22 °C Rethymno, GR
30/05/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με υγειονομικό διαβατήριο θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

Σε τουριστική περίοδο τριών μηνών φαίνεται πως βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας, ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς φέτος.

Βέβαια συμπλήρωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις και για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Προϋπόθεση των παραπάνω είναι φυσικά να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανάφερε ο υπουργός προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι γίνεται διαβούλευση στην Ε.Ε. προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

Ο υπουργός αφού είπε, ότι ένα από τα μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς εφέτος κάνει λόγο και για πτώση κατά 50%, συμπλήρωσε ότι οι ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, υπό το πρίσμα των «νέων πραγμάτων».

Ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων (Tour Operators) του εξωτερικού, οι οποίο εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και περιμένουν πως θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία κλπ. Τέλος στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού επισήμανε ότι έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυση του.

Μελέτη για τον τουρισμό από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Εν τω μεταξύ για την μελέτη που ετοιμάζει το Εργαστήριο Ανάλυσης και Προβλέψεων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για την επόμενη μέρα του τουρισμού στην Κρήτη, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης, ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης.

Στόχος της μελέτης ήταν να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κορυφή της καμπύλης του κορωνοϊού αλλά και να προβλεφθεί χρονικά το τέλος του φαινομένου στη χώρα μας. Ο κ. Ατσαλάκης τόνισε πως σύμφωνα με την μελέτη υπολογίζεται πως στα μέσα Μαΐου δεν θα υπάρχουν νέα κρούσματα στη χώρα.

Ένας σημαντικός παράγοντας που μελετάται, είναι το πώς θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα με τα αεροπλάνα. «Θα πρέπει να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα», αναφέρει ο καθηγητής, «με το καλύτερο να είναι μια πανευρωπαϊκή λύση. Να γίνεται ένα τεστ πριν την επιβίβαση, ένα πιστοποιητικό έτσι ώστε να γεμίσουν όλες οι θέσεις, αλλά και να υπάρχει η ανάλογη υποδομή στα αεροδρόμια και λιμάνια για ελέγχους με γρήγορα τεστ».

«Οι ενέργειες που θα γίνουν στα ξενοδοχεία», σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης, «πρέπει να είναι τέτοιες που να θωρακίζουν την ασφάλεια της υγείας και των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον ίδιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα τηρούνται οι αποστάσεις αλλά και θα γίνονται τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους των ξενοδοχείων, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους τουρίστες. «Αυτό είναι πλέον μια ανάγκη που τα ξενοδοχεία πρέπει να καλύψουν», ανέφερε.

Τέλος τόνισε πως θα πρέπει να γίνει σαφής σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία. «Θα πρέπει να υπάρχουν και 1 με 2 «ξενοδοχεία αναφοράς», ανά νομό, για την ασφαλή μετακίνηση και φιλοξενία κάποιου κρούσματος που ενδεχομένως εντοπιστεί σε κάποιο ξενοδοχείο», κατέληξε ο κ. Ατσαλάκης.