15 °C Rethymno, GR
09/04/2020

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ «ΘΕΟΜΗΤΩΡ»

Μια νέα κοινωνική δομή παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου

- Υλοποιήθηκε με χρήματα που κληροδότησε στη Μητρόπολη ο συμπολίτης Γιώργος Τσικόγιας

Tης ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Μια νέα κοινωνική δομή που σχεδιάστηκε για να καλύψει ανάγκες πασχόντων συνανθρώπων μας εγκαινιάστηκε χθες στον λόφο του Τιμίου Σταυρού.

Πρόκειται για το κέντρο πολιτισμικής και κοινωνικής διακονίας που υλοποιήθηκε με χρήματα που κληροδότησε στον μητροπολίτη Ρεθύμνης ο αείμνηστος συμπολίτης Γιώργος Τσικόγιας, επιθυμία του οποίου ήταν το κοινωφελές κέντρο να φέρει το όνομα «Θεομήτωρ». Το κόστος του έργου, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ανήλθε στα 4 εκ ευρώ.

Στο κτίριο έχει ήδη μεταστεγαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο Σύλλογος «Αγάπη», ο οποίος πλέον θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των φιλοξενούμενων, η Σχολή Βυζαντινής μουσικής και τα μαγειρεία της μητρόπολης.

Στο κέντρο υπάρχουν συνολικά 40 κλίνες, οι οποίες προσφέρονται για τη βραχεία παραμονή ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια της Εκκλησίας, όπως οι προσωρινά άστεγοι, συγγενείς ανθρώπων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έχουν ανάγκη έναν χώρο, όπου θα μπορούν να διαμείνουν προσωρινά στους χώρους του νέου κτιρίου.

Επιπλέον, στον χώρο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για τη φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων της τοπικής εκκλησίας, καθώς και συνεδρίων εφ’ όσων συνάδουν με τη φιλοσοφία της λειτουργίας της δομής.

Για τον σκοπό και τη λειτουργία του κέντρου μίλησε ο διευθυντής του κέντρου πατήρ Γεώργιος Γαλεράκης, ο οποίος τόνισε πως αυτό θα αξιοποιηθεί για βραχεία φιλοξενία ανθρώπων που την έχουν ανάγκη, για βραχεία φιλοξενία ανθρώπων που συνοδεύουν άτομα που νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, για δημιουργία δομών ανοιχτής φροντίδας κοινωνικών ομάδων, για την εν γένει συμβολή στην πληρέστερη και αρτιότερη κοινωνική φιλανθρωπική πνευματική ποιμαντική κατηχητική ιεραποστολική και πολιτισμική διακονία της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Για την επίτευξη των σκοπών του κέντρου, όπως είπε, θα λειτουργούν:

Γραφείο εκκλησιαστικής μέριμνας

Γραφείο συμβουλευτικής στήριξης προσώπου και οικογένειας

Γραφείο υποστήριξης γυναικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης

Τομέας πρόληψης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στήριξε σε άτομα με πρόβλημα χρήσης ουσιών και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα που αφορούν και προάγουν την υγεία.

Παράλληλα, όπως είπε, θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και συνάξεις ημερίδες συνέδρια ποιμαντικά κλιματικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του οικουμενικού πατριαρχείου, Επίσκοπος Αμορίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων, κ. κ. Νικηφόρος ενώ παρόντες ήταν ιεράρχες από όλη την Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γιώργος Πολιουδάκης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και πλήθος πολιτών του Ρεθύμνου.

Αναλυτικά…

Εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» στον λόφο του Τιμίου Σταυρού.

Πρόκειται για μια δομή που έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο κοινωφελούς χαρακτήρα, που θα φιλοξενήσει κοινωνικές δομές και υπηρεσίες για συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη αλλά και σειρά άλλων δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα.

Τα έργο κατασκευάστηκε με χρήματα που κληρονόμησε η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου από τον συμπολίτη Γιώργο Τσικόγια, του οποίου επιθυμία ήταν να κατασκευαστεί ένα τέτοιο κέντρο στην πόλη για να αποτελέσει μια ασφαλή στέγη και μια ζεστή αγκαλιά για όλους τους πάσχοντες.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του οικουμενικού πατριαρχείου, επίσκοπος Αμορίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων, κ. κ. Νικηφόρος ενώ παρόντες ήταν ιεράρχες από όλη την Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γιώργος Πολιουδάκης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και πλήθος πολιτών του Ρεθύμνου.

Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, στην ονομαστική εορτή του οποίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κοινωφελούς ιδρύματος εμφανίστηκε συγκινημένος για την υλοποίηση του έργου που, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανήκει στην τοπική κοινωνία. Ο μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον δωρητή αείμνηστο Γιώργο Τσικόγια και σε όλους όσοι συνέδραμαν στην προσπάθεια για την υλοποίηση της δομής.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μια αλλιώτικη για μένα γιορτή, μια γιορτή της εκκλησιάς, μια γιορτή του Ρεθύμνου. Έχοντας διαδεχτεί μια πλειάδα υπέροχων, λογίων μεγάλων ιεραρχών, εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, αισθάνθηκα την ανάγκη αφουγκραζόμενος μαζί με τους καλούς μας συνεργάτες με την εντολή του λαού μας και μαζί με όλους τους ανθρώπους να ανακαινίσω αυτό τον χώρο. Και αυτό δεν θα γινόταν πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε ένας άνθρωπος του τόπου μας που αφουγκράστηκε τον πόθο του προκατόχου μου μητροπολίτη και εμένα. Από τον προκάτοχο μου ξεκίνησε και θα ήμουν άδικος αν δεν απέδιδα την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη σε εκείνον με τον οποίο είχε αρχίσει αυτή η όμορφη σχέση με εκείνον που μας εμπιστεύτηκε την περιουσία του ολόκληρη για να γίνει αυτό το έργο. Όταν ήρθα εδώ πριν από 9 και πλέον χρόνια είχαν ήδη ξεκίνησε τα σχέδια για την ανακατασκευή αυτού του χώρου. Είχε ήδη γίνει δυο μήνες πριν την εκδημία του προκάτοχου μου η δημοσίευση σε ΦΕΚ του κανονισμού που απαιτήθηκε για να τον επικαιροποιήσουμε, να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις. Τελευταία θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και ας είναι αιώνιο το μνημόσυνο αυτού του ανθρώπου που άκουσε μετά θάνατον ό,τι εγώ άκουσα εν ζωή. Αυτό το έργο ούτε του δεσπότη είναι, ούτε των συγγενών τους, ούτε κανενός έτερου. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας αυτό το έργο είναι της εκκλησίας, δηλαδή όλων μας».

Οι λειτουργίες του νέου ιδρύματος

Στον χώρο αυτό συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., με τρεις ορόφους των 960 τ.μ., έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτίριο που θα φιλοξενήσει κοινωνικές δομές, αλλά και θρησκευτικές, πνευματικές και πολιτιστικές δράσεις. Στο κτιριακό συγκρότημα έχει δημιουργηθεί επίσης και ένα πρότυπο κέντρο βραχείας φιλοξενίας για κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και που θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.

Στο κτίριο θα φιλοξενηθεί ακόμα η βιβλιοθήκη, αλλά και το ιστορικό αρχείο της μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ στεγάζεται η σχολή Βυζαντινής Μουσικής της μητρόπολης.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου (υπερυψωμένο ισόγειο) είναι ο χώρος υποδοχής, η συνεδριακή αίθουσα με τις δυο μεταφραστικές καμπίνες, οι χώροι υγιεινής, το γραφείο του μητροπολίτη και ένα σαλόνι. Παράλληλα από την άλλη μεριά υπάρχει ένας δεύτερος συνεδριακός πολυχώρος, ο οποίος θα γίνεται τραπεζαρία, δεύτερη συνεδριακή αίθουσα και χώρος εκθέσεων.

Στον όροφο αυτόν θα υπάρχουν τα γραφεία της γραμματείας, της διεύθυνσης και ένας χώρος που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους που θα έρχονται. Στον πρώτο όροφο θα υπάρχει ένα φουαγιέ, όπου θα μπορεί κανείς να διαβάζει, ένας κοινόχρηστος χώρος για όλους όσους θα διαμένουν στα δωμάτια. Θα υπάρχουν 14 δίκλινα δωμάτια και τέσσερα δίχωρα διαμερίσματα καθώς και τρεις αίθουσες εργαστηρίων.

Οι σκοποί του κέντρου

Για τους σκοπούς του κέντρου μίλησε ο διευθυντής του κέντρου κοινωνικής και πολιτιστικής διακονίας παπά Γιώργος Γαλεράκης, ο οποίος ανέφερε ότι οι σκοποί του κέντρου είναι η κοινωνική μέριμνα και φροντίδα.

– Η βραχεία φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ανάγκη

– Η βραχεία φιλοξενία ανθρώπων που συνοδεύουν άτομα που νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης

– Η δημιουργία δομών ανοιχτής φροντίδας κοινωνικών ομάδων

– Η εν γένει συμβολή στην πληρέστερη και αρτιότερη κοινωνική φιλανθρωπική πνευματική ποιμαντική κατηχητική ιεραποστολική και πολιτισμική διακονία της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

– Η συμβολή της εκκλησίας στην ορθόδοξη χριστιανική αγωγή των νέων

Για την επίτευξη των σκοπών του κέντρου θα λειτουργούν:

Γραφείο εκκλησιαστικής μέριμνας

Γραφείο συμβουλευτικής στήριξης προσώπου και οικογένειας

Γραφείο υποστήριξης γυναικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης

Τομέας πρόληψης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στήριξη σε άτομα με πρόβλημα χρήσης ουσιών και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα που αφορούν και προάγουν την υγεία.

Παράλληλα δύναται να οργανώνει εκδηλώσεις και συνάξεις ημερίδες συνέδρια ποιμαντικά κλιματικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του συλλόγου «Αγάπη» Ελένη Κυριακάκη στον σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε: «Το διοικητικό συμβούλιο οι ωφελούμενοι στο κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία νοητική υστέρηση αγάπη το προσωπικό του συλλόγου αγάπη και οι οικογένειές τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την παραχώρηση του χώρου για τη στέγαση του συλλόγου αλλά και για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ιστορικό του ιδρύματος, που παρουσίασε ο Μάνος Γοργοράπτης γραμματέας του συμβουλίου διαχείρισης της μοναστηριακής περιουσίας από το 1972, όταν θεμελιώθηκαν οι εγκαταστάσεις στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, ένα όραμα του μακαριστού μητροπολίτη Τίτου Συλιγαρδάκη.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι στο κτίριο του Τιμίου Σταυρού έχει ήδη μεταστεγαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο Σύλλογος «Αγάπη», ο οποίος πλέον θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των φιλοξενούμενων, η Σχολή Βυζαντινής μουσικής και τα μαγειρεία της μητρόπολης.

Στο κέντρο υπάρχουν συνολικά 40 κλίνες, οι οποίες προσφέρονται για τη βραχεία παραμονή ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια της εκκλησίας, όπως οι προσωρινά άστεγοι, συγγενείς ανθρώπων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έχουν ανάγκη έναν χώρο, όπου θα μπορούν να διαμείνουν αλλά και ανθρώπους, όπως οι εκπαιδευτικοί και φοιτητές που έρχονται κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο και αναζητούν σπίτι, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν προσωρινά στους χώρους του νέου κτιρίου.

Επιπλέον, στον χώρο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για τη φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων της τοπικής εκκλησίας, καθώς και συνεδρίων εφ’ όσων συνάδουν με τη φιλοσοφία της λειτουργίας της δομής.

Οικονομικός απολογισμός

Ο μητροπολίτης Ευγένιος κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων θέλησε να κάνει και έναν οικονομικό απολογισμό για την αξιοποίηση της κληρονομιάς που έλαβε η εκκλησία. Όπως είπε η ανοικοδόμηση και ο εξοπλισμός του κτιρίου κόστισαν 4 εκ. ευρώ και χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μια οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στον μακαριστό Γεώργιο Τσικόγια, τον μεγάλο ευεργέτη της τοπικής μας εκκλησίας, ο οποίος μας άφησε το ποσό των 5,3 εκ. ευρώ. Τα χρήματα θα ήταν τόσα αν τα «παπαγαλάκια» των πρώτων ημερών δεν δημιουργούσαν τον σάλο που δημιούργησαν και αν δεν επενέβαινε το ΣΔΟΕ και δεν έφευγαν 700.000 ευρώ από το Ρέθυμνο. Έφυγαν και 500.000 ευρώ από την πτώση του νομίσματος, γιατί ο μακαρίτης τα ‘χε σε αυστραλιανά δολάρια και αυτό κατρακύλησε. Τα χρήματα όμως μας έφτασαν και περίσσεψαν. Δαπανήθηκε το ποσό των 4 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό μέχρι στιγμής και έμειναν 300.000 ευρώ από την κληρονομιά, όπως και το σπίτι του που ανακαινίζεται αυτές τις μέρες για να μπορεί να ενοικιαστεί ή να βρεθεί από τον μητροπολιτικό συμβούλιο ένας άλλος τρόπος εκμετάλλευσης του για να βοηθά τη λειτουργία αυτού του κέντρου. Σύμφωνα με την επιθυμία του το κέντρο έχει πλέον το όνομα της Παναγίας, αυτό που ήθελε ο ίδιος «Θεομήτωρ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης ευχαρίστησε ωστόσο την εταιρία «Οικοδομή» όσο και όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στον γενικότερο προγραμματισμό και την προετοιμασία του».

Από την πλευρά του στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του οικουμενικού πατριαρχείου, Επίσκοπος Αμορίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρος ανέφερε: «Προοιωνίζεται μία νέα σημαντική περίοδος λειτουργίας του και διακονίας των εν ποικίλαις ανάγκες όντων συνανθρώπων μας στον χώρο πνευματικής δικαιοδοσίας. Απτό τεκμήριο αποτελεί όπως η χρήση του για τη φιλοξενία 30 ατόμων με νοητική υστέρηση που περιθάλπονται από το Κέντρο Διημέρευσης του Συλλόγου Αγάπη. Εκφράζουμε τις ευχές για μακροημέρευση και καρποφόρο λειτουργία για το σήμερα εγκαινιαζόμενο κέντρο, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα παράσχει καρπούς πλούσιους για τη σημερινή και τις επόμενες γενεές. Κι αν κάποιοι, άγιε γέροντα, για ποικίλους λόγους εν γνώσει και αγνοία δημιούργησαν και δημιουργούν δυσκολίες, ταπεινώς καταθέτουμε στην αγάπη σας το: «Ευγένιε, συγχώρα και προχώρα».