19 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ

«Μεταμόρφωση» στον Δημοτικό Κήπο με φωτογραφικά έργα

 

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ρεθύμνου-ΚΕΔΗΡ  διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Δημοτικού Κήπου.

Η έκθεση με τον τίτλο «Μεταμόρφωση» θα διαρκέσει από 1 Μαρτίου έως 9 Μαίου.Τριάντα δυο φωτογράφοι,μέλη της ομάδας Μαθημάτων Φωτογραφίας,θα «μεταμορφώσουν» με τις δημιουργίες τους,τον χώρο,δίνοντας  στον κάθε επισκέπτη-παρατηρητή την ευκαιρία να δώσουν την δική τους ερμηνεία στις εικόνες.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εικαστικών παρεμβάσεων του δήμου,στην πόλη,για την καρναβαλική περίοδο προκειμένου να αποκτήσει μια αποκριάτικη νότα αφού λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοπιιηθεί ούτε φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

 

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο  Μανώλης Καραταράκης,ο οποίος σε σημείωμα του αναφέρει  σχετικά:

  «Το θέμα της μεταμόρφωσης απασχολεί τους ανθρώπους ανέκαθεν.Πάντα είχαμε την τάση να αλλάζουμε την ύπαρξη μας.Όλοι οι πολιτισμοί έχουν τελετές-γιορτές και μυθεύματα που αναφέρονται στις μεταμορφώσεις.

Η έννοια της μεταμόρφωσης έχει πολλά και διαφορετικά επίπεδα επίσης είναι πολύσημη.Oι αλλαγές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα μορφή ακόμα και ο θάνατος μπορεί να θεωρηθεί ως μεταμόρφωση,ίσως να είναι η μεγαλύτερη παρ όλο που στην συντριπτική του πλειοψηφία  είναι ακούσιος.

Η μεταμόρφωση που έχει επικρατήσει στις μέρες μας σε μεγάλο μέρος του πλανήτη είναι το καρναβάλι.Η μετατροπή της εικόνας ενός αναγνωρίσιμου ατόμου σε κάτι άλλο που θέλει να υποδυθεί. Ο θεατής βλέπει μια ψευδαίσθηση.Ενώ αναγνωρίζει ή υποθέτει πως αναγνωρίζει το άτομο,λόγω των πρόσθετων μέσων (στολή μάσκα κ.λ.π) το μυαλό του δημιουργεί μια νέα σύμβαση,μια μεταμόρφωση.

Η φωτογραφία στην καλλιτεχνική της εκδοχή κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.Προσπαθεί με τα εικονιζόμενα να δημιουργήσει μια μεταμόρφωση, να παρασύρει το θεατή,που ενώ βλέπει τα εμφανιζόμενα στη φωτογραφία δημιουργεί στη σκέψη του τη μεταφορά-μεταμόρφωση.

Με αυτό το σκεπτικό, η ομάδα μας δούλεψε και δημιούργησε αυτές τις εικόνες θέλοντας να δώσει μια μεταμόρφωση,όπως ακριβώς κάνει και το καρναβάλι, που φέτος θα είναι ο μεγάλος απών στην πόλη μας.

Η μεταμόρφωση των εικόνων έχει γίνει. Σ’εσάς εναπόκειται η ερμηνεία τους.Ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του θα δει κάτι διαφορετικό και θα νιώσει περισσότερο ή λιγότερο την έννοια της μεταμόρφωσης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών,τα  εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν….ανάποδα.Όχι στην αρχή αλλά την τελευταία ημέρα,

λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας,δηλαδή στις 9 Μαίου και ώρα 19.30 εφ’όσον βέβαια και τότε  το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι:

Andrea Bieber-Xenakis

Renate La Grange

Αγγελική Φραγκιαδάκη

Αλεξάνδρα Manston

Αναστασία Τζιγκουνάκη

Άννα Νικολοπούλου

Άσπα Μπιρλιράκη

Βούλα Φιλιππάκη

Γιάννης Σταυρακάκης

Δέσποινα Ζωγραφάκη

Δέσποινα Μαλλιαρού

Δέσποινα Πλαζομίτη

Ελένη Περπιράκη

Ελένη Ψυχή

Ζωή Φωτάκη

Κατερίνα Καυγαλάκη

Κατερίνα Κουγιουμουτζή

Κατερίνα Μαραβελάκη

Κώστας Τζωρτζίνης

Λίτσα Μουρτζανού

Λυδία Ηλιάνα Ξοφάκη

Μανούσος Σαριδάκης

Μαρία Ανδρουλιδάκη

Μαριαλένα Πανταζίδου

Μελίντα Χρηστέλλη

Μυρσίνη Γαλλιού

Νίκος Πέππας

Παναγιώτης Μερτζιάνης

Πέτρος Βασιλακάκης

Σούλα Δημητρακάκη

Στέλλα Κωνσταντάτου

Φωτεινή Κουγλέρη.