14 °C Rethymno, GR
01/12/2020

ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας θα ανοίξουν τα σχολεία

- Η καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου φρενάρει τον σχεδιασμό του δήμου, τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος

Με αυξημένα μέτρα πρόληψης θα ανοίξουν τα σχολεία, έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι αυτονόητη υποχρέωση μαθητών και καθηγητών, ζητώντας προσπάθεια, επιμονή και προσαρμοστικότητα.

Όπως είπε η υπουργός, αν και αρχικά αποφασίστηκε τα μαθήματα να ξεκινήσουν 7 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να υπάρξει παράταση και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική ενώ δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές.

Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο. «Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας» προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.

«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», τόνισε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

 

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

– Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έως και τη γ’ δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

– Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

Όλοι οι μαθητές στις τάξεις

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η κ. Κεραμές σημείωσε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

«Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας», τόνισε.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία -από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

 

«Η προετοιμασία του δήμου έχει μείνει πίσω, καθώς εξαρτόμαστε από τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας»

Για σημαντικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την προετοιμασία των σχολικών μονάδων προκειμένου αυτές να υποδεχτούν τους μαθητές κάνει λόγο μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιδήμαρχος παιδείας Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα, η οποία υποστήριξε πως ο σχεδιασμός του δήμου είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις ενέργειες του υπουργείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι η διαδικασία πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών, η οποία αν και είχε προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς από πλευράς δήμου και είχε ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, μια χθεσινή διευκρινιστική οδηγία του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις να πρέπει να γίνουν εξ αρχής με ότι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους που το προσωπικό θα βρίσκεται στις θέσεις του.

Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζει η αντιδήμαρχος, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς υπουργείου για τον χρόνο αποστολής και παραλαβής των αντισηπτικών και των προστατευτικών μασκών για τους μαθητές επισημαίνοντας παράλληλα πως τα ταμεία των σχολικών επιτροπών είναι σχεδόν άδεια με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να μεριμνήσει ο δήμος για να καλύψει αυτές τις ανάγκες για τα 91 σχολικά συγκροτήματα σε περίπτωση που το υλικό δεν παραληφθεί εγκαίρως.

Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ,Ν.» η κ. Ελευθεριάδου ανέφερε: «Όλη μας η προετοιμασία είναι συνυφασμένη με το υπουργείο Παιδείας. Μάσκες υποτίθεται έχει μεριμνήσει το υπουργείο Παιδείας, υποθέτω και αντισηπτικά. Μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως. Επίσης η διαδικασία με τις σχολικές καθαρίστριες που πλέον δεν θα είναι με σύμβαση έργου αλλά ως συμβασιούχοι υπάλληλοι του δήμου άργησε πάρα πολύ και ταυτόχρονα κάνουν λάθη. Ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσαν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αιτήσεις, σήμερα (χθες) με διευκρινιστική απόφαση αλλάζει εντελώς τη διαδικασία και αναγκάζει τις ενδιαφερόμενες να κάνουν εξ αρχής αιτήσεις καθώς υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση ανά αίθουσα και χώρο στην προϋπηρεσία τους. Εμάς το υπουργείο μας ενέκρινε 75 καθαρίστριες και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πιέσαμε πάρα πολύ και το αίτημα μας ικανοποιήθηκε, ωστόσο τώρα θα υπάρξει καθυστέρηση μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που απαιτεί εκ νέου υποβολή αιτήσεων. Δημιουργείται μια τρομερή γραφειοκρατία και δεν ξέρω πως θα γίνει να είναι στις θέσεις τους στις 7 Σεπτεμβρίου οι σχολικές καθαρίστριες. Υπάρχει μια σύγχυση γενικώς τόσο με τις καθαρίστριες με τις μάσκες και τα αντισηπτικά. Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε καμία ενημέρωση επίσημη. Παράλληλα, περιμένουμε μια ενίσχυση από το κράτος καθώς λόγω της δυσκολίας που υπάρχει από τους ιδιοκτήτες κυλικείων των σχολείων, τα οποία παρέμειναν κλειστά, δεν μας έχουν καταβάλλει τα χρωστούμενα, οπότε τα ταμεία των σχολικών επιτροπών του δήμου Ρεθύμνου έχουν οικονομικές απώλειες ύψους 70.000 ευρώ τουλάχιστον. Αν σημειώσουμε ότι ο δήμος παρείχε αντισηπτικά και γάντια με ίδιους πόρους γιατί άργησε το υπουργείο να στείλει στην πρώτη φάση αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια οικονομική δυσκολία που υπάρχει. Την ίδια στιγμή η ΣΑΤΑ που αφορά τη συντήρηση σχολείων που κανονικά έρχεται Φεβρουάριο ήρθε τον Ιούνιο που σημαίνει ότι πάμε ένα εξάμηνο πίσω για κάθε εργολαβία. Έχουμε μείνει πίσω στα έσοδα, τα ταμεία μας είναι πραγματικά άδεια σε έναν δήμο που έχει πληγεί λόγω της κρίσης στον τουρισμό και είναι δύσκολο να επιχορηγήσει ο δήμος με επιπλέον κονδύλια τις σχολικές επιτροπές».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ήδη αυτές τις ημέρες ο εργολάβος καθαριότητας ξεκινά τους καθαρισμούς στους αύλειους χώρους των σχολείων με τη χρήση μηχανημάτων προκειμένου να είναι έτοιμα όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

 

Κινητοποίηση σήμερα στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης από την ένωση γονέων

Εν τω μεταξύ σήμερα στις 11 το πρωί η ένωση συλλόγων γονέων Κρήτης έχει προγραμματίσει κινητοποίηση στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κρήτης με βασικό αίτημα να ανοίξουν τα σχολεία με όρους ασφάλειας. Σε σχετική ανακοίνωση της ένωσης μεταξύ άλλων αναφερεται:

«Το γονεϊκό κίνημα οφείλει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα προκύψουν με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς. Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν:

  • Όλες οι σχολικές μονάδες να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (π.χ. αλκοολούχα διαλύματα), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε τους 2 μήνες κλειστών σχολείων. Να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά από την 1η του Σεπτέμβρη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on line μετάδοση των μαθημάτων.
  • Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.
  • Κατάλληλοι και επαρκείς χώροι για την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παράλληλα να σχεδιαστεί πλάνο ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με όλες στις προδιαγραφές που απαιτεί η νηπιακή ηλικία.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  • Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
  • Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών με αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά».

 

Επιστροφή για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια για το χειμερινό εξάμηνο

Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επίσης, ανακοίνωσε, όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, ότι όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

Αναλυτικά, μιλώντας για τη λειτουργία των δομών της ανώτατης εκπαίδευσης η κ. Κεραμέως ανέφερε τα εξής:

Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα πανεπιστήμια τους.

– Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

– Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

– Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.