23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ FOOTBALL LEAGUE - ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Μια λίγκα με σκόπελους πολλούς

Η ενημέρωση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που πρέπει να τηρήσουν οι ΠΑΕ της Football League έγινε και μάλιστα όλοι είναι έτοιμοι να προβούν σε εβδομαδιαία μοριακά τεστ ενώ ένα ακόμη θετικό στοιχείο για να ξεκινήσει το τρίτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας ήταν και το γεγονός πως, ΠΣΑΠ και προπονητές εξέδωσαν ανακοίνωση από κοινού αναφέροντας πως σε 20-25 ημέρες από τώρα, θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τους αγώνες…
Αυτά είναι τα τελευταία νέα λοιπόν από τον κόσμο της Football League. Όχι όμως μόνο αυτά…

ΠΣΑΠ-Προοπονητές: «Επιστρέφουμε υπεύθυνοι, σοβαροί»

Αφού λοιπόν απαντήθηκαν πολλές και ποικίλες ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του τεστ-covid τόσο στις προπονήσεις όσο και μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ήρθε η από κοινού ανακοίνωση του ΠΣΑΠ με την Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου για την ετοιμότητά τους. Συγκεκριμένα τόνισαν: «Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αγωνιστικής απραξίας, οι ομάδες της Football League έλαβαν επιτέλους την άδεια να επιστρέψουν στις ομαδικές προπονήσεις.
Επιστρέφουμε υπεύθυνοι, σοβαροί και με τη δέσμευση πως θα εφαρμόσουμε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχουν ήδη αποδεχτεί και υπογράψει, σύμφωνα με την διοργανώτρια αρχή, και οι 20 ομάδες της κατηγορίας.
Επιστρέφουμε λοιπόν στον φυσικό μας χώρο και είμαστε σίγουροι πως σε 20 με 25 ημέρες από σήμερα (οι ποδοσφαιριστές όλο αυτό το διάστημα ακολουθούσαν ατομικό πρόγραμμα και βρίσκονται σε καλό επίπεδο ετοιμότητας) θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του πρωταθλήματός μας, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Super League 2.
Επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη του πρωταθλήματος και ευελπιστούμε πως όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο, που δεν είναι άλλος από το συμφέρον του ποδοσφαίρου και μόνο.
Επίσης ζητάμε από την πολιτεία να δώσει λύση και στο εναπομένοντα κομμάτι του ποδοσφαίρου που παραμένει ανενεργό, καθώς ο αθλητισμός έχει την δυνατότητα να είναι ασπίδα κατά του κορονοϊού και όχι πηγή μετάδοσης.»
Η παραπάνω ανακοίνωση επισπεύδει την εκκίνηση του πρωταθλήματος καθώς, εάν υποστηρίζουν ότι σε 25 μέρες από τώρα θα είναι έτοιμη για τη σέντρα, αυτό σημαίνει με μια απλή πρόσθεση ότι στις 10 Μαρτίου είναι έτοιμοι.»

Η εύλογη τοποθέτηση του προέδρου του Ιάλυσου

Όπως τονίσαμε όμως παραπάνω, νέα στην καθημερινή ειδησιογραφία της FL υπάρχουν και στο παρασκηνιακό σκέλος της. Κι αυτό γιατί αυτές τις μέρες… «μπάλα παίζουν» οι διοικήσεις. Χθες στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΑΣπορ μίλησαν μια σειρά από πρόεδροι της Football League. Ανάμεσα σ’ αυτούς μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ιάλυσος ο οποίος έβαλε στην κουβέντα του και την ΠΑΕ Επισκοπής αναφέροντας μεταξύ άλλων… «Το υγειονομικό κομμάτι είναι κάτι που θα πρέπει να το τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλες οι ΠΑΕ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό… Εμείς που βρισκόμαστε στη νησιωτική Ελλάδα όπως και η ΠΑΕ Επισκοπή, έχουμε έξτρα έξοδα τα οποία δεν τα έχουν άλλες ΠΑΕ. Σε εμάς π.χ. δεν θα έρθει ο ποδοσφαιριστής με το αυτοκίνητό του στην προπόνηση και μετά θα επιστρέψει στο σπίτι του. Θα πρέπει να του κλείσουμε εισιτήρια να έρθει στο νησί μας. Θα πρέπει να του παρέχουμε διαμονή, σίτιση και φυσικά μεταφορικό μέσο.
Για να λειτουργήσει ένας οργανισμός δεν είναι όλα όπως νομίζει κάποιος που βρίσκεται έξω από αυτή την οργάνωση μιας ομάδας που εδρεύει στην ενδοχώρα…»

Η ουσία και η πεμπτουσία

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, μιλάμε για έναν ακόμη προβληματισμό που προστίθεται. Η γενική εντύπωση που δημιουργείται -και ‘δω που τα λέμε, όχι άδικα- είναι τί όφελος μπορεί να παρέχει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα στη δεδομένη χρονική στιγμή όταν η ΓΓΑ μέσω του υφυπουργείου αθλητισμού έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να φέρει πρόταση νομοσχεδίου στη βουλή για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ακυρώνοντας αυτή του πρώην υφυπουργού κ. Βασιλειάδη.
Εδώ χρειάζεται μια ξεκάθαρη υπουργική παρέμβαση για να σταματήσει όλη αυτή η παραφιλολογία που, όπως προαναφέραμε όμως, έχει βάση και ουσία. Πολλή ουσία…
Το μεγαλύτερο ποσοστό των προέδρων της λίγκας υποστηρίζουν πως, σε περίπτωση που ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα χρειαστεί να βάλουν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που κάνει να λάβουν. Επιπροσθέτως, τούτη την ώρα οι 14 ΠΑΕ προσπαθούν να πάρουν την αδειοδότηση και επιδιώκουν να το πράξουν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι έτοιμοι και στην Super League2 στην περίπτωση που το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης υπερψηφιστεί.

Περί εγγυήσεων…

Αν ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα ως το τέλος Ιουνίου δίχως τις εγγυήσεις (για τέτοιες κάνουν λόγο) πως, θα είναι έτοιμοι για να αλλάξουν επίπεδο όντες εξαθλιωμένοι οικονομικά…;
Ένα επίσης ερώτημα που δεν έχει βρει απάντηση (σ.σ. τα περί εγγυήσεων που προαναφέραμε) είναι το ότι, θέλουν να εξασφαλίσουν πως, όλες οι ομάδες θα βρεθούν την ερχόμενη σεζόν στη Super League2. Αν ανέβουν μονάχα οι 2 (μία από κάθε όμιλο) όπως αναφέρει η προκήρυξη που έτσι κι αλλιώς θα αλλάξει λόγω του ότι δεν θα διεξαχθούν πλέι οφ και πλέι άουτ, ποιός τους λέει ότι του χρόνου δεν θα οδηγηθούν στην Γ’ Εθνική; Κι αυτό γιατί υπενθυμίζουμε πως κύριο μέλημα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου πριν από έναν χρόνο ήταν οι δύο πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες να στελεχώνονται από μικρό αριθμό ΠΑΕ. Η Super League1 «παγίωσε» στις 14 αλλά στην Super League2 είναι δεδομένο ότι θα ξανάχουμε αλλαγές και από τις 12 που είναι σήμερα, είτε θα πάμε στις 14, είτε στις 30 (χωρισμένη σε δύο ομίλους).
Ένα είναι σίγουρο… ότι μέχρι τις 28 Μαρτίου ή όποτε οριστεί η έναρξη της Football Leauge, θα δούμε πολλά ανάλογα επεισόδια.