20 °C Rethymno, GR
22/09/2020

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 760 ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με αποστάσεις και 15 μαθητές ανά αίθουσα ξεκινούν τη Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Σε συνθήκες κορωνοϊού τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπουν μέγιστο αριθμό εξεταζόμενων μαθητών ανά αίθουσα τα 15 άτομα ξεκινούν τη Δευτέρα με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 30 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και θα διεξαχθούν με υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί με σχετικές εγκυκλίους στα συνολικά δώδεκα εξεταστικά κέντρα στο Νομό Ρεθύμνου.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Στο νομό Ρεθύμνου συνολικά 760 μαθητές θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σε μια χρονιά δύσκολη και ιδιαίτερη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Προφορικά θα εξεταστούν 32 μαθητές στο εξεταστικό κέντρο του 3ου Γυμνασίου και 17 μαθητές των ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν σε εξεταστικό κέντρο των Χανίων.

Δώδεκα συνολικά θα είναι τα εξεταστικά κέντρα στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, το ΓΕΛ Ατσιποπούλου, το οποίο έχει προστεθεί τη φετινή χρονιά, το Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης, τα ΓΕΛ Ανωγείων, Επισκοπής, Σπηλίου, Φουρφουρά, Περάματος, και το 1ο ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα μουσικής θα πραγματοποιηθούν για όλα τα μουσικά σχολεία της Κρήτης στις 13 Ιουλίου στο Ρέθυμνο, όπου θα είναι το Εξεταστικό Κέντρο για όλη την Κρήτη, ενώ τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα θα δοθούν σε εξεταστικό κέντρο της Αττικής όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Φέτος οι αίθουσες που θα διατεθούν είναι εξήντα, είκοσι περισσότερες από πέρυσι, που ήταν 40 προκειμένου να τηρηθεί ο μέγιστος επιτρεπομένους αριθμός υποψηφίων ανά αίθουσα, ενώ οι επιτηρητές θα είναι 670 έναντι 660 που ήταν πέρυσι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννη Μαρκαντέ, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η οργάνωση των χώρων και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες που θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά κέντρα, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με τα απαραίτητα αντισηπτικά.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα είναι μόνο ένας σταθμός στην πορεία κάθε νέου και νέας για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Ασχέτως του αποτελέσματος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι πως στην πολύχρονη διαδρομή των νέων μας στην εκπαίδευση, με συνοδοιπόρους γονείς και εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μόνο νικητές.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια δύσκολη δοκιμασία που κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον και την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων μας, αλλά δεν τα καθορίζει εξ’ ολοκλήρου. Η πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια των παιδιών.

Οι συνθήκες που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα ήταν και είναι πρωτοφανείς λόγω του κορωνοϊού (Covid-19), με τις σχολικές μονάδες κλειστές χωρίς να πραγματοποιούνται διδασκαλίες για αρκετό χρονικό διάστημα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήρθε να καλύψει ένα μέρος αυτού του κενού που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των εκπαιδευτικών μας που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί για άλλη μια φορά το κύρος, η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Περιφέρειας Κρήτης.

Εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές και στις μαθήτριές μας που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καλή δύναμη και τους καλούμε να εμπιστευτούν τις δυνάμεις και τις γνώσεις που αποκόμισαν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχουν το στόχο τους. Χωρίς αμφιβολία, με το ταλέντο και τις δεξιότητές τους θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια ακόμα καλύτερη κοινωνία για όλους.

Επίσης εύχομαι στις οικογένειες των μαθητών και μαθητριών μας, υγεία και υπομονή για να στηρίζουν τα παιδιά σε όλες τις προσπάθειες και τις επιλογές τους.

Η Ένωση Συλλόγου Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης, με γραπτό μήνυμά της εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους των πανελλαδικών και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στις λίγες ώρες που έμειναν μέχρι την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, η σκέψεις μας και ευχές μας είναι σε εσάς, στα παιδιά μας.

Είμαστε δίπλα σας γιατί μεγαλώνοντας σας είδαμε να κάνετε όνειρα, και να έχετε φιλοδοξίες. Μαζί αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα, το άγχος και τις δυσκολίες.

Ευχόμαστε ο κόπος σας να ανταμειφθεί και να επιτύχετε στο επιστημονικό πεδίο που επιθυμείτε για να αποκτήσετε γνώση και εμπειρίες που θα σας χρειαστούν στην πορεία της ζωής σας, με σκοπό να γίνετε δυνατοί και χρήσιμοι για εσάς και την κοινωνία.

Να ξέρετε ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα η ζωή και το μέλλον είσαστε εσείς και θα το κατακτήσετε μόνοι σας, δεν θα σας χαριστεί.

Με καθαρό μυαλό, επιμονή, υπομονή και ψηλά το κεφάλι.

Καλή επιτυχία!!!!».

Τις ευχές του στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων στέλνει και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει: «Σε όλους τους μαθητές της Κρήτης ευχόμαστε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία. Οι εξετάσεις αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα στη ζωή τους, αποτελώντας, όμως, τη συνέχεια μιας πορείας που ανοίγεται μπροστά τους με ευκαιρίες και προκλήσεις.

Θερμές ευχές στις οικογένειες των μαθητών που είναι δίπλα τους και τους στηρίζουν, όπως και στο εκπαιδευτικό προσωπικό που έδωσαν το δικό τους αγώνα για την σωστή προετοιμασία των μαθητών».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, με αφορμή την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020, σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε τα εξής:

«Οι προσπάθειες ετών όλων των υποψηφίων για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση μπαίνουν στην τελική ευθεία τη Δευτέρα, οπότε και ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Στο επόμενο διάστημα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα δώσουν έναν ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους και να δουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα. Θα έρθουν αντιμέτωποι με μία μόνο από τις πολλές προκλήσεις της ζωής, στις οποίες καλούμαστε να επιδείξουμε ψυχραιμία και υπομονή για να δούμε τις προσπάθειές μας στο τέλος να δικαιώνονται.

Εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη σε όλους τους διαγωνιζόμενους και τις οικογένειές τους».