22 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ 25% ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Με χαμηλές πληρότητες ανοίγει η τουριστική σεζόν στο Ρέθυμνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Ερωτηματικά και αγωνία για το μέλλον της σεζόν εκφράζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Αβέβαιο εξακολουθεί να είναι το μέλλον της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, καθώς παρά το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων σε 29 χώρες αλλά και τη σταδιακή άρση ταξιδιωτικών χωρών, που αποτελούν δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα και την Κρήτη, εν τούτοις μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά δεν έχει αποτυπωθεί σε κρατήσεις.

Αντίθετα τα νούμερα παραμένουν πολύ χαμηλά με τις πληρότητες του Ιουλίου, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, να μην ξεπερνούν το 25% στο σύνολο των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα -τον Ιούλιο- ως έναν κακό Απρίλιο από άποψη αφίξεων. Οι ακυρώσεις δεν έχουν σταματήσει ούτε για τον Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη κινητικότητα για νέες κρατήσεις. Κάποιες λίγες μόνο από τη  γερμανική αγορά χωρίς όμως, όπως λένε οι τουριστικοί πράκτορες, να έχουν αξιόλογα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Θολό όμως παραμένει το τοπίο και για τον Αύγουστο όπου κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, όπως λένε  οι επιχειρηματίες του κλάδου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εφόσον η Κρήτη παραμείνει υγειονομικά ασφαλής και υπό την προϋπόθεση ότι οι πρώτοι επισκέπτες θα αποχωρήσουν ικανοποιημένοι από τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία του νομού, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πληρότητες θα φτάσουν το 60% των πληροτήτων του περασμένου Αυγούστου. Παρά τα πολλά ερωτήματα και την εύλογη ανησυχία που τους διακατέχει ευελπιστούν η εικόνα να ανατραπεί τις επόμενες ημέρες και η τουριστική κίνηση να αυξηθεί μετά τις 15 Ιουλίου.

Ήδη χθες το πλάνο της για την επανεκκίνηση των καλοκαιρινών διακοπών των Βρετανών σε 8 μεσογειακούς προορισμούς- και στην Ελλάδα- από τις 11 Ιουλίου ανακοίνωσε η TUI.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει έως και 8.300 Βρετανούς τουρίστες, που θα ταξιδέψουν στην Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Ίμπιζα, Πάλμα, Λανζαρότε και Τενερίφη από τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αγγλίας, Gatwick, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ.

Το σταδιακό άνοιγμα της βρετανικής αγοράς αλλά και την άρση των περιορισμών σε δυο σκανδιναβικές χώρες Σουηδία και Δανία αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας.

Το σίγουρο όμως είναι ότι οι ξενοδόχοι, όσοι λειτουργήσουν τις μονάδες τους, σε καμία περίπτωση δεν προσδοκούν κέρδη. Θέλουν να προσπαθήσουν ωστόσο για να περιορίσουν τις απώλειες, ώστε να έχουν τις αντοχές για μια δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα και ενώ το τοπίο παραμένει θολό και το μέλλον της σεζόν αβέβαιο οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία των μονάδων τους με βάση τα όσα προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου καθώς από την 1η του μηνός αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου και να ξεκινήσουν σταδιακά οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ.

Στο 25% οι πληρότητες των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου τον Ιούλιο

Ρευστή παραμένει η κατάσταση για τον τουριστικό κλάδο, καθώς οι κρατήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποτυπωθεί κάποια κινητικότητα, μετά το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων σε χώρες που έχουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα, αλλά ούτε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων σε χώρες που αποτελούν μεγάλες τουριστικές δεξαμενές για τη χώρα μας, όπως είναι η Νορβηγία και η Δανία.

Το τοπίο παραμένει θολό και τα ερωτηματικά πολλά και ποικίλα για τη φετινή τουριστική περίοδο. Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται χαμένη από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, αφού ήδη το πρώτο τετράμηνο το σύνολο των κρατήσεων που υπήρχαν έχουν ακυρωθεί ενώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, οπότε και θα ανοίξουν οι πτήσεις τσάρτερ με την επαναλειτουργία των δυο κρητικών αεροδρομίων σε Χανιά και Ηράκλειο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν δεν θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο το 25%.

Ακόμα και σήμερα γίνονται ακυρώσεις στις κρατήσεις που έχουν γίνει για τον Ιούλιο. Άλλες μεταφέρονται για το 2021 και άλλες ακυρώνονται εξ ολοκλήρου. Για έναν Ιούλιο που θα θυμίζει έναν κακό Απρίλιο κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι .

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην εφημερίδα μας πράκτορες και ξενοδόχοι, η κινητικότητα για νέες κρατήσεις είναι μικρή και καταγράφεται κυρίως από τη Γερμανία, που αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες για την Κρήτη. Παρά τα πολλά ερωτήματα και την εύλογη ανησυχία ευελπιστούν η εικόνα να ανατραπεί τις επόμενες ημέρες και η τουριστική κίνηση να αυξηθεί μετά τις 15 Ιουλίου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης ανέφερε: «Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ χαλαρά και δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη και αξιοσημείωτη κινητικότητα στις κρατήσεις. Ακόμα έχουμε κάποιες ακυρώσεις που αφορούν στον Ιούλιο. Κάποιοι μεταφέρουν την κράτηση τους για το 2021, κάποιοι λίγοι για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και κάποιοι άλλοι ακυρώνουν εντελώς.

Οι νέες κρατήσεις είναι πολύ λίγες. Η πληρότητα των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο κινείται στο 25% και αφορά κρατήσεις που είχαν γίνει τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, που είχαν κλειστεί με χαμηλές τιμές λόγω early booking, ενώ και όσες γίνονται για τον Ιούλιο γίνονται με προσφορές, για να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας τουρ οπερέιτορς στην επανεκκίνηση του τουρισμού. Δυστυχώς, ούτε με το άνοιγμα των δυο σκανδιναβικών χωρών είδαμε να υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Οι όποιες κρατήσεις γίνονται αυτές τις μέρες προέρχονται από τη  Γερμανία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης τόνισε: «Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό τι θα γίνει με τις κρατήσεις υπάρχουν για τον Ιούλιο, καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μεγάλος αριθμός Άγγλων και Ρώσων και δεν ξέρουμε αν θα διατηρηθούν ή αν θα ακυρωθούν. Θα έλεγα ότι από άποψη αφίξεων, ο Ιούλιος θα είναι ένας κακός Απρίλιος και ο λόγος είναι ότι στο αεροδρόμιο Χανίων πέρυσι είχαμε 250.000 αφίξεις, εκ των οποίων οι μισές αφορούν Σκανδιναβούς και το μεγαλύτερο από το υπόλοιπο μισό ήταν Άγγλοι. Και οι δύο αυτές περιοχές δεν έχουν ανοίξει ακόμα πλήρως. Άρα δεν ξέρω αν στο αεροδρόμιο Χανίων φέτος θα έχουμε περισσότερες από 30.000 αφίξεις, με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης από τις υπόλοιπες αγορές υπάρχει μείωση. Το ίδιο και στο Ηράκλειο που έχουν πολλούς ρώσους και Άγγλους. Σε ότι αφορά τη Γερμανία ο τουρ οπερέιτορ τους είπε να περιμένουμε να ταξιδέψει το 50% των Γερμανών. Για τους επομένους μήνες δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη καθώς αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και από το αν στην Κρήτη θα έχουμε κρούσματα» και πρόσθεσε ότι η όποια κινητικότητα καταγράφεται αυτή την περίοδο στις κρατήσεις αφορά τη γερμανική αγορά: «Δεν είναι ούτε ο όγκος μεγάλος ούτε σε ακριβά καταλύματα. Δηλαδή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρατήσεων και τα ποσοτικά είναι μικρή ακόμα. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Για το υπόλοιπο της σεζόν δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη. Εξαρτάται από το πως θα κυλήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Αν πάνε καλά τα πράγματα και δεν υπάρχει μετάδοση του ιού και η Κρήτη παραμένει υγειονομικά ασφαλής και οι επισκέπτες μας είναι ικανοποιημένοι θεωρώ ότι ο Αύγουστος θα πάει πολύ καλύτερα. Αν πάνε καλά τα πράγματα θα φτάσουμε το 60-70% των πληροτήτων του περσινού Αυγούστου. Όλα όμως είναι υπό αίρεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε όλοι μας να είμαστε υγειονομικά ασφαλής προορισμός. Τα πράγματα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Όταν χαθεί το 70% του περσινού τζίρου αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ζημιάς».

H TUI ανοίγει τη βρετανική αγορά στις 11 Ιουλίου για την Κρήτη

Εν τω μεταξύ, το πλάνο της για την επανεκκίνηση των καλοκαιρινών διακοπών των Βρετανών σε 8 μεσογειακούς προορισμούς- και στην Ελλάδα- από τις 11 Ιουλίου ανακοίνωσε η TUI.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει έως και 8.300 Βρετανούς τουρίστες, που θα ταξιδέψουν στην Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Ίμπιζα, Πάλμα, Λανζαρότε και Τενερίφη από τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αγγλίας, Gatwick, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου η TUI σκοπεύει να προσφέρει διακοπές σε έως και 19 προορισμούς, από έως και πέντε αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, με την επιφύλαξη των κυβερνητικών ταξιδιωτικών συστάσεων.

Ο τουρ οπερέιτορ θα εφαρμόσει μια σειρά από νέα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την προστασία των πελατών και του προσωπικού, ενώ διαβεβαιώνει, μέσω της TUI Holiday Promise, τους ταξιδιώτες ότι θα έχουν υπέροχες διακοπές και εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ξενοδοχείο, το θέρετρο ή τον προορισμό τους που θα εμποδίζουν τις «υπέροχες διακοπές» δεν θα μεταφέρονται εκεί.

Η TUI υπόσχεται επίσης ότι θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους πελάτες εάν οι διακοπές τους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω επιδημιολογικών εξάρσεων σε έναν προορισμό, προσφέροντας τη δυνατότητα να αλλάξουν την κράτηση ή να λάβουν βάουτσερ ή πλήρη επιστροφή των χρημάτων τους.

Τα προστατευτικά μέτρα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μάσκες προσώπου επί του αεροπλάνου και απολυμαντικά χεριών που θα διατίθενται στους επιβάτες.

Τα ξενοδοχεία της θα τηρούν τις αποστάσεις, οι ξαπλώστρες στις πισίνες και στις παραλίες θα απολυμαίνονται μόλις αποχωρεί ο κάθε παραθεριστής, τα τραπέζια στα εστιατόρια θα είναι λιγότερα και σε απόσταση, ενώ δεν θα υπάρχει αυτοεξυπηρέτηση σε πολλά καταλύματα.

Σε στάδιο προσαρμογής στα νέα υγειονομικά δεδομένα οι ξενοδόχοι

Την ίδια στιγμή και ενώ το τοπίο με τις κρατήσεις παραμένει θολό, οι ξενοδόχοι προετοιμάζουν τις μονάδες τους για να υποδεχτούν αρχικά λίγους επισκέπτες. Προσπαθούν καθημερινά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπως αυτά προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική. Τα σεμινάρια από την περιφέρεια Κρήτης και την ιατρική σχολή ολοκληρώθηκαν για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, ενώ σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στα εργασιακά μιας και υπάρχουν σημαντικές ασάφειες. «Υπάρχουν σοβαρές ασάφειες σε σχέση με τα εργασιακά. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να μπουν σε αναστολή, ποιοι βγαίνουν, με ποια διαδικασία. Οι λογιστές και προσωπάρχες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δεν ξέρουν τι να συμβουλεύουν τους εργαζόμενους. Πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να ακολουθήσουμε. Κινούμαστε λίγο στα τυφλά και προσπαθούμε ταυτόχρονα να προσαρμόσουμε και να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέρα με τη μέρα ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο πάνω σε αυτό το θέμα, το οποίο βέβαια μένει να δούμε στην πράξη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης.