18 °C Rethymno, GR
01/06/2020

ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το οδικό έργο Αρμένοι – Παλέ

Χωρίς προβλήματα και με γοργούς ρυθμούς προχωρούν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι εργασίες κατασκευής του οδικού τμήματος Αρμένοι – Παλέ (Αγιοβασιλειώτικου δρόμου), που αποτελεί το πρώτο τμήμα του νότιου οδικού άξονα Κρήτης με εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ.

Οι συνθήκες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί εδώ και ένα περίπου μήνα έχουν ευνοήσει σημαντικά την εξέλιξη των εργασιών, οι οποίες προχωρούν απρόσκοπτα στο κεντρικό τμήμα του δρόμου σε ό,τι αφορά τις εκσκαφές και τις επιχώσεις, όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., Ελένη Ρανουτσάκη. Η κα Ρανουτσάκη εξηγεί ότι μόνο τις ημέρες που ο καιρός δεν το επιτρέπει σταματούν οι εργασίες, όμως, επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξή του και η περιορισμένη κίνηση που υπάρχει στο δρόμο ευνοεί σημαντικά την γρήγορη εξέλιξή του. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα παραταθεί το κλείσιμο της οδού έως και τις 15 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος είχε κλείσει στις 19 Μαρτίου με χρονικό ορίζοντα την 15η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων και προκειμένου να εξελιχθούν οι εργασίες από τις 23 Μαρτίου είναι κλειστός το δρόμος από τη διασταύρωση προς Αμπελάκι και Καρίνες μέχρι και τη διασταύρωση προς Φωτεινού.

Η κυκλοφορία από Ρέθυμνο προς Σπήλι θα εκτρέπεται από τον οικισμό των Αρμένων μέσω δημοτικής οδού προς Φωτεινού και μέχρι τη συμβολή του ξανά με την επαρχιακή οδό 3 περί το 1,0 χλμ. πριν τον οικισμό Παλέ, ενώ η κυκλοφορία από Σπήλι προς Αρμένους θα γίνεται μέσω της δημοτικής οδού Παλαιόλουτρα-Κούμοι-Αρμένοι.

Σε σχετικές δηλώσεις της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., Ελένη Ρανουτσάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της βροχόπτωσης δεν έγιναν εργασίες, όμως κατά τα άλλα το έργο εξελίσσεται κανονικά με εντατικούς ρυθμούς. Ο εργολάβος πραγματοποιεί αυτή την περίοδο εκσκαφές και επιχώσεις στο κεντρικό τμήμα του δρόμου. Είμαστε ικανοποιημένοι για την πρόοδο των εργασιών, και θα παρατείνουμε το κλείσιμο του δρόμου μέχρι τον Ιούνιο για να εξελιχθεί το έργο. Όσο δεν υπάρχει κίνηση λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα παρατείνουμε το κλείσιμο του δρόμου για να κερδίσουμε χρόνο στις εργασίες όσο μπορέσουμε μέχρι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδο. Θεωρώ ότι τώρα που ο καιρός φτιάχνει, κίνηση είναι ελάχιστη, τα σχολεία είναι κλειστά, υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές για την εξέλιξη των εργασιών. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις συνθήκες για την εξέλιξη του έργου».

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο Αρμένοι-Παλέ, συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νομού, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (Ν.Ο.Α.Κ.), του λεγόμενου αγιοβασιλειώτικου δρόμου.

Ειδικότερα, η υπό αναβάθμιση οδός ανήκει στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Ρεθύμνου με αριθμό 3 «Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη», περιλαμβάνεται στον πρωτεύοντα (διαπεριφερειακό) Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης (Ν.Ο.Α.Κ.) Ρέθυμνο – Μοίρες – Άνω Βιάννος – Ιεράπετρα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χωροταξικό της περιφέρειας. Το έργο βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αρμένοι και Παλέ και αποτελείται από δύο οδικά τμήματα:

Στο τμήμα Α (παράκαμψη Αρμένων) προβλέπεται η κατασκευή οδού περί τα 3,8 χλμ. με νέα χάραξη. Η αρχή του τμήματος ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού, λίγο πριν τη συμβολή της οδού προς τον οικισμό Σωματά και το τέλος λίγο πριν το Κ.Τ.Ε.Ο. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται, επίσης, η αποκατάσταση του θιγόμενου αγροτικού δικτύου, καθώς και δύο τετρασκελείς ισόπεδοι κόμβοι.

Στο τμήμα Β, προβλέπεται η βελτίωση/αναβάθμιση της υπάρχουσας επαρχιακής οδού για μήκος περί τα 2,8 χλμ. περίπου. Η αρχή του τμήματος Β ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού 300 μέτρα πριν τη δεύτερη συμβολή προς τον οικισμό Αμπελάκι και το τέλος λίγο πριν τον κόμβο της Παλέ.

Για τη διέλευση των κατασκευαζόμενων οδικών τμημάτων, απαιτούνται διάφορα τεχνικά έργα, κυρίως μικρά τεχνικά (οχετοί). Επίσης προβλέπονται συνδέσεις με το τοπικό οδικό δίκτυο και αποκαταστάσεις του.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τριάντα (30) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αναμένεται να λύσει τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ελαχιστοποιήσει χρονικά τις αποστάσεις, καθώς όπως υπολογίζεται μετά την ολοκλήρωσή του, η διαδρομή Ρέθυμνο – Αγία Γαλήνη θα διανύεται σε περίπου μισή ώρα.