30 °C Rethymno, GR
12/07/2020

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

* Δυσαρέσκεια στο Ρέθυμνο από την απόφαση που προκαλεί οικονομική ζημιά * Ήδη χθες ακυρώθηκε το 50% των κρατήσεων που είχαν γίνει στα ξενοδοχεία

Ύστερα από το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην επικράτεια της χώρας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, λόγω άμεσου κινδύνου εξαιτίας της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η απόφαση ελήφθη ως αναγκαίο μέτρο πρόληψης κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19,την οποία αποτελούν κορυφαίοι επιστήμονες- λοιμωξιολόγοι.

Νωρίς χθες το βράδυ εξεδόθη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Αποφασίζουμε τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας σύμφωνα με την από 27/2/2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Καλούνται όλοι οι φορείς (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και λοιποί αποδέκτες του παρόντος προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενο της.

Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».

Εξάλλου σε άτυπη ενημέρωση του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 εισηγήθηκε ομόφωνα την αναβολή των οργανώσεων για το καρναβάλι σε όλη τη χώρα, σε συμφωνία και με την πρακτική άλλων χωρών. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στη Βενετία και στη Νίκαια, όπως και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Η επιτροπή κατά την εισήγησή της, έθεσε δύο βασικές παραμέτρους:

– Τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων.

– Την προστασία του πληθυσμού».

Με φυλάκιση έως και 2 έτη απειλούνται όσοι δεν τηρήσουν την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Με βάση την παραπάνω απόφαση ακυρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε δεκάδες δήμους σε όλη τη  χώρα, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεγάλες ή και μικρότερες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τα καρναβάλια του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης και άλλα, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες άτομα. Μια απόφαση που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κατά τόπους δήμους, καθώς η ακύρωση επιφέρει τεράστια οικονομική ζημία. Από πλευράς δημοτικής αρχής Ρεθύμνου δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την υπουργική απόφαση.

Σοβαρό είναι το οικονομικό πλήγμα στο Ρέθυμνο, όπου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τζίρο 10 εκ. ευρώ το τριήμερο του καρναβαλιού. Επιχειρηματίες εστίασης, ξενοδόχοι και λοιποί επαγγελματίες της πόλης, όπως και οι καρναβαλικές ομάδες, αιφνιδιάστηκαν με την είδηση για ματαίωση του καρναβαλιού εκφράζοντας την απογοήτευση τους αναλογιζόμενοι τις οικονομικές τους απώλειες.

Ήδη χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ρεθύμνου, ακυρώθηκε το 50% τουλάχιστον των κρατήσεων των ξενοδοχείων.

Χωρίς Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι οι φετινές Απόκριες

Ακυρώθηκε και το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας έγινε γνωστή χθες νωρίς το μεσημέρι, την ώρα που οι διοργανωτές του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού είχαν μόλις ολοκληρώσει την τελευταία οργανωτική σύσκεψη για τα μέτρα ασφάλειας και τις τελικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης και ετοιμαζόταν να παραχωρήσουν την επίσημη τελική συνέντευξη τύπου για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης.

Στο άκουσμα της είδησης επικράτησε αναστάτωση στο δημαρχείο, όπου έσπευσαν μέλη των ομάδων προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, ενώ τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα από καρναβαλιστές και επισκέπτες που ήθελαν να μάθουν αν όντως το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ακυρώνεται.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στο πρώτο άκουσμα της απόφασης ανέφερε: «Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αποτελεσματική η απόφαση αυτή. Το αμφισβητώ πάρα πολύ γιατί αν οι υπαίθριες εκδηλώσεις καταργούνται τότε τι θα γίνει με τις μαζικές μεταφορές προσώπων σε μετρό, ηλεκτρικό, αεροπλάνα, πλοία, σιδηροδρόμους, λεωφορεία; Νομίζω ότι βγάζουμε έναν πανικό και μάλιστα σε περιοχές που είναι τουριστικές -που είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα- και δεν ξέρω ποιος τρομοκράτησε τόσο πολύ όταν μάλιστα σε όλη την Κρήτη δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Από ότι μίλησα και με ανθρώπους που γνωρίζουν θέματα υγείας το 85% των κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού χρειάζονται απλώς μια εξωνοσοκομειακή προσοχή, όπως ένα κρυολόγημα. Μπορεί να καταλαβαίνω ότι όταν εισηγούνται ειδικοί επιστήμονες ο κάθε υπουργός νιώθει στριμωγμένος από μια αβεβαιότητα του μέλλοντος, αλλά γι’ αυτό είμαστε για να παίρνουμε και ρίσκα. Λυπάμαι αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν δουλέψει γι’ αυτές τις εκδηλώσεις καταβάλλοντας κόπο και προσωπικές οικονομίες και γενικά για την όλη αναστάτωση που προκαλείται σε μια περίοδο που δεν πρέπει να βγάζουμε στοιχεία πανικού. Προφανώς είναι κάτι σοβαρό, προφανώς πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα αλλά δεν νομίζω ότι η κατάργηση της μπορεί να αποτρέψει την μετάδοση του ιού».

Ο δήμαρχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ξάνθης με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποστολής σχετικής κοινής επιστολής προς τον υπουργό Υγείας για τις επιπτώσεις της ματαίωσης των εκδηλώσεων και για την οικονομική ζημιά που αυτό επιφέρει.

Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων δόθηκε η εντολή τόσο στους εκπροσώπους των εταιρειών ηχητικών, όσο και σε όλους όσοι ετοίμαζαν τις υποδομές για τη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου και τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής να προχωρήσουν στην απομάκρυνση τους.

Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας των ομάδων του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε σχέση με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Στη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Μέλη ομάδων εισηγήθηκαν την πραγματοποίηση του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού στην έναρξη της θερινής περιόδου, ενώ άλλοι διατύπωσαν την άποψη αυτό να πραγματοποιηθεί κανονικά την επόμενη αποκριάτικη περίοδο του 2021. Κάποιες ομάδες επεσήμαναν πως πρέπει η υπουργική απόφαση να εφαρμοστεί κατά γράμμα ματαιώνοντας το σύνολο των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία αλλά και να τηρηθούν όσα ο νόμος προβλέπει με δεδομένες και τις κυρώσεις που η παράβαση του επιφέρει ενώ άλλες εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις έστω και μεμονωμένα. Τελικά η ολομέλεια των ομάδων αποφάσισε το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι να πραγματοποιηθεί κανονικά του χρόνου τις Απόκριες.

Ποινές φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν πειθαρχήσουν στην ΚΥΑ

Εν τω μεταξύ, ποινή φυλάκισης έως δύο ετών επισύρει η μη συμμόρφωση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες και επιβάλλει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο κείμενό της γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Βάσει αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Κατόπιν τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού».

Στη συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Για οικονομική καταστροφή κάνουν λόγοι οι επιχειρηματίες εστίασης

Η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προκάλεσε απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο του Ρεθύμνου που είχε επενδύσει στο τριήμερο αυτό το οποίο είθισται να δίνει μια σημαντική «τονωτική ένεση» στα καταστήματα.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης Ανδρέας Κλαψινός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αποτελεί μεγάλη καταστροφή, ειδικά για τον χώρο της εστίασης. Πολλά καταστήματα θα άνοιγαν αυτές τις ημέρες μόνο και μόνο για τους επισκέπτες του καρναβαλιού. Για το προσωπικό, τους προμηθευτές και όλη την αλυσίδα που υπάρχει πίσω από τις επιχειρήσεις μας η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφική. Όλοι όσοι περιμέναμε να δουλέψουμε αυτό το τετραήμερο για να τονώσουμε λίγο τις επιχειρήσεις μας μετά τη στασιμότητα που υπήρχε εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων λόγω της κακής ελαιοκομικής περιόδου, αλλά και της μειωμένης κίνησης λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος, η ακρύρωση του καρναβαλιού αποτελεί ένα «δυνατό χαστούκι». Είχαμε επικοινωνία με την ομοσπονδία μας στη Αθήνα όπου κάνανε ένα αίτημα στον υπουργό Υγείας τουλάχιστον για τα ακριτικά νησιά όπου γίνεται καρναβάλι να ακυρωθεί η απόφαση, ωστόσο ο υπουργός ήταν ανένδοτος. Εμείς περιμέναμε πως και πως το καρναβάλι και ήταν μεγάλη απογοήτευση η ακύρωση του».

Ακυρώθηκε το 50% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία

Ακυρώθηκε χθες το 50% των κρατήσεων που είχαν γίνει στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου από επισκέπτες που είχαν κλείσει τη διαμονή τους για να συμμετέχουν η να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις των κρατήσεων που μπορεί να ξεπερνούν το 50% που είχαν γίνει στα ξενοδοχεία και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και αύριο. Εμείς προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τους ταξιδιώτες. Αν και δεν συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας κατά την εκτίμηση του δικηγόρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που σημαίνει ότι μπορούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε την προκαταβολή που μας έχει δοθεί, ωστόσο έχουμε προτείνει στα μέλη μας να μην κρατάνε τις προκαταβολές και να λένε στους πελάτες αν θέλουν να επιλέξουν άλλες ημερομηνίες για τη διαμονή τους. Αν δεν θέλουν τότε προτρέπουμε στα μέλη της ένωσης ξενοδόχων να επιστρέφουν την προκαταβολή. Αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό μετά από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και μετά την κακή ελαιοκομική περίοδο. Το καρναβάλι είναι μια πολύ καλή τονωτική ένεση για τον νομό, διότι κάνει έναν γενικό τζίρο περίπου 10 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα δυο τρίτα είναι τις τρεις τελευταίες μέρες και αυτό έχει πλέον σχεδόν χαθεί».

Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργου Πολιουδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη οικονομική ζημιά: «Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στον τόπο. Ταβέρνες, εστιατόρια, εμπορικά, περίπτερα, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία ήταν όλα εφοδιασμένα και το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το καρναβάλι είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα για την πόλη μέσα στον χειμώνα και εμάς στην κρίση και δυστυχώς δεν θα την έχουμε. Δυστυχώς δεν εξελίχθησαν τα πράγματα όπως περιμέναμε, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρέπει να σεβαστούμε την υπουργική απόφαση. Απλώς όλη η χρονιά με την κακή ελαιοκομική περίοδο , την κατάρρευση του Thomas Cook και τώρα η ακύρωση του καρναβαλιού είναι μια αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων για την τοπική οικονομία».

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Ο νέος κορονοϊός έχει τη δυναμική πανδημίας

Θα ήταν «ολέθριο λάθος» για οποιαδήποτε χώρα να υποθέσει ότι δεν θα πληγεί από τον νέο κορονοϊό και οι πλούσιες χώρες που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερες θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να ενεργήσουν «ταχέως» για να περιορίσουν αυτόν τον «πολύ επικίνδυνο ιό».

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κορονοϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.

«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.

«Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε.

Η επιδημία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Ουχάν της Κίνας, έχει μολύνει περισσότερους από 78.600 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.700.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, «αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο συνιστά τώρα τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» με περισσότερα από 3.470 κρούσματα σε 44 χώρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας, ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία που είναι χειρότερη απ’ ότι είχε γίνει κατανοητό. Επιπλέον, σημείωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται με τους διοργανωτές σχετικά με την τύχη των ολυμπιακών αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.