12 °C Rethymno, GR
24/01/2021

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

«Μικρό Αφιέρωμα στον ζωγράφο Θωμά Παπαδοπεράκη»

«Μικρό Αφιέρωμα στον ζωγράφο Θωμά Παπαδοπεράκη» είναι ο τίτλος έκθεσης που διοργάνωσε και παρουσιάζει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Με την έκθεση αυτή παρουσιάζεται εκ νέου στους επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς έργων του ζωγράφου Θωμά Παπαδοπεράκη στις Συλλογές Σύγχρονης Τέχνης της ΕΚΙΜ. Η συνολική δωρεά από την αδελφή του, εξέχουσα γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, και τους αδελφούς του Γιώργο και Γιάννη Παπαδοπεράκη είχε συνθέσει μαζί με έργα ιδιωτών συλλεκτών και ζωγράφων της πόλης μας τον κορμό ενός ευρύτερου αφιερώματος στον ζωγράφο που είχε παρουσιαστεί στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το 2012.

Το Μικρό Αφιέρωμα στον Θωμά Παπαδοπεράκη αναπτύσσεται στο φουαγιέ του β’ ορόφου σε συνθήκες φυσικού φωτισμού και αερισμού που καθιστούν ευχάριστη και ασφαλή την επίσκεψη ολιγομελών ομάδων. Στο ίδιο πνεύμα η ΕΚΙΜ και το Ιστορικό Μουσείο προγραμματίζουν την παρουσίαση ανάλογων δράσεων με κοινό παρανομαστή τόσο την ανάδειξη της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσο και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τα επιλεγμένα έργα στο φουαγιέ του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης αποτυπώνουν το πολύμορφο ταλέντο του Θωμά Παπαδοπεράκη με τις χαρακτηριστικές τεχνικές και μελέτες του, με έμφαση στην ανθρώπινη μορφή, στις μαυρισμένες και φλου φιγούρες του.

Η τέχνη και οι ερμηνευτικές αναζητήσεις του Θωμά Παπαδοπεράκη καταγράφονται διεξοδικά από σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη, στην έντυπη ελληνική έκδοση και στο e-book (στην αγγλική γλώσσα) της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Πτυχές της ζωής και της καλλιτεχνικής διαδρομής του ζωγράφου μπορεί επίσης να αναζητήσει ο επισκέπτης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της έκθεσης (οθόνη αφής).

Γεννημένος το 1943 στα Σπήλια Ηρακλείου, ο Θωμάς Παπαδοπεράκης έρχεται από την παιδική του ηλικία σε επαφή με τη βυζαντινή ζωγραφική της Κρητικής Σχολής. Κάνει σπουδές Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Σκηνογραφίας και Κεραμικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στους Μαυροϊδή, Γραμματόπουλο, Βασιλειάδη και στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι κοντά στον Gustave Singier, αποσπώντας διακρίσεις.

Κατά την επταετή διαμονή του στο Παρίσι συναναστρέφεται καλλιτεχνικά τον Γιάννη Τσαρούχη και ισχυρές προσωπικότητες από τον κύκλο της τέχνης, όπως την Iris Clert, τη Lila de Nobili, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον César, τον Tériade.

Δύο φορές βραβευμένος για τη ζωγραφική του (Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», Ηράκλειο, 1988 και Βραβείο Κοινού στη Διεθνή Έκθεση Art Jonction, Κάννες, 1995), έχει στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Γαλλία και πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

Παρά τον πρόωρο χαμό του (Νίκαια, 2002), το έργο του τον αναδεικνύει ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η συλλογή του Élie de Rothschild στο Παρίσι.

Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020

Πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 101