27 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Νέα έκκληση της Πυροσβεστικής Ρεθύμνου στους πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών

Με αφορμή την χθεσινή, μικρής ευτυχώς έκτασης πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χορτολιβαδική έκταση στο χωριό Άγιος Ιωάννης του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο αναπληρωτής διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνης, αντιπύραρχος Θεοδόσιος Χασάπης, απευθύνει εκ νέου έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να μην γίνουν υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών, με πιθανότητα ανυπολόγιστων καταστροφών για τον τόπο και τις περιουσίες μας. Ιδιαίτερες συστάσεις απευθύνει προς τους κατοίκους της υπαίθρου σε ό,τι αφορά γεωργικές, κτηνοτροφικές ή άλλες εργασίες εξ αιτίας των οποίων η πιθανότητα να εκδηλωθεί εστία φωτιάς είναι μεγάλη.

Η χθεσινή φωτιά εκδηλώθηκε στις 10:00 το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση και άμεσα κινητοποιήθηκε ισχυρή δύναμη των πυροσβεστικών δυνάμενων με 8 οχήματα δεκαέξι άντρες και εννέα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου, όπως ανάφερε ο αναπληρωτής διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου Θεοδόσης Χασάπης.

Ευτυχώς τα χειρότερα απεφεύχθησαν, η πυρκαγιά περιορίστηκε πολύ γρήγορα.

«Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο»

Σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής Διοικητής των Π.Υ. του νομού, αναφέρει τα παρακάτω:

«Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνου, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου, ενημερώνει τους πολίτες για την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου 2020, η οποία τελειώνει την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι ιδιοκτήτες νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών χώρων και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωση – καθαρισμό, καθώς και την απομάκρυνση της βλάστησης και τυχόν άλλων καυστών υλικών, σκουπιδιών κ.λ.π., προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς (Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 4/2012).

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο και αιτία, καθώς και η χρήση γυμνής φλόγας. (Πυρ/κή Διάταξη 9/2000 και 9Α/2005).

Όσον αφορά στις περιπτώσεις καύσης συσσωρευμένων απορριμμάτων κυρίως από κλαδέματα δενδρώδους καλλιεργειών (ελιές, αμπέλια κλπ.), υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου) απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Επειδή οι περισσότεροι αγρότες καταφεύγουν στην καύση ή στην απόρριψη των κομμένων κλαδιών στα σκουπίδια ή σε άλλους ανεξέλεγκτους χώρους, τους ενημερώνουμε ότι οι πρακτικές αυτές πλέον δεν είναι εφαρμόσιμες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αλλά και με την εναρμονισμένη ελληνική νομοθεσία. Με τις πρακτικές αυτές κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον και το κυριότερο, γινόμαστε υπαίτιοι πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μια σωστή διαχείριση συσσωρευμένων κλαδεμάτων χωρίς την χρήση καύσης, θα αποτελούσε η χρήση μηχανημάτων θραύσης αυτών ή κατόπιν συνεννόησης των αγροτικών συνεταιρισμών με τους Ο.Τ.Α. για την εφαρμογή ενός προγράμματος διαχείρισης των προϊόντων κλαδέματος, με μεταφορά τους σε συγκεκριμένα σημεία και αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενέργειας στον οικιακό τομέα (τζάκια-ξυλόσομπες) ή η μετά από ψιλοτεμαχισμό ενσωμάτωσή τους σε σωρούς κομπόστας.

Σχετικά με το κάπνισμα των μελισσών, δραστηριότητα που αφορά τους μελισσοκόμους, υπενθυμίζουμε την Πυροσβεστική Διάταξη 9 / 2000, άρθρο 2, παρ. 7 που απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και των προϋποθέσεων του άρθρου 9 της ίδιας Διάταξης.

Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο και χρησιμοποιούν τροχό, συσκευές ηλεκτροσυγκόλλησης κλπ., γιατί μπορεί αυτό να προκαλέσει αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς (Πυρ/κή Διάταξη 9/2000 και 9Α/2005).

Παρακαλούνται οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τις απαγορεύσεις που προαναφέρθηκαν, όπως έχουν κάνει με συνέπεια όλα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου και φέτος να μην γίνουν υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών, με πιθανότητα ανυπολόγιστων καταστροφών για τον τόπο και τις περιουσίες μας.

Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112».