16 °C Rethymno, GR
04/06/2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ

Με κανόνες και αυστηρά μέτρα προστασίας η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Προβληματισμός στους επιχειρηματίες για τη μετά-καραντίνα εποχή στον κλάδο του επισιτισμού

Με νέα και πολύ διαφορετικά δεδομένα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, από τα μέσα του επόμενου μήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας από επιχειρηματίες και εργαζόμενους και με νέες χωροθετήσεις αναμένεται να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Τα τραπεζοκαθίσματα θα μειωθούν περίπου κατά 50%, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πελατών και με κάθε τρόπο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Η χρήση μασκών, γαντιών, αντισηπτικών, οι συχνές απολυμάνσεις στους χώρους, οι αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής στις κουζίνες και τις τουαλέτες είναι συνήθειες τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν επιχειρηματίες,  εργαζόμενοι αλλά και καταναλωτές που από τα μέσα Μαΐου θα απολαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον καφέ και το φαγητό τους.

Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών είναι έντονος για τη μετά καραντίνα εποχή. Θεωρούν βέβαιο ότι οι τζίροι τους θα καταγράψουν σημαντική πτώση, με δεδομένο αφενός ότι με βάση τους κανόνες αυτόματα οι πελάτες θα είναι λιγότεροι, αφού θα είναι λιγότερα και τα τραπέζια και αφετέρου γνωρίζουν καλά πως ο φόβος κυριαρχεί ακόμα στους πολίτες, που δεν είναι βέβαιο ότι θα επισκεφτούν χωρίς δεύτερες σκέψεις τα καταστήματα εστίασης. Παράλληλα, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη ορατές στα περισσότερα νοικοκυριά και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρηματίες, ενώ το μέλλον της τουριστικής περιόδου παραμένει άγνωστο.

Όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το παν και για τον λόγο αυτό είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν κατά γράμμα τα όσα η κυβέρνηση αποφασίσει σε σχέση με τα υγειονομικά μέτρα, που θα πρέπει να τηρούν οι ίδιοι στις επιχειρήσεις τους για να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους καταναλωτές-πελάτες τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Ανδρέας Κλαψινός, πρόεδρος Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, ανέφερε: «Δεν έχουμε ακόμα τίποτα επίσημα σχετικά με το πρωτόκολλο που θα ακολουθούσουν οι επιχειρήσεις μας όταν αποφασιστεί η επαναλειτουργία τους. Από ότι έχουμε ακούσει θα πρέπει να υπάρξει η μείωση κατά 50% των τραπεζοκαθισμάτων κάθε επιχείρησης και ταυτόχρονα να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας με απολυμαντικά, γάντια, μάσκες με συχνές απολυμάνσεις των χώρων μας. Πιστεύουμε ότι και το πιστοποιητικό της απολύμανσης πρέπει να αναγράφεται σε ορατό σημείο της επιχείρησης μας, ώστε οι πελάτες να είναι ενήμεροι για τα όσα έχουν γίνει από υγειονομικής άποψης στο κάθε κατάστημα» και πρόσθεσε ότι «θα ανοίξουμε δειλά-δειλά, να δούμε πως θα πάει. Σίγουρα οι εισπράξεις μας θα είναι πολύ μειωμένες λόγω της περιορισμένης πελατείας που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί κάθε κατάστημα, λόγω των υποχρεωτικά λιγότερων τραπεζοκαθισμάτων».

Ο Xάρης Αυγουστάκης, γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης από την πλευρά του ανέφερε: «Εμείς περιμένουμε τις επίσημες εξαγγελίες. Έχουμε ακούσει αρκετά πράγματα όμως τίποτα επίσημο που να έχει θεσμοθετηθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα όταν ανοίξουμε θα είναι εντελώς διαφορετικά. Το υγειονομικό κομμάτι των καταστημάτων μας θα πρέπει όλοι μας να το αναβαθμίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και όσον αφορά την καθαριότητα και όσον αφορά τις αποστάσεις και την υγιεινή των τροφίμων και φυσικά να χρησιμοποιούμε τα απολυμαντικά, τις μάσκες, τα γάντια κ.τ.λ. Δηλαδή σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα σε ότι αφορά τη συνήθη δραστηριότητα που είχαν μέχρι σήμερα τα καταστήματα εστίασης. Εμείς θα προσαρμοστούμε».

Αν και στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές μετά την περίοδο της καραντίνας επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό να απολαύσουν έξω τον καφέ και το φαγητό τους η κίνηση που θα καταγραφεί στα καταστήματα εστίασης, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν με διαφορετικά δεδομένα, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, σύμφωνα με τον κ. Αυγουστάκη, ο οποίος τόνισε: «Το ζητούμενο είναι να έρθει κόσμος στα καταστήματα μας και να έχουμε δουλειά. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μείωση της κίνησης και του τζίρου μας γιατί σίγουρα θα έχουμε λιγότερους πελάτες, λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται. Είναι λογικό ότι φέτος θα έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Όμως προσπαθούμε όσο μπορούμε να σώσουμε την παρτίδα. Σίγουρα θα έχουμε και λιγότερους ανθρώπους που θα μπορούμε να εξυπηρετούμε στο κατάστημα μας και εκ των πραγμάτων θα έχουμε και λιγότερους ανθρώπους που θα θέλουν να έρθουν στα καταστήματα μας, είτε αφορούν τουρίστες είτε ντόπιους, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα. Σε σχέση με το προσωπικό είμαστε αναγκασμένοι εκ του νόμου να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, ειδικά όσοι έχουν μπει σε καθεστώς ευνοϊκών ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει θα ανοίξουμε στο τέλος Μαΐου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε σχέση με τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, εκεί σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο εστιάτορας, Όθωνας Χριστουλάκης, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι το αύριο μας θα ‘ναι εντελώς διαφορετικό από σήμερα, εφόσον συνεχίζει να υπάρχει ο ιός που αλλάζει εντελώς τη ζωή μας. Σίγουρα θα πρέπει να το διαχειριστούμε με κανόνες και σεβασμό όλοι μαζί, ώστε να είμαστε ένας ασφαλής προορισμός. Φυσικά και θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας με μάσκες, γάντια και απολυμαντικά στις κουζίνες μας, πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο. Σαφώς θα έχουμε λιγότερη δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών καθώς από ότι ακούγεται τα τραπεζοκαθίσματα μας θα περιοριστούν κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και μια μείωση προσωπικού. Όλες οι επιχειρήσεις είμαστε τώρα σε αναστολή λειτουργίας. Ίσως θα πρέπει οι εργαζόμενοι να δουλέψουν με μειωμένο ωράριο ώστε να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους και μόνο όταν το βλέπουμε έτσι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα το ξεπεράσουμε. Κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός και πρέπει να το προσέξουμε. Πρέπει να είναι μια αφετηρία από δω και μπρος για να αλλάξουμε και εμείς κάποια πράγματα. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με όποια μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα προτείνουν οι ειδικοί για να είμαστε ασφαλείς όλοι μας».

Ο κ. Χριστουλάκης έθεσε και το θέμα ενίσχυσης του προσωπικού των περιφερειών με επόπτες υγείας, ώστε οι έλεγχοι να είναι συστηματικοί και ενδελεχείς και να διασφαλιστεί, όπως είπε, ότι ο προορισμός μας είναι υγιής και ασφαλής».

Στήριξη της περιφέρειας στους επιχειρηματίες του επισιτισμού

Τηλεδιάσκεψη με όλους τους προέδρους των Συλλόγων Επισιτισμού και Διασκέδασης Κρήτης με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη συζήτηση που έγινε αναπτύχθηκαν το προβλήματα που αφορούν τον κλάδο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων που απασχολούν πάνω από 27.500 εργαζόμενους σε όλο το νησί. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:

«Του ζητήθηκε η υποστήριξη της περιφέρειας στη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων για τη στήριξη της εστίασης καθώς και η προσωπική συνδρομή του για πίεση τόσο σε κυβερνητικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο στους δήμους όλης της Κρήτης, έτσι ώστε να βρεθεί λύση για να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις μας την επόμενη μέρα. Ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε για τη στήριξή των αιτημάτων μας και θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε η εστίαση στην Κρήτη να μείνει βιώσιμη.

Ήδη έχουν καταγραφεί από όλα τα σωματεία επισιτισμού στην Ελλάδα όλα τα μέτρα εκείνα που θα μπορούν να μας στηρίξουν σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο και έχουν σταλεί μέσω της ΕΠΟΕΣ στους αρμόδιους υπουργούς».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός του κ. Αρναουτάκη οι πρόεδροι των εξής συλλόγων: Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, (Πρόεδρος ΣΕΕΔΝΗ Μαρία Αντωνακάκη), Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας δήμου Σητείας (Μανώλης Αγγελακης), Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων (Βασίλης Οικονομάκος), Σωματείο Καφέ – Εστίασης Ιεράπετρας (Μανώλης Μιχελαράκης), Σωματείο εστίασης δήμου Ρεθύμνης (Ανδρέας Κλαψινός), Σύλλογος ιδιοκτητών καταστημάτων κοινωνικής εστίασης δυτικής Κρήτης (Μανώλης Γεραιουδάκης), Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου (Κωστής Ζαχαριάς).

Σημειώνεται ότι τα μέλη του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου ζητούν και από τον δήμο Ρεθύμνου στήριξη των επιχειρήσεων τους με οικονομικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, ενώ σχετική πρόταση με τα αιτήματα του αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μέτρα στήριξης ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι επιχειρηματίες του κλάδου

Εν τω μεταξύ οι επιχειρηματίες του επισιτιστικού κλάδου με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης ζητούν τα παρακάτω μέτρα στήριξης.

  1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλη την εστίαση στο 6% & 13%
  2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και με ανώτατο πλαφόν κόστους ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου τα 250€
  3. Μηδενικά ενοίκια για την περίοδο που τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά με κρατική εντολή και -40% καταβολή μέχρι τέλος του έτους
  4. Κεφάλαιο επανεκκίνησης για όλα τα καταστήματα εστίασης στο 3% του ετήσιου τζίρου του 2019 και με ανώτατο πλαφόν τα 8.000€, ως έκτακτη ενίσχυση
  5. Επέκταση χορήγησης 800 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ατομικών επιχειρήσεων αλλά και όλων των μορφών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ. κ.τ.λ.) ανεξαρτήτως αριθμού προσωπικού.
  6. Την καταβολή της καθαρής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια που επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές
  7. Υπαγωγή των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν σε καθεστώς 48 δόσεων.