32 °C Rethymno, GR
05/07/2020

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Με νέα δίκτυα ύδρευσης ενισχύεται η πόλη του Ρεθύμνου

• Αφορούν την περιοχή της Καλλιθέας, το Κολωνάκι και το Ατσιπόπουλο

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.). Πρόκειται για τρία διαφορετικά έργα στην περιοχή της Καλλιθέας, στο Κολωνάκι και στο Ατσιπόπουλο, που θα υλοποιηθούν με χρήματα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ο προϋπολογισμός των έργων φτάνει τα 3 εκ. ευρώ, και ήδη υπάρχει ανάδοχος ο οποίος αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσει σε σύντομο χρόνο τα έργα, όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο που αφορά την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της Καλλιθέας, μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου το δίκτυο αδυνατεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά βλάβες, που συνοδεύονται με διακοπή της υδροδότησης. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα της περσινής σεζόν, όπου η Καλλιθέα έμενε για πολλές ώρες χωρίς νερό.

Το έργο με τίτλο «αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Καλλιθέας πόλης Ρεθύμνου» έχει προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 1.091.200 ευρώ.

Το δεύτερο έργο αφορά την αντικατάσταση των δικτύων στην περιοχή του Κολωνακίου και συγκεκριμένα έχει τίτλο «Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Κολωνάκι – Κριάρη πόλης Ρεθύμνου» και προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 979.600 ευρώ.

Το τρίτο έργο αφορά την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου στο Ατσιπόπουλο με τίτλο «παράκαμψη αγωγού ύδρευσης Αργυρούπολης Γάλλου» με προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 1.649.200 ευρώ.

«Έχουμε ολοκληρώσει το διαγωνισμό, έχουμε ανάδοχο και περιμένουμε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και να ξεκινήσουν τα έργα. Αν και πρόκειται για τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς ο ανάδοχος είναι ο ίδιος. Δρομολογούμε πολύ πολύ σημαντικά έργα. Το ένα αφορά την παράκαμψη του μεγάλου αγωγού που έρχεται από τα Δράμια και τροφοδοτεί το Ρέθυμνο, όπου θα γίνει αποκατάσταση του σωλήνα μήκους ενός περίπου χιλιόμετρου -μιλάμε για τον κεντρικό σωλήνα. Παράλληλα, έχουμε άλλο ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά στην αλλαγή δικτύων ύδρευσης στην Καλλιθέα, στο Κολωνάκι και άλλες περιοχές του κέντρου, με το οποίο θα λύσει προβλήματα πολλών ετών. Εκτιμώ ότι με την υλοποίηση αυτών των έργων θα εξασφαλίσουμε την ασφαλή υδροδότηση των περιοχών και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και θα έχουμε ένα πολύ καλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τα έργα αυτά», τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι όλα αυτά τα έργα μπορούν μέσα στην επόμενη διετία να έχουν ολοκληρωθεί.

 

Σε εξέλιξη οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι και το έργο της εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας, το οποίο θα συμβάλει στον άμεσο εντοπισμό των διαρροών νερού σε όλες τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου.

Το έργο -που η σύμβασή του υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο- έχει ως τίτλο του: «προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης Δήμου Ρεθύμνου» και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το κονδύλι αυτό εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σύγχρονο αυτό σύστημα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς θα μπορούν μεταξύ άλλων να εντοπίζονται γρήγορα και οι διαρροές νερού σε όλες τις περιοχές του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ρεθύμνου και να επιδιορθώνονται το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει και εξοικονόμηση νερού.

 

Τεχνική περιγραφή του έργου

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, δημιουργείται ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών για το δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε. του Δήμου Ρεθύμνου, που θα αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό, μέσω των οποίων θα γίνεται η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της τρέχουσας κατάστασης στο δίκτυο ύδρευσης, επιτρέποντας την συνεχή εποπτεία του, τον έλεγχο ποιότητας, τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, την επισήμανση των βλαβών, τον εντοπισμό και περιορισμό των απωλειών νερού προβλέποντας:

α. Εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) και Περιφερειακών Σταθμών Ελέγχου (ΠΣΕ) που θα τοποθετηθούν σε κτίρια της Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και Φορητών Σταθμών Ελέγχου (ΦΣΕ), σημεία απ’ όπου θα εκτελείται ο τηλεέλεγχος και ο τηλεχειρισμός του δικτύου ύδρευσης.

β. Εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) και (ΣΜΔ) που θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις του δικτύου ύδρευσης απ’ όπου θα παρέχεται τοπικός έλεγχος, και τηλεχειρισμός. Περιλαμβάνονται συνολικά (81) εγκαταστάσεις κεφαλών δικτύου (ΤΣΕ) ήτοι Γεωτρήσεις, Δεξαμενές, προωθητικά αντλιοστάσια και (18) φρεατίων ηλεκτρονικής Μέτρησης παραμέτρων Δικτύων ύδρευσης (ΣΜΔ- κυρίως μέτρηση Παροχών και Πιέσεων).

Επίσης με την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής, πίεσης και στάθμης στις εξόδους των δευτερευουσών Δεξαμενών των Οικισμών του Δήμου για τις ανάγκες του Συστήματος Ελέγχου Διαρροών όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των ΤΣΕ θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση και θα εντοπίζονται οι Διαρροές (αφανής διαρροές στους αγωγούς, δυσλειτουργούντα υδρόμετρα καταναλωτών και παράνομες συνδέσεις).

Επιπλέον με την εγκατάσταση νέων οργάνων και συστημάτων αυτοματισμών για τις ανάγκες του Συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας (μείωσης λογαριασμών ΔΕΗ μέσω μετρητών ενέργειας, εκκινητών και ρυθμιστών στροφών αντλιών, εξάλειψης της άεργου ισχύος κλπ.) στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του δικτύου Ύδρευσης.

Τέλος θα γίνει εγκατάσταση και διασύνδεση των οργάνων ποιοτικού ελέγχου με τον ΚΣΕ των δικτύων που είναι ήδη εν λειτουργία ή προς εγκατάσταση σε κάθε ενδεδειγμένη Κεφαλή (Δεξαμενές και Γεωτρήσεις) και ένταξη τους στο Τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης ποιότητας.

Με τη δημιουργία του υδραυλικού μοντέλου προσομοίωσης θα υπάρχει πλήρης αποτύπωση των δικτύων όλου του Δήμου, καθώς και του συστήματος ελέγχου διαρροών και ενέργειας, για την ορθολογική διαχείριση του όλου δικτύου ύδρευσης, έτσι ώστε κάθε φορά που προκύπτει θέμα αλλαγής, επέκτασης ή εναλλακτικής λειτουργίας του δικτύου σε έκτακτες συνθήκες, να μπορεί να προσομοιωθεί η λειτουργία του και να εξεταστεί η συμπεριφορά του, πριν γίνει ή στα πλαίσια οποιαδήποτε εργασίας.

 

Η στόχευση του έργου

Μέσω του εγκεκριμένου έργου, η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωσή της, επιδιώκει να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές με ριζική αντιμετώπιση των υδρευτικών προβλημάτων που υφίσταται μέχρι στιγμής και αφορούν:

 • Την εξασφάλιση των ποσοτήτων εκείνων του νερού που είναι ανά πάσα στιγμή ικανές να καλύπτουν ένα λογικό επίπεδο κατανάλωσης.
 • Την αδιάκοπη παροχή νερού, που ικανοποιεί τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές ποιότητας, μέσα από ένα δίκτυο διανομής και υπό την απαραίτητη πίεση που επιτρέπει την τροφοδοσία και των υψηλότερων διαμερισμάτων στην περιοχή δραστηριότητας της Δ.Ε.Υ.Α.
 • Την διασφάλιση του απαιτούμενου έλεγχου ποιότητας του παραγόμενου και καταναλωμένου νερού.
 • Την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Με την ανάπτυξη του συστήματος θα δημιουργηθούν αυτομάτως επιπρόσθετες θετικές επιδράσεις, που αφορούν στην δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων της Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και την εξασφάλιση όλων των παραπάνω με τον πλέον οικονομικό τρόπο και την ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Συγκεντρωτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., αναμένονται οι παρακάτω ωφέλειες, σε σχέση με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Ρεθύμνου, μετά την θέση σε λειτουργία του προτεινόμενου συστήματος τηλεμετρίας:

 • Αντιμετώπιση του ψηλού δείκτη μη τιμολογούμενου νερού (50%).
 • Συνεχής παρακολούθηση ροής και κατανάλωσης νερού σε όλες τις περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε όποιες περιοχές οι αγωγοί κινδυνεύουν από θραύση λόγω υψηλής πίεσης και διοχέτευσης νερού σε περιοχές που θα κινδυνεύουν από ανεπάρκεια.
 • Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
 • Μεγαλύτερη ταχύτητα αντιμετώπισης των προβλημάτων (διαρροών, θραύσεων) μέσω συνεχούς εποπτείας – Άμεση επέμβαση και αποκατάσταση.
 • Θετικές περιβαλλοντικές συνέπειες που περιλαμβάνουν την προστασία του νερού ως φυσικού πόρου- εξοικονόμηση υδατικών πόρων, αφού αντλούνται μικρότερες ποσότητες νερού, και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με διαρκή έλεγχο των υδατικών αποθεμάτων.
 • Οι θετικές οικονομικές συνέπειες περιλαμβάνουν τη μείωση των δαπανών της Δ.Ε.Υ.Α., αφού με την εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στο δίκτυο, εξοικονομούν και όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με αυτές (άντληση, μεταφορά, καθαρισμός, διανομή).
 • Τη μείωση των δαπανών συντήρησης, προσωπικού, ενέργειας και μεταφορικών.