22 °C Rethymno, GR
26/09/2020

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

Με πληρότητες που φτάνουν το 35% ανοίγουν τα ξενοδοχεία στο νότιο Ρέθυμνο

Με πληρότητες που φτάνουν το 35% θα ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξενοδοχειακές μονάδες του νότιου Ρεθύμνου. Οι επιχειρηματίες αυτή την περίοδο προετοιμάζονται εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχοντας ήδη εκπαιδευτεί από τα σεμινάρια προφύλαξης από τον κορονοϊό, που γίνονται από την περιφέρεια και την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης, να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, μέσα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο.

Η εικόνα των κρατήσεων στα καταλύματα του Πλακιά δεδομένης της υγειονομικής κρίσης δεν είναι κακή και σίγουρα είναι καλύτερη από αυτή που υπάρχει στα ξενοδοχεία της βόρειας τουριστικής ζώνης του νομού Ρεθύμνου, καθώς θα επαναλειτουργήσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξενοδοχειακές μονάδες έστω και με μικρές πληρότητες, τουλάχιστον για αρχή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νότιων παραλιών του Ρεθύμνου οι πληρότητες κατά μέσο όρο για τον Ιούλιο φτάνουν το 35% και αφορούν κυρίως γερμανόφωνες αγορές, όπως είναι η Γερμανία και η Αγγλία. Το επόμενο τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου η εικόνα είναι καλύτερη αφού οι πληρότητες κυμαίνονται στο 65%. Όπως λένε το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του νότιου Ρεθύμνου είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες, ωστόσο ο φόβος για ακυρώσεις των κρατήσεων κυριαρχεί, όπως λένε χαρακτηριστικά, καθώς η πολιτική των ακυρώσεων είναι ευέλικτη για τους πελάτες και το τοπίο με την πανδημία του κορονοϊού ρευστό, όποτε όλα μπορούν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή.

Οι ξενοδόχοι πάντως παρά τις βέβαιες οικονομικές απώλειες τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις θέλουν να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους προσφέροντας ένα ποιοτικό και ασφαλή υγειονομικά τόπο διαμονής για να «κερδίσουν» περισσότερους επισκέπτες το 2021.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα ζητούν τη στήριξη τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας, ώστε η οργάνωση της τουριστικής ζώνης του νότιου Ρεθύμνου τόσο από πλευράς καθαριότητας όσο και από πλευράς των επιχειρηματιών και ταυτόχρονα έλαβαν δεσμεύσεις για παύση των εργασιών που προκαλούν όχληση στους επισκέπτες από τις αρχές Ιουλίου έως και τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιουλίου, οπότε και ανοίγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρχει εξαίρεση και απαγόρευση πτήσεων για εννιά χώρες, που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

Οι χώρες αυτές είναι: Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα χθες εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για τα καταλύματα που θα μισθωθούν ως ξενοδοχεία – καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα.

Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά βρίσκονται στην Κρήτη, εκ των οποίων τα δύο στην περιοχή της Χερσονήσου στο Ηράκλειο και το τρίτο στα Χανιά. Τα δύο ξενοδοχεία της Χερσονήσου είναι τεσσάρων αστέρων και τεσσάρων κλειδιών αντίστοιχα, ενώ το ξενοδοχείο των Χανίων είναι δύο αστέρων. Στο Ρέθυμνο προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τα καταλύματα που επελέγησαν θα μισθωθούν προκειμένου να λειτουργήσουν αποκλειστικά ως προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19.

 

 

Aναλυτικά,

Με πληρότητες που φτάνουν το 35% ανοίγουν σταδιακά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα στα νότια του νομού Ρεθύμνου με την αισιοδοξία ότι η εικόνα θα βελτιωθεί από τα τέλη του μήνα. Οι κρατήσεις για τον επόμενο μήνα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ξενοδοχεία της βόρειας τουριστικής ζώνης του νομού.

Σύμφωνα δε με τους ξενοδόχους της περιοχής η πλειοψηφία των κρατήσεων που έχουν μέχρι στιγμής αφορά  επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Οι ξενοδόχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, διατηρούν όμως την αισιοδοξία τους και εκτιμούν ωστόσο ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα αλλάξει, η εικόνα θα βελτιώνεται και, εφόσον η Κρήτη παραμένει ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός, οι κρατήσεις θα ανέβουν για τους επόμενους μήνες που απομένουν για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στα ξενοδοχεία του Πλακιά το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου οι πληρότητες φτάνουν το 60-65% και εκτιμάται ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά αυτές θα ενισχυθούν. Βέβαια, όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι, οι κρατήσεις αυτές χαρακτηρίζονται πλασματικές προς το παρόν καθώς είναι πολύ ευέλικτη η πολιτική των ακυρώσεων και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν οι κρατήσεις που σήμερα ισχύουν θα διατηρηθούν μέχρι και τη στιγμή άφιξης των πελατών.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νοτίων παραλίων Κώστας Βαρδάκης είπε: «Είμαστε από τις λίγες περιοχές που σε ποσοστό 95%, εξ όσων γνωρίζω, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Το πρωταρχικό για μας είναι να ανοίξουμε καθώς νιώθουμε ότι έχουμε αυτή την υποχρέωση στους πελάτες μας και οι επισκέπτες μας έχουν προσωπική επαφή με τον ιδιοκτήτη και την επιχείρηση καθώς έχουμε πάρα πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες μας είναι Γερμανοί, Αυστριακοί. Τον Ιούλιο οι πληρότητες των μονάδων κατά μέσο όρο είναι στο 35%, ενώ για το επόμενο τρίμηνο οι πληρότητες, με βάση τις κρατήσεις που έχουμε, φτάνουν το 65%, όμως είναι πλασματικές γιατί είναι ευέλικτη η πολιτική των κρατήσεων και δεν ξέρουμε αν θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τότε, γιατί ακόμα και τώρα έχουμε ακυρώσεις».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Νίκος Μπερκάκης υποστήριξε. «Δεν είναι πολύ καλή εικόνα για τον τουρισμό φέτος. Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις πτήσεις που θα έρθουν στο νησί μας. Η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη γιατί η πολιτική των ακυρώσεων είναι ευέλικτη και αφήνει στον πελάτη το δικαίωμα να ακυρώσει την κράτηση του και την τελευταία στιγμή. Εμείς λέμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη θα ανοίξουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής με αφίξεις από γερμανόφωνες αγορές, όπως είναι η  Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία και τον Αύγουστο συνήθως έχουμε Ιταλούς και Άγγλους, που ωστόσο φέτος δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτές τις εθνικότητες. Όσον αφορά την πληρότητα ένας μέσος όρος αυτή την ώρα που μιλάμε για τον επόμενο μήνα είναι περίπου στο 30-35 % και τον Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη ανεβαίνει στο 60-65% με τις σημερινές συνθήκες. Γνωρίζουμε όλοι ότι θα είναι μια δύσκολη σεζόν και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε τους επισκέπτες όσο γίνεται πιο ασφαλείς, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουν την καλύτερη δυνατή εντύπωση για το νησί μας από όλες τις απόψεις. Θα είναι πολλές οι απώλειες και πρέπει να δοθεί βάση για την επόμενη σεζόν».

Συνεργασία ξενοδόχων με δήμο και περιφέρεια

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή του Πλακιά με πρωτοβουλία του συλλόγου ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη, εκπροσώπων του συλλόγου ξενοδόχων της περιοχής, του λιμεναρχείου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕΡ καθώς και της προϊσταμένης της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕΡ Ελένης Ρανουτσάκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότερη καθαριότητα των τουριστικών περιοχών αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα υπό εξέλιξη έργα που εκτελούνται στον δήμο και πρέπει να σταματήσουν στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να μην υπάρχει όχληση στους επισκέπτες.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των παραλιών όπου τόσο οι ξενοδόχοι όσο και η δημοτική αρχή και το λιμεναρχείο διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει δειγματοληπτικοί έλεγχοι και δεν υπάρχει, όπως τόνισαν, κανένα πρόβλημα και δεν υπάρχει ρύπανση στις θάλασσες του νότου.

«Τη συνάντηση την προκαλέσαμε εμείς οι ξενοδόχοι με στόχο να υπάρξει καλύτερη οργάνωση σε μια χρονιά που υπάρχει μια απειλή του ιού. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας, όπως αυτό του κουρταλιώτικου φαραγγιού και το κλείσιμο του δρόμου για τις εργασίες Αρμένοι-Παλέ, όπου λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι αυτές θα παγώσουν στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν ανησυχίες για τις διαρροές που υπάρχουν σε σχέση με τις παραλίες μας. Οι παραλίες στα νότια του Ρεθύμνου είναι καθαρές. Έχει πάρει δείγματα το λιμεναρχείο, ο δήμος αλλά και εμείς ως σύλλογος ξενοδόχων που έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια και από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην περιοχή συνήθως έχουμε βοριάδες, φέτος είχαμε νοτιάδες και υπήρξε αυτή η θολούρα. Θεωρούμε ότι με τη συνεργασία του δήμου και της περιφέρειας θα έχουμε μια καλή τουλάχιστον από πλευράς καθαριότητας και οργάνωσης τουριστική χρονιά», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.