15 °C Rethymno, GR
01/12/2020

Μετά τον κορονοϊό τι;

Το μείζον ζήτημα διασποράς της νέας πανδημίας και ο κίνδυνος κατά του αγαθού της δημόσιας υγείας δεσπόζει παντού ενώ οι επιπτώσεις του κορυφώνονται με ισχυρές ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Ήδη στην περιοχή από όπου προήλθε ο φονικός ιός, στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, μηδενίστηκαν τα θανατηφόρα περιστατικά και άρχισε η κατάργηση των έκτατων περιοριστικών μέτρων.

Ο μαζικός διαγνωστικός έλεγχος σε επίπεδο αντισωμάτων για ιχνηλάτηση κρουσμάτων και αξιόπιστης αποτύπωσης της επιδιομιολογικής πορείας της νόσου κρίνεται αναγκαίος.

Ο αγώνας ταχύτητας μεταξύ των επιστημονικών ομάδων έρευνας για την εξεύρεση κατάλληλου εμβολίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Inovio Pharmaceuticals έχει ήδη παρασκευάσει το κατάλληλο προϊόν, το οποίο θα είναι πιθανώς διαθέσιμο με επείγουσα παράδοση μέχρι τέλος του έτους.

Την κούρσα ακολουθεί το θεραπευτικό σκεύασμα remdesivir, της αμερικανικής Gilead Sciences που ίσως μπορέσει να τεθεί πρώτο σε εφαρμογή καθώς είναι στη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών (Phase 3).

Σε λίγους μήνες ενδεχομένως θα εγκριθεί από το γερμανικό υπουργείο Υγείας το εμβόλιο CureVac του Institut Paul-Ehrich ενώ ακολουθεί το mRNA-1273 του εθνικού ινστιτούτου υγείας Αμερικής (NIH) με σύμπραξη της εταιρείας Moderna.

Τα μονοκλονικά αντισώματα της Regeneron που λαμβάνονται ενδοφλεβίως μπορούν να λειτουργήσουν ως πρόσκαιρη θεραπεία, καθώς τα αντισώματα που παράγει δεν αποθηκεύονται στη μνήμη αναπαραγωγής.

Περαιτέρω ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi έχει αναπτύξει μια ιδανική τεχνολογία ανακατάταξης DNA με στόχο τη δημιουργία αντιγόνου που θα θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι του κορονοϊού.

Η βρετανική GlaxoSmithKline (GSK) συνεργάζεται με μία κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας προσφέροντας την τεχνολογία παρασκευής ανοσοενισχυτικών ουσιών για τα εμβόλια κατά των επιδημιών.

Συνδυασμούς φαρμακευτικής αγωγής εξετάζουν η Johnson and Johnson και η καλλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογία Vir με απομόνωση αντισωμάτων ασθενών, που επέζησαν για απενεργοποίηση του παθογόνου.

Η μάχη κατά του κορονοϊού κάποτε θα τελειώσει και θα αρχίσει ο νέος πόλεμος για την παγκόσμια κυριαρχία με βάση το πεδίο εκμετάλλευσης της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση αμοιβαιοποίσης δανειακών υποχρεώσεων κρατών μελών της Ε.Ε. με έκδοση ευρωομόλογου με αποτέλεσμα την συνέχεια μιας αμείλικτης αντιπαράθεσης. Στην ουσία  αποποιούνται την ευθύνη τους και κατοχυρώνουν το δικαίωμα απόλαυσης προνομίων από ένα ιδιότυπο καθεστώς που έχουν δημιουργήσει προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τους.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας η ανακατανομή εδρών του ευρωκοινοβουλίου ενδυνάμωσε τα υπέρμαχα κράτη για έκδοση ευρωομολόγου της Γαλλίας και Ισπανίας κατά 5 βουλευτές αντίστοιχα και κατά 3της Ιταλίας.

Η ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εμπόλεμη ζώνη που μετατρέπει την ένοπλη σύρραξη μεταξύ των μελών σε «ειρηνική» σύγκρουση των οικονομιών τους.