26 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ

Με το «σταγονόμετρο» οι προσλήψεις των αναπληρωτών στα σχολεία του Ρεθύμνου

• Μεγάλο φέτος το πρόβλημα στα Δημοτικά του Νομού με τα κενά στους εικαστικούς

Με αργούς ρυθμούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, συνεχίζονται αυτό το διάστημα οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που χαρακτηρίζονται ως άκρως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και του Ρεθύμνου.
Την περασμένη Κυριακή, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην τρίτη φάση των προσλήψεων, η οποία στην ουσία δεν ήταν τίποτα άλλο, πέρα από την αντικατάσταση των αναπληρωτών που αρνήθηκαν την πρόσληψη στην δεύτερη φάση (που έγινε το προηγούμενο διάστημα), σύμφωνα με τα όσα εξήγησε μιλώντας σχετικά στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα κενά που καταγράφονται μέχρι και αυτή την ώρα και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης στο Νομό, ανέρχονται περίπου στα 150.
Σε ό,τι αφορά πάντως στις προσλήψεις των αναπληρωτών που έγιναν την Κυριακή και οι οποίοι -όπως προαναφέραμε- καλούνται για να καλύψουν τα κενά των προηγούμενων στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του Νομού, αυτές αναλυτικά έχουν ως εξής: 3 δάσκαλοι, 1 νηπιαγωγός, 1 γυμνάστρια, 1 Γαλλικών (μειωμένου ωραρίου) και 1 Γερμανικών (επίσης μειωμένου ωραρίου). Επιπλέον, έγινε η πρόσληψη και 1 δασκάλας για την παράλληλη στήριξη.
«Οι οκτώ εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν τώρα, στην ουσία αντικαθιστούν τους αναπληρωτές που είχαν προσληφθεί πριν από λίγες ημέρες, όμως για κάποιο λόγο, αρνήθηκαν να έρθουν στο Ρέθυμνο. Το υπουργείο βέβαια, την ονομάζει ως τρίτη φάση προσλήψεων, όμως, σίγουρα εκκρεμεί να γίνει και η τέταρτη, διότι τα κενά που καταγράφονται ακόμα τόσο στα νηπιαγωγεία, όσο και στα δημοτικά του Νομού μας, είναι πολλά», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Μαντά.
Με την γλώσσα των αριθμών πάντως, οι εκκρεμότητες που καταγράφονται ακόμα για προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών έχουν ως εξής: 62 δάσκαλοι για την παράλληλη στήριξη, 10 νηπιαγωγοί, 9 εικαστικοί, 4 φυσικής αγωγής, 2 αγγλικών, 2 μουσικής, 5 πληροφορικής και 4 θεατρικών σπουδών.
«Πάντως και φέτος αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχουν προβλήματα, δηλαδή ελλείψεις, σε εικαστικούς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πέρυσι και δεν ξέρω το γιατί. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει λίγοι, περίπου 3 με 4, όμως το πρόβλημα παραμένει και είναι ορατό στην λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Και αυτό διότι δεν επαρκούν οι δάσκαλοι για να καλύπτουν όλα τα κενά που υπάρχουν και να λειτουργούν πλήρως και τα ολοήμερα», παρατήρησε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Μαντά.
Κενά καταγράφονται και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Εν τω μεταξύ, περισσότερα από ότι στην Πρωτοβάθμια είναι τα κενά σε αναπληρωτές που καταγράφονται ακόμα και σήμερα στα γυμνάσια και τα λύκεια του Νομού.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εκκρεμεί επίσης η πρόσληψη 6 θεολόγων, 3 μαθηματικών, 3 φυσικών, 2 χημικών, 2 βιολόγων, 7 αγγλικών, 4 καλλιτεχνικών, 1 κοινωνικών επιστημών, 3 μουσικών, 3 οικονομικών επιστημών, 3 πολιτικών μηχανικών – αρχιτεκτόνων, 3 μηχανολογίας, 1 ηλεκτρονικού, 1 πληροφορικής, 2 φυσιοθεραπείας, 1 βρεφονηπιοκόμου, 2 γεωπόνων και 1 κομμωτικής.
Άλλωστε, κατά την δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχαν συνολικά προσληφθεί στο Ρέθυμνο 61 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς οι 45 είναι καθηγητές γενικής παιδείας και οι υπόλοιποι 16 είναι εκπαιδευτικοί για την ειδική αγωγή.
Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της υπηρεσίας, Γιάννη Μαρκαντέ, θα πρέπει να γίνουν 50 τουλάχιστον ακόμα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα γυμνάσια και τα λύκεια του Νομού. Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Μαρκαντές, το υπουργείο φαίνεται να δίνει έμφαση στις βασικές ειδικότητες, δηλαδή, σε φιλολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς, την ίδια στιγμή που έχουν ήδη «αναβαθμιστεί» 15 εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης, καθώς μπορούν να διδάσκουν 23 ώρες εβδομαδιαία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βλέμμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Ρεθύμνου εξακολουθεί να είναι στραμμένο στην τέταρτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών που αναμένεται να υλοποιήσει στο προσεχές μέλλον το υπουργείο Παιδείας.