12 °C Rethymno, GR
24/01/2021

ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μονόδρομος η τήρηση των μέτρων για να αποφύγει η χώρα το lockdown

- Επιστρατεύονται στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό

Το δίλημμα «Αυτοπροστασία ή καραντίνα» έθεσε στους Έλληνες πολίτες ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα σε διάγγελμα του, εξαιτίας της αυξητικής τάσης που παρουσιάζει ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού για αρκετές μέρες ξεπερνά τα 300 γεγονός που έχει ανησυχήσει και τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα. Στην Κρήτη να εξαιρέσουμε έναν Δανό τουρίστα ο οποίος χθες οδηγήθηκε στο ξενοδοχείο covid του Ρεθύμνου, μετά από τεστ που του έγινε σε πύλη εισόδου του νησιού, δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα σε κανέναν νομό του νησιού.

Η υγειονομική κατάσταση της χώρας έχει θέσει σε συναγερμό τόσο την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όσο και το σύνολο της κυβέρνησης και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί σε πολύ μεγαλύτερη πίεση το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού παράλληλα με τον αυξημένο αριθμό των θετικών κρουσμάτων, αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες χθες το απόγευμα σε μήνυμα του ζήτησε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης για την αποφυγή διασποράς του ιού, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση προκειμένου να αποφευχθεί η λύση της γενικής καραντίνας που θα είναι καταστροφική για την οικονομία της χώρας.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο» και πρόσθεσε ότι «Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως: «Για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον. Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας».

Εν τω μεταξύ νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, εκδόθηκε χθες με την οποία δεσμεύονται κλίνες σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών από κορονοϊό ενώ στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο.

Να σημειωθεί ότι το κόστος αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ.