25 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Με «τσιμπημένη» τιμή ξεκίνησε χθες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στο Ρέθυμνο

• Κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 1,14 έως 1,15 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια του νομού • Αυξημένο θα είναι φέτος το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης

Επίσημη πρώτη χθες για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και στην αγορά του Ρεθύμνου το καταναλωτικό κοινό δεν φάνηκε καθόλου να «συγκινείται», καθώς δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον για την προμήθειά του, τουλάχιστον προς το παρόν.
Περιορισμένο εξάλλου ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξαν χθες και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι ξεκίνησαν σταδιακά την τροφοδοσία των καταστημάτων τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ρεθύμνου, Ηρακλής Ξυδάκης.
Και μπορεί μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο να μην ευνοούν στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, εντούτοις, οι καταναλωτές της περιφέρειας (κατ’ επέκταση και του Ρεθύμνου) θα πρέπει φέτος να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν έστω και λίγα λίτρα.
Στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Νομού η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και αισθητά διαφοροποιημένη, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, με τις τιμές που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την Αθήνα.
Χθες λοιπόν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα πρατήρια του Ρεθύμνου μεταξύ 1,14 έως 1,15 ευρώ το λίτρο. «Η τιμή δηλαδή, είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο του 2018 και αισθητά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χειμερινή περίοδο, όπου είχε υποχωρήσει (η τιμή) σταδιακά και είχε σταθεροποιηθεί περίπου στο 1,05 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Ηρακλής Ξυδάκης.
Παρουσιάζοντας ωστόσο την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά του Ρεθύμνου ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως «το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για να προμηθευτούν πετρέλαιο για τον χειμώνα, διότι αφενός οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα καλές και αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις η τιμή του είναι απαγορευτική, με αποτέλεσμα όλοι να αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης».
Επιπλέον ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών του Νομού, μίλησε και για την πάγια διεκδίκηση των συναδέλφων του – πρατηριούχων που ζητούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε -όπως είπε- το εν λόγω προϊόν να γίνει περισσότερο «ελκυστικό» για τους καταναλωτές.
Επίσης, τόνισε με έμφαση ότι από την στιγμή που έγινε η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, στην αγορά παρατηρείται σταδιακή πτώση του πετρελαίου θέρμανσης, που αγγίζει ακόμα και το 70%.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν –όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- ότι σε περίπτωση που είχε μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα όπως ζητάμε εδώ και τόσα χρόνια, φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ήταν μεταξύ 0,85 έως 0,87 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι το καταναλωτικό κοινό θα είχε περισσότερα κίνητρα για να το προμηθευτεί».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια το πετρέλαιο θέρμανσης διαγράφει μια φθίνουσα πορεία και η πτώση αυτή οφείλεται στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης. Αυτό ήταν λογικό να συμβεί μετά από το αυτό το εγχείρημα της τότε κυβέρνησης, διότι ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και ήταν αναμενόμενο ότι θα έψαχνε εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθεί τον χειμώνα, δεδομένου ότι η Κρήτη δεν διαθέτει ούτε φυσικό αέριο. Εγώ επαναλαμβάνω ότι εάν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, η εικόνα στην αγορά δεν πρόκειται να αλλάξει».
Σύμφωνα πάντως με τους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάστακτη και για τον λόγο αυτό ζητάτε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να αυξηθούν -λόγω υψηλότερης ζήτησης- τα έσοδα του Δημοσίου.
Το επίδομα θέρμανσης
Και μπορεί η καλοκαιρία των ημερών να μην προδιαθέτει τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, εντούτοις, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να γίνει φέτος νωρίτερα, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προμήθεια του καυσίμου.
Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι στην διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας θα καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του φετινού επιδόματος θέρμανσης, ενώ πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών που έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κονδύλι για το επίδομα φέτος θα είναι αυξημένο κατά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 68 εκατομμύρια ευρώ από τα 57 εκατομμύρια ευρώ που ήταν.
Επίσης, σε ότι αφορά στις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο, αυτές προβλέπουν τα παρακάτω:
– Αύξηση του ύψους της επιδότησης. Δηλαδή, από 16 λεπτά το λίτρο που είχε οριστεί τη σεζόν 2018-2019 σχεδιάζεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 18-20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο.
– Ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης κλιματικής ζώνης και που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση.
Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει: τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Φλώρινα.
Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει: την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Σταθερά ωστόσο αναμένεται να παραμείνουν φέτος τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθιστούν κάποιον δικαιούχο του επιδόματος και αυτό διότι οι φετινές αλλαγές εντοπίζονται μόνο στο ύψος του επιδόματος.
Με βάση λοιπόν τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
– Άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
– Έγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
– Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.
Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.
Ωστόσο, δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.
Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία.
Σταθερές παραμένουν οι τιμές των καυσίμων στο Ρέθυμνο
Εν τω μεταξύ, σταθεροποιημένες χαρακτηρίζονται -τουλάχιστον προς το παρόν- από τους πρατηριούχους, οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στο Ρέθυμνο.
Με βάση τα όσα σχολίασε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Βενζινοπωλών, αυτή την ώρα, η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1,64 έως 1,67 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης πωλείται από 1,38 έως 1,41 ευρώ το λίτρο.