29 °C Rethymno, GR
08/07/2020

Με κομμένη ανάσα

Παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις που αναθεωρούν ριζικά τα έως μέχρι πρότινος δεδομένα της ζωής μας και διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε.

Δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα κατά τη γνώμη μου. Η αδυναμία διαχείρισης εξάπλωσης της νόσου με την εκθετική αύξηση κρουσμάτων και η εύρεση φαρμάκου ίασης.

Για το πρώτο, η επαπειλούμενη κατάρρευση ενός υγειονομικού συστήματος περίθαλψης από μαζική προσέλευση ασθενών και στην πιο προηγμένη χώρα, απαιτεί λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων.

Για το δεύτερο, εξ όσων είμαι σε θέση να κατανοήσω, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία στον τρόπο μεθοδολογίας λόγω της πολυμορφίας του νέου ιού και την μεταβλητότητά του.

Στις έως τώρα περιπτώσεις, εφάρμοζαν ένα κλασικό επιστημονικό πρότυπο ανάλυσης μοριακής δομής της πρωτεΐνης του ιού, βάσει του οποίου αποκρυπτογραφούσαν τον τρόπο πολλαπλασιασμού του.

Συνεπώς η διαγνωσμένη πορεία του, οδηγούσε στην παρασκευή εμβολίου με έγχυση στον ανθρώπινο οργανισμό μέρους συστατικών στοιχείων του ιού, η οποία προκαλούσε παραγωγή αντισωμάτων.

Όμως στην προκείμενη περίπτωση πρέπει να αποκωδικοποιηθεί ολόκληρη η γενετική ακολουθία του covid19 προκειμένου να υπάρχει πρόβλεψη της μετάλλαξής του και να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Μια απόπειρα της εθνικής επιστημονικής ομάδας της Κίνας απέτυχε, καθώς χρησιμοποίησε απλώς ένα συνδυασμό φαρμάκων, των οποίων η δράση δεν ήταν θεραπευτική αλλά απλά παρηγορητική.

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές ομάδες στον κόσμο που οι έρευνές τους είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν γίνονται επίσημες ανακοινώσεις και τα πρωτόκολλα πιστοποίησης διαδικασιών είναι αυστηρά.

Ας κάνουμε υπομονή και προσευχή να περάσει αυτός ο εφιάλτης και μέχρι τότε να εφαρμόζουμε τους κανόνες πρόληψης που όλοι μάθαμε και αποτελούν το μόνο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας, αντιλαμβανόμαστε πόσο μικρό είναι το «χωριό» μας, πως αυτός ο «κοινός εχθρός» μας ενώνει και όλοι οι άνθρωποι καταλήγουμε στην ίδια μοίρα.

Συγχαρητήρια σε όλο τον εμπορικό κόσμο της χώρας και ειδικά στα καταστήματα αναψυχής της πόλης για τη συμμόρφωση και το υψηλό αίσθημα επαγγελματικής τους ευθύνης.

Ας αναλογιστούμε, την ηθική μας υποχρέωση, στους ήρωες της «παράστασης», όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη στις δομές υγείας που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή του πολέμου».

Ας στείλουμε τη συμπαράστασή μας στη γείτονα χώρα Ιταλία, που με τη «θυσία» της, έδωσε το σήμα κινδύνου, ώστε να αφυπνιστούν εγκαίρως και να αντιδράσουν υποδειγματικά οι ελληνικές αρχές.

Ας ευχηθούμε, στα θύματα που αποχαιρέτησαν τη ζωή μέσα από θαλάμους απομόνωσης και μετέφεραν τα πτώματά τους με στρατιωτικά φορτηγά σε άλλες πόλεις γιατί δεν είχαν χώρο ταφής, καλό παράδεισο…

Ας δονήσουν τα τραγούδια τους, από τα παράθυρα των κλειστών σπιτιών, τις χορδές της ψυχής μας με τον κραδασμό της οικουμενικής ανθρώπινης συνύπαρξης που αναδύει φώς με το μήνυμα: η ζωή θα νικήσει!