15 °C Rethymno, GR
08/03/2021

ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΗΣ UNESCO

Μ. Βαρδινογιάννη: Παρακαταθήκη από την περιπέτεια που περνάμε, το κύμα αλληλεγγύης

«Ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει το φως. Η ελπίδα». Αυτό ήταν το δυνατό μήνυμα ελπίδας, που εξέπεμψε η διεθνής Ελληνίδα με σπουδαίο έργο στους τομείς του ανθρωπισμού, της παιδείας, του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία έκλεισε τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων «Συζητώντας με…» («In Discussion with…»), που διοργάνωσε με επιτυχία η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και συντόνισε η δημοσιογράφος Λώρα Ιωάννου.

Ειδικότερα, η κ. Βαρδινογιάννη τόνισε ότι ο σεβασμός της ζωής και της υγείας είναι στην πραγματικότητα σεβασμός στον ίδιο τον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απλά νομική υποχρέωση, αλλά ένα ηθικό καθήκον ανθρώπινης αλληλεγγύης, που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, πολίτες και Πολιτεία.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στο ζήτημα της αλληλεγγύης, επισήμανε ότι: «η πανδημία αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συλλογικά, με αλληλεγγύη και νοιάξιμο για τον διπλανό μας. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την μεγάλη περιπέτεια ως παρακαταθήκη, είναι ακριβώς αυτό το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, που επείγει αυτή την εποχή αφενός για την ανακάλυψη του εμβολίου, αφετέρου για τη δωρεάν διάθεσή του σε όλους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σχετικές διεθνείς εκκλήσεις που η ίδια έχει συνυπογράψει με αρχηγούς κρατών και νομπελίστες. «Αν δεν γίνουν αυτά, τότε το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα προνόμιο για τους λίγους. Αυτό είναι και το μήνυμα αυτής της κρίσης. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η πανδημία δεν κάνει κανενός είδους διάκριση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των νέων απέναντι στον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, η κα Βαρδινογιάννη χαρακτήρισε σκληρό και επώδυνο αυτό που ζητάμε από τους νέους, όμως ξεκαθάρισε ότι η ίδια πιστεύει πολύ στη νέα γενιά και ότι διαπιστώνει συνεχώς τη μεγάλη ευαισθησία τους στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τις δράσεις των προγραμμάτων του ιδρύματός της. «Πιστεύω πως χρειάζεται μια σπίθα, για να τους κινητοποιήσουμε. Μια σπίθα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Είδαμε πως τον Μάρτιο, όχι μόνο οι νέοι, αλλά ολόκληρη η ελληνκή κοινωνία τα κατάφερε. Μπορούμε και τώρα», σχολίασε.

Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο της ότι η πιο τραγική συνέπεια της πανδημίας, μετά τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά, είναι ότι εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο μένουν εκτός σχολείου, ιδίως εκείνα που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, επισημαίνοντας: «Έχουμε μεγάλη ευθύνη να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια «χαμένη γενιά», δήλωσε και τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να βρεθούν νέοι, αποτελεσματικοί τρόποι στην εκπαίδευση. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ως κοινωνίες, ώστε η απομόνωση να μην γίνει αποξένωση. Μέσα από την πανδημία οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να βγουν πιο δυνατές. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Νέοι και μεγαλύτεροι».

Τέλος, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Νέλσον Μαντέλα, που αποτελούσε ανέκαθεν φωτεινό παράδειγμα για την ίδια, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή και οι ελευθερίες μας να επανέλθουν πλήρως στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί στη χώρα μας.