24 °C Rethymno, GR
04/06/2020

Ο ΣΤΙΒΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Μια «κουτσουρεμένη» χρονιά

Ούτε τα «Βενιζέλεια» θα διεξαχθούν φέτος ελέω της επέλασης του κορονοϊού. Ένα από τα πιο ιστορικά μίτινγκ του κλασικού αθλητισμού δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μετά από σχετική απόφαση που έλαβε ο ΣΕΓΑΣ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ομοσπονδία μετά τις επαφές που είχε με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων προχώρησε στην ακύρωση του διεθνούς μίτινγκ Βενιζέλεια- Χανιά 2020, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 31 Μαΐου. Ο ΣΕΓΑΣ οδηγήθηκε στην παραπάνω απόφαση, λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19, που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε χώρες όλου του πλανήτη και έχει αλλάξει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις ισορροπίες και στον αθλητισμό. Το μίτινγκ «Βενιζέλεια- Χανιά» θα διεξαχθεί το 2021.

Θυμίζουμε πως σε αναστολή είναι όλες οι εγχώριες διοργανώσεις έως τις 17 Μαΐου».

Το παραπάνω γεγονός όπως και πολλά σαν αυτό –με κορυφαίο βέβαια την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο»- επηρεάζει σύσσωμη την στιβική κοινότητα της υφηλίου.

Στα καθ’ ημάς όμως, τέτοια μίτινγκ όπως το παραπάνω, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τους αθλητές, μεταξύ άλλων και αυτών της περιφέρειας που προσπαθούν να «μεγαλώσουν» αθλητικά…

Γ. Βιζιργιανάκης: «Μένουμε σπίτι και γυμναζόμαστε»

Για την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μα κυρίως στον στίβο, μίλησε ο αρχιπροπονητής του τμήματος, Γιώργος Βιζιργιανάκης στο πιο ιστορικό αθλητικό σωματείο του Ρεθύμνου, τον ΟΚΑ Αρκάδι,

Ο έμπειρος κόουτς, ξεκαθάρισε πως, αν και ατομικό άθλημα, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τηρούν στο απόλυτο τις εντολές που έχει υπαγορεύσει προς όλους, το Υπουργείο Υγείας.

«Μένουμε και ‘μεις σπίτι» τόνισε χαρακτηριστικά και έπειτα πέρασε άμεσα στα του οίκου του τμήματος… «Εμείς έχουμε σταματήσει όπως οφείλαμε να κάνουμε. Έχουμε δώσει όμως σχετικές οδηγίες στα παιδιά, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω σόσιαλ μίντια προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους και να γυμναστούν στον χώρο τους, στο σπίτι τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισομετρικές και ασκήσεις χρησιμοποιώντας το ίδιο τους το βάρος. Αν τώρα κάποια παιδιά έχουν διαδρόμους στο σπίτι τους ακόμα καλύτερα».

Ερωτηθείς για το αν επαρκούν αυτά τα προγράμματα αυτά για αθλητές που βρίσκονταν στο «πικ» των προετοιμασιών τους πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός, τόνισε: «Ασφαλώς και όχι. Τα προγράμματα είναι υποτυπώδη υπό την έννοια ότι έχουν δοθεί για να μπορέσουν να συντηρηθούν αυτές τις μέρες. Βοηθούν ωστόσο και ψυχολογικά τα παιδιά προκειμένου να κρατιούνται σε καθημερινή εγρήγορση.

Πρόγραμμα δίνεται και για τη διατροφή τους. Τα παιδιά (τα μεγαλύτερα σε ηλικία) συνεχίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, κάτι πολύ σημαντικό για να μπορούν να διατηρηθούν στα κιλά που πρέπει και στην ευεξία όπου όλοι οφείλουν να έχουν».

«Θα την πληρώσουν τα μικρά ηλικιακά πρωταθλήματα»

Τί πρόκειται να συμβεί όμως σχετικά με το καλεντάρι των αγώνων; Ήδη τα Βενιζέλεια» (βλ. παρακάτω) ακυρώθηκαν.

«Σίγουρα θα είναι «κουτσουρεμένη» η χρονιά. Πιθανόν να γίνουν τα μεγαλύτερα ηλικιακά πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα «την πληρώσουν» οι μικρές κατηγορίες. Άντε να πραγματοποιηθούν τα παγκρήτια πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών τα οποία σίγουρα θα μεταφερθούν ημερομηνιακά.

Όλα αυτά ωστόσο θα συμβούν, εάν και εφόσον, εξελιχθούν καλά τα πράγματα σχετικά με τον ιό. Απ’ όταν αρθούν τα μέτρα πάντως, θα πρέπει να έχουμε έναν μήνα περιθώριο για να προηγηθεί μια τυπική προετοιμασία.

Θα πρέπει όμως να πούμε και το άλλο… Είναι άδικο, ιδίως για τα παιδιά που είναι στη Β’ λυκείου γιατί, έχουν κάνει μια προσπάθεια 7 μηνών και αυτή φαίνεται πως πάει χαμένη. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να αποτυπωθεί η προσπάθειά τους. Βλέπετε, του χρόνου είναι λογικό να δώσουν βάση στις πανελλήνιες και όχι τόσο στον αθλητισμό.

Είναι κρίμα, αλλά όπως ξέρουμε όλοι, προέχει η υγεία».

Το βάρος πλέον πέφτει στην ομοσπονδία που θα πρέπει να περιμένει με τη σειρά της να εκμηδενιστούν τα κρούσματα για να πάρει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Υγείας προκειμένου να προβεί στη διεξαγωγή πρωταθλημάτων και διασυλλογικών αγώνων.

«Πέρα από τα παραπάνω» συνεχίζει ο προπονητής του τμήματος στίβου, «φροντίζουμε να επικοινωνούμε με τους αθλητές μας και ‘γω και η συνάδελφος Μαρία Τσιχλάκη. Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα επικοινωνία με τα παιδιά, είτε τηλεφωνική, είτε μέσω σόσιαλ μίντια.

Θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε σχετικά σε όλα τα επίπεδα δείχνοντας ετοιμότητα παντού, τόσο ως τμήμα στίβου, όσο και ως αρμόδια αρχή… Οι ακαδημίες φερ’ επείν, έχουν σταματήσει (παιδιά δημοτικού).

Ουσιαστικά, όταν θα λήξει η καραντίνα, αν και θεωρώ ότι θα γίνουν κάποιοι αγώνες όπως προανέρφερα, θα είμαστε σε φάση προετοιμασίας για την επόμενη σεζόν.

Παράλληλα, φοβάμαι ότι θα υπάρξουν περικοπές και από την ομοσπονδία. Τα σωματεία θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό για να προετοιμάσουν οργανωτικά το δικό τους έδαφος.

Τα έχουμε περάσει και στο παρελθόν όλα αυτά οπότε, έχουμε μια εμπειρία στις περικοπές. Ίσως να είναι πιο έντονο όμως όλο αυτό που έρχεται γιατί έχει προϋπάρξει και ο εγκλεισμός οπότε, ψυχολογικά θα θέλουμε να φτάσουμε πιο γρήγορα στην κανονικότητα όσο και αν μας κουράσει ο δρόμος της επιστροφής»…