25 °C Rethymno, GR
15/07/2020

Νάτανε μόνον οι ΤΟΜΥ…

Γ’
Κενά ΚΑΙ σε… ασθενείς – επισκέπτες για διευκρινίσεις – συνταγογραφήσεις κ.λπ. Γι’ αυτό παρακαλούν οι τηλεοράσεις να σπεύσουμε μη χαθεί το κελεπούρι (προσφορά και ευκαιρία στα ελληνικά) του «οικογενειακού γιατρού». Κεκράκτες σποτάκια της συμφοράς στην TV, στους κορεσμένους από ΣΥΡΙΖΟδώρα υγείας και περίθαλψης μη κεκοιμημένους, μη τοποθετημένους εισέτι στην κειμηλιοθήκη τού υπουργείου με την περιλάλητη πελαγοδρόμηση και διά της νεφελομαντείας, κατά κρημνών βαίνοντες σύρριζα, συρίζοντες.
Από 10 εκατ. ασφαλισμένους, γράφτηκαν για «οικογενειακό γιατρό» (σε εισαγωγικά ο όρος, έτσι βάφτισε ο Ξανθός ή ο Πολάκης) μόλις 1,2 εκατ.! Το 12%! Τόση η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων που πλήρωσαν επί δεκαετίες ή πληρώνουν ως εργαζόμενοι, διαρκώς… Υποτίθεται ότι ο γιατρός αυτός ΘΑ αποτελεί εκτός τον θεράποντα απευθείας αναλόγως της ειδικότητάς του, επιπλέον τον τροχονόμο προς νοσοκομεία, εξετάσεις, όποιες υπηρεσίες λοιπών ειδικοτήτων, ο παθολόγος δηλαδή προς ΩΡΛ κ.λπ. Οι χρονίως πάσχοντες παραπέμπονται ψυχοβγαλτικά σε… ετήσια βάση! Μνήσθητί μου Κύριε, έλα Χριστέ και Παναγιά μην αναφωνήσουμε την πασίγνωστη λαϊκή ρήση.
Οι «οικογενειακοί γιατροί» (καλά το μαντέψατε) χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως – βεβαίως που συμπλήρωνε ο αξέχαστος γυμνασιάρχης της ελληνικής ταινίας. Δεν αποδεικνύεται ίσως, πάντως οι πάντες θεωρούν αυτό το 12% επίσης παραμύθι, οι ολοκληρωμένα  ορθώς και πλήρως εγγραφέντες δεν ξεπερνούν τις 200.000 άτομα, ήτοι το 2% του πληθυσμού. Μην τυχόν και απαιτηθεί κάποιο αντίστοιχο ισόποσο προς… επιστροφή στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2% βαφτίζεται 12%. 2 ή 12, απέχουν 98 ή 88% του στόχου! 98% ή 88%… Όποιος εννοείται το αποκαλύψει, δεν βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ, βλάπτει τη χώρα!!! Εκεί καταντήσαμε με την πρώτη (δεύτερη κανονικά, τρεις και η κακιά μας ώρα) φορά αριστερά…
Στην διεκτραγώδηση της ημερίδας 7/12, ο υπουργός ανακάλυψε έξτρα (στο τέλος θα ζητήσει και τα ρέστα, θα μας επιπλήξει, θα υποστούμε κυρώσεις από τον Πολάκη) «σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης πολιτών και επαγγελματιών υγείας για το νέο μοντέλο ΠΦΥ και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού». Η περιφρονητική, οργίλη και βδελυρή απόρριψη πανταχόθεν και πανταχού, βαπτίζεται «σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης». Ο «οικ. γιατρός» τους, «θεσμός», το νέο μοντέλο των ΤΟΜΥ καταργήθηκε πριν (υποτίθεται) αρχίσει. Το νέο μοντέλο των κινητών μονάδων, ανάμεσα στα αναρίθμητα νέα μοντέλα τους, στην αχνάδα αχός, οχήματα εν πομπή και παρατάξει, μαίες, γιατροί, φορεία, οδοντιατρεία που θα κουδουνίζουν και τραντάζονται στα χαντάκια υπό βροχήν ραγδαίαν, από Αρολίθι προς Χουμέρι, από Ασώματο προς Νίθαυρι, από Χάρκια προς Σιριπιδιανά.
Αυτό ήταν το όραμα του υπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ του. ΤΟΜΥ, οχήματα, παρά τρίχα δωρεάν όλα, φάρμακα φθηνά, νοσοκομεία άρτια, ό,τι ακριβώς μας τάζανε. Στη θέση τους, ολίγον προ του τέλους τους, καταλήγουν σ’ ένα φορτηγάκι στις λάσπες ανά 6μηνο, που με μεγάφωνα διαλαλεί διαπασών «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η κινητή μονάδα, όποιος γκαστρωμένος, κουφός, γκαβός, όποιου πονεί το δόντι, στην πλατεία». Νοσοκόμος με ντουντούκα περιδιαβαίνει στα στενά για τους διά πάσαν νόσον, ο Πολάκης στο καπώ όρθιος, μπαλοτάρει βλοσυρός με βράκα και στιβάνια, αξύριστος, εύψυχος.
Υποσαχάρειες καλύβες και όχθες της Βενεζουέλας το όραμά σας, αλλά μήτε τούτο θα πετύχετε. Η «κινητή μονάδα που θα οργανώνει  εκ περιτροπής παρουσία σε διαμερίσματα με ελλιπή ιατρική κάλυψη, κατοίκων που στερούνται (στερούνται κυρίως εξ’ αιτίας σας, το ξεχνάς μονίμως) υγειονομικών υπηρεσιών», αυτό το όχημα που μόνο σε νούμερο τσίρκο συνταιριάζει, θα πάει όπως όλα τα «σχέδια» σας, σούμπιτο, άπατο, αδιάβαστο, απραγματοποίητο. Ούτε Σαχάρα, ούτε Αφρικάνικο Τσιμπουμπουντού, ούτε Βενεζουέλα, ούτε Σιβηρία του Στάλιν,  καν ούτε τσίρκο.
– Οδοντιατρεία βρήκατε σε λειτουργία στα Κ.Υ. Ρημαδιό αφήνετε αντί να συμπληρώνατε όποιες ελλείψεις.
– Ενεργοποιήσαμε  στο Ρέθυμνο ΟΛΑ τα Αγροτικά ιατρεία. Πήγαινα σε 4 κάθε Παρασκευή. Ανοίξαμε και κάποια καινούργια, επί πλέον, ακόμα και σε οικισμό λίγων κατοίκων. ΤΑ ΚΛΕΙΣΑΤΕ.
– Πρόσθετα έξοδα, χρονοβόρα και αμφισβητούμενα αποτελέσματα, στείλατε τις μικροβιολογικές εξετάσεις στο ΓΝΡ! Μιά φορά την εβδομάδα! Από τα Κ.Υ στο… ΓΝΡ!
Τώρα ψάχνετε «διεπαγγελματικές ομάδες υγείας σε οχήματα», αναρωτιέστε ανακαλύπτοντας «ελλιπή ιατρική κάλυψη – κάτοικους που στερούνται υπηρεσιών».
Ούτε ξέρατε, ούτε θέλατε, ούτε μπορούσατε, ούτε προσπαθήσατε.
Το επίκαιρο των Γαλλικών κίτρινων γιλέκων «δεν θέμε τα ψίχουλα, φέρετε τη φρατζόλα» παραφράζω επιλογικά. Φύγετε ανάξιοι, θέλουμε την υγεία που μας αξίζει.
Υ.Γ.
Από το ΓΝΡ δημοσιεύουν φωτό με 2 κλίνες και 2 μόνιτορ της εντατικής. Θα λειτουργήσουν…
Είχε δεσμευτεί 22/10 ο κ. Μαρκάκης πως ΘΑ λειτουργούσαν «σταδιακά την επόμενη εβδομάδα». Τώρα τον Φλεβάρη. Δηλώνεται έλλειψη ιατρών-νοσηλευτών όταν μάλιστα παρουσιάζει ήδη και προ πολλού όλη η ΜΕΘ ελλείψεις προσωπικού. Με έμφραγμα ασθενής  νοσηλεύθηκε 18/1 σε απλή κλίνη και με μόνιτορ δανεικό από ασθενοφόρο!
Δεν επιχαίρω γιατί επαληθεύομαι και πάλι, εγώ αντί του ΓΝΡ. Κάποτε, ας σοβαρευτούν. Είθε και να επαληθευτούν. Τον… Φλεβάρη!
* Ο Νικόλαος Ξυπολυτάς είναι χειρουργός, πρώην διοικητής ΓΝΡ, υπεύθυνος τομέα υγείας Ν.Δ.-ΝΟΔΕ Ρεθύμνου