26 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Με απώλειες έκλεισε τα ταμεία του ο κλάδος της εστίασης στο Ρέθυμνο

• Η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου από πλευράς πολιτών φέρνει «χασούρα» στα καταστήματα

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Χαρακτηρίζουν το 2019 ως μία πολύ άσχημη και δύσκολη χρονιά, η οποία αν και ξεκίνησε με καλούς οιωνούς στην πορεία δεν εξελίχθηκε καθόλου ικανοποιητικά. Επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως από τα τέλη της τουριστικής περιόδου και έπειτα, με τους παράγοντες που συνέβαλλαν σε αυτό, να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στο Ρέθυμνο, οι οποίοι «κάνοντας ταμείο» για την χρονιά που μας πέρασε, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τελικά το 2018 ήταν καλύτερη χρονιά, αφού η «χασούρα» ήταν λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στα «.Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, προκύπτει ότι οι απώλειες που καταγράφηκαν πέρυσι (καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς) ήταν της τάξεως του 20%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε ακόμα και το 25%, σε σύγκριση με το 2018, με βάση τα όσα ανέφερε.

Όπως εξήγησε επίσης, οι συνάδελφοί του κυρίως σε παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ, αν και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εορταστικών ημερών που προηγήθηκαν θα αυξανόταν ο τζίρος στα καταστήματά τους, εντούτοις, αυτό δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

«Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε τέτοιο κλείσιμο χρονιάς, όπως αυτό που καταγράφηκε μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα καταστήματά μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαψινός.

Απαριθμώντας έναν προς έναν τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να παραμείνουν «καθηλωμένοι» οι τζίροι των καταστημάτων τους ακόμα και την περίοδο των εορτών, είπε ότι φέτος για πρώτη χρονιά, οι Ρεθεμνιώτες επέλεξαν να περιορίσουν αισθητά τις εξόδους τους -ακόμα και για έναν φαγητό ή έναν καφέ ή ποτό- αφού το ενδιαφέρον τους περιστράφηκε σε μεγάλα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης της πόλης, στα οποία μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους για μία βραδιά γνωστοί καλλιτέχνες από την Αθήνα.

«Κυριολεκτικά δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα περισσότερα καταστήματα του κλάδου μας. Ενώ περιμέναμε ότι ο κόσμος θα βγει λόγω των ημερών να διασκεδάσει, τελικά οι πελάτες μας προτίμησαν για τα Χριστούγεννα να μείνουν πιθανόν σπίτια τους ή σε σπίτια συγγενικών και φιλικών τους προσώπων και την Πρωτοχρονιά να πάνε σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα οποία είχαν ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.

Κάτι αντίστοιχο δεν είχε συμβεί πέρυσι ή άλλες χρονιές, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυτές τις εορταστικές περιόδους επισκέπτονται το Ρέθυμνο γνωστοί καλλιτέχνες, οι οποίοι εμφανίζονται για ένα βράδυ σε νυκτερινά καταστήματα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κλαψινός.

Πέρα όμως από αυτό, που ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ακόμα και ως μια ιδιομορφία της εορταστικής περιόδου που προηγήθηκε, μεγάλη οικονομική ζημιά στον κλάδο της εστίασης αποδεικνύεται τελικά πως έχει κάνει, η απόφαση των πελατών να τηρούν σχεδόν με «θρησκευτική ευλάβεια» τον αντικαπνιστικό νόμο. Αυτό έχει ως συνέπεια όχι απαραιτήτως να βγαίνουν εκτός καταστημάτων για να κάνουν ένα τσιγάρο, αλλά να μην πηγαίνουν στα καταστήματα εστίασης με την ίδια συχνότητα που πήγαιναν τους προηγούμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν ευνοούσαν μεταξύ άλλων και τους καπνιστές κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αλλά τα προβλήματα που ανέκυψαν τελευταία με το ελαιόλαδο, παρά το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν στην ώρα τους όμως στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την γενικότερη έλλειψη ρευστότητας, έδωσαν στον κλάδο μας την «χαριστική βολή». Και αυτό ήταν κάτι που επαναλαμβάνω δεν περιμέναμε ότι θα συμβεί στα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε».

Σε ό,τι αφορά στις «δύσκολες» περιόδους από την αρχή του 2019 μέχρι και το τέλος του, ο κ. Κλαψινός αναφέρθηκε στην «χασούρα» που υπήρξε προς τα τέλη της τουριστικής σεζόν, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου της «Thomas Cook», αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες περιόδους μεταξύ των θρησκευτικών εορτών, με εξαίρεση όπως προαναφέραμε, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Αυτό σημαίνει πως η περίοδος του καρναβαλιού, οι ημέρες του Πάσχα και κυρίως της Μεγάλης Εβδομάδας, οι περισσότεροι καλοκαιρινοί μήνες, καθώς και η περίοδος που ήταν σε εξέλιξη η διεξαγωγή του παγκόσμιου κυπέλου μίνι ποδοσφαίρου (mini soccer), είχαν θετικό πρόσημο για τον κλάδο.

Πάντως στην παρούσα -«νεκρή» όπως χαρακτηρίζεται- φάση για την εστίαση, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες και οι οποίες θα αποτελέσουν μια καλή τονωτική «ένεση» για όλα τα καταστήματα της πόλης μας.