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν και είναι καλύτερα σε κάθε περίπτωση να αναδεικνύουμε τα όποια προβλήματα, για να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση τους, από το να τα θάβομε κάτω από το χαλί, βρίσκοντας τα συνέχεια μπροστά μας.
Κάνοντας απογευματινές βόλτες στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης τις προηγούμενες ημέρες και βλέποντας την παρέλαση των ομάδων στη συνέχεια και τον κόσμο που ξεφάντωνε, έχω την εντύπωση ότι το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, γιατί δείχνει να έχει ξεπεράσει κατά πολύ της δυνατότητες που έχει η πόλη μας. Είναι μάλλον οφθαλμοφανές ότι ενώ είναι τόσο επιτυχημένο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο η πόλη μας δεν μπορεί να το αντέξει, αφού οι ανάγκες όλων αυτών που συμμετέχουν, είτε σαν καρναβαλιστές, είτε σαν θεατές, είναι τεράστιες σε διαμονή, διατροφή, ύπνο, πάρκινγκ. Η πόλη δεν μπορεί πλέον να τα καλύψει όλα αυτά επαρκώς και αν το καταφέρνει μέχρι τώρα είναι στην κυριολεξία οριακά, εκτός κι αν εγώ πέφτω τόσο πολύ έξω στις εκτιμήσεις μου. Πάντως τα άτομα που συνομίλησα μαζί τους και που κοιμόντουσαν, μέσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κάτω από το σπίτι μου, όπως και τα δεκάδες αυτοκίνητα που έψαχναν να βρουν μάταια παρκινγκ, αυτό δείχνουν!
Σε κάθε περίπτωση όλο το πακέτο του καρναβαλιού προσφέρει πάρα πολλά στην πόλη και στο νομό γενικότερα και θα πρέπει να γίνει ένας νέος γενναίος σχεδιασμός σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, για να μην καταστραφεί ότι με κόπο έχει κτιστεί μέχρι τώρα, δίνοντας γενναία οικονομική ανάσα και αποφέροντας εξαιρετικά πολιτιστικά οφέλη στην πόλη μας.
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του καρναβαλιού είναι η αλόγιστη χρήση αλκοόλ που στέλνει κυρίως νέα παιδιά στα νοσοκομεία, παρ’ ότι φέτος ειπώθηκε ότι είχαμε τα λιγότερα περιστατικά των τελευταίων χρόνων (27 συνολικά). Το νέο πρόβλημα όμως που εμφανίστηκε φέτος ήταν, όπως ακούστηκε από πολλούς, τα χάπια διαφόρων ειδών, τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα προμηθευτεί από το διαδίκτυο ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες νέων που πάνω στη διασκέδαση κάποιοι επιτήδειοι τους έδωσαν χάπια, είτε με ποτό, είτε με άλλο τρόπο και στη συνέχεια είχαν προβλήματα νευροπαράλυσης για τις επόμενες ώρες. Άκουγαν τι γίνονταν γύρω τους, αλλά ήταν ανίσχυροι, αδύναμοι και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν!
Το ποτό κατά κάποιο τρόπο όταν θέλεις το περιορίζεις, αλλά τα χάπια είναι μάλλον δύσκολο, γιατί είναι μικρά, τα αγοράζεις από το διαδίκτυο χωρίς να σε δει κανένας και δεν φαίνονται. Οι νέοι που στελεχώνουν τις ομάδες και δίνουν ζωή στο καρναβάλι, είναι συνήθως παρορμητικοί, επιρρεπείς και οι πιο ευάλωτοι και θα πρέπει να προστατευτούν από εκείνους, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να τους καταστρέψουν, με μόνο στόχο το κέρδος, αδιαφορώντας για τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων. Πρέπει με κάθε τρόπο να υπερασπίσουμε τη νεολαία μας, την ελπίδα του μέλλοντος του τόπου, από αλόγιστες χρήσεις αμφιλεγόμενων ποτών και χαπιών, που μόνο καταστροφικά θα είναι, γιατί όπως λέει και το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου: «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν και πώς σε θένε. Έχε το νου σου στο παιδί, κλείσε την πόρτα με κλειδί ψέματα λένε. Κάποτε θα ‘ρθουν γνωστικοί, λογάδες και γραμματικοί για να σε πείσουν. Έχε το νου σου στο παιδί κλείσε την πόρτα με κλειδί, θα σε πουλήσουν. Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί που θα ‘χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα. Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!».
Θα πρέπει άμεσα όσοι ασχολούνται με το καρναβάλι, από τώρα που είναι νωρίς, να κάνουν συσκέψεις και να γίνουν προτάσεις για λύσεις, ώστε τα επόμενα χρόνια να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα και το καρναβάλι του Ρεθύμνου να παραμείνει ψηλά στις προτιμήσεις – εκτιμήσεις των επισκεπτών και η πόλη μας ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές μέσα στις απόκριες, πράγμα που θα ωφελήσει πολλαπλά την πόλη και τους κατοίκους.
Άφησα τελευταίους τους Σαμαρείτες που εθελοντικά κάθε χρόνο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο καρναβάλι, αλλά και σε κάθε εκδήλωση που γίνεται στην πόλη μας. Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστοι για όσα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και το διαπίστωσα ο ίδιος όταν, σε φιλικό μου πρόσωπο που είχε πρόβλημα στη διάρκεια του καρναβαλιού, κινητοποιήθηκαν άμεσα, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τους αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια!
Καλή σαρακοστή!
* Ο Βαγγέλης Παπαδάκις είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής