30 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ Κ.Υ.Α. ΠΟΥ «ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ» ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΩΝ

Νέα οριζόντια μέτρα στον αθλητισμό

-Επιστροφή στις προπονήσεις για τις πρώτες κατηγορίες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και για τη Football League. «Stop» σε Γ’ Εθνική, ποδόσφαιρο σάλας και απαγόρευση χρήσης κολυμβητηρίων σε αθλητές σωματείων και υποψηφίους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παραδοχή του λάθους, ασυνεννοησία, μπέρδεμα, νέα δεδομένα λόγω της έξαρσης της πανδημίας; Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά… όσο αφορά τον αθλητισμό, καθώς η μία Κ.ΥΑ. διαδέχεται την άλλη. Ανακοινώνονται αποφάσεις και περιορισμοί, την επόμενη μέρα αναιρούνται και δύο μέρες μετά επιστρέφουν στο αρχικό πλάνο, αλλά με νέες διαφοροποιήσεις. Η απόλυτη σύγχυση σε ένα χώρο που βάλλεται από παντού και βρίσκεται μία ανάσα από την ολοκληρωτική διάλυση.

Μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης (3/3) για νέα αναστολή των πρωταθλημάτων αλλά και για «πάγωμα» των προπονήσεων στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, το δημοσίευμα του Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε. έριξε «βόμβα» στα θεμέλια του οικοδομήματος, τονίζοντας πως το νέο «λουκέτο» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό μπήκε λόγω λάθος δεδομένων που εξέτασε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Μαυρωτάς άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις για να αρθούν οι εν λόγω αποφάσεις, αλλά στην ενημέρωση της Παρασκευής (5/3) ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον αθλητισμό και ούτε διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα.

Μία ημέρα αργότερα και συγκεκριμένα τα Σάββατο (6/3), δημοσιεύθηκε νέα Κ.Υ.Α. που ουσιαστικά «μεταφράζεται» ως παραδοχή του λάθους. Και πάλι όμως με αποφάσεις που προκαλούν έκπληξη και εξοργίζουν μεγάλη μερίδα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ένα από τα πολύ βασικά κομμάτια είναι πως πλέον υπάρχει οριζόντια εφαρμογή των μέτρων για τον αθλητισμό σε όλη τη χώρα. Παύουν να ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις, αναλόγως την περιοχή και την επιδημιολογική της κατάσταση, για λόγους ίσης μεταχείρισης.

Επίσης, επιστρέφουν στις προπονήσεις οι ανδρικές και γυναικείες ομάδες των πρώτων κατηγοριών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ομοίως επανεκκινούν οι προπονήσεις και για τις ομάδες της Football League.

Η Γ’ Εθνική, η κολύμβηση και ο αθλητισμός στο Ρέθυμνο

Από κει και πέρα, «stop» μπήκε στις προπονήσεις των ομάδων της Γ’ Εθνικής κατηγορίας και του ποδοσφαίρου σάλας. Όπως επίσης και στην χρήση των κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων, υποψήφιους Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Στρατιωτικών Σχολών.

Συνεπώς και όσο αφορά το Ρέθυμνο, η εκγύμναση στα ατομικά αθλήματα συνεχίζεται κανονικά, η Επισκοπή προετοιμάζεται για την πρεμιέρα της Football League, ο Ν.Ο.Ρ. για την επανεκκίνηση της Α1 πόλο Γυναικών και η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Αστέρα για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

Συν τοις άλλοις, κανονικά οι αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ανδρών Super League 1, Super League 2, Basket League, Volley League, ενώ η επιστροφή σε αγωνιστική δράση των υπολοίπων πρωταθλημάτων στα οποία επιτρέπεται πλέον η προπόνηση, θα δρομολογηθεί μετά από την εναρμόνιση των διοργανωτριών αρχών και των ομάδων σε τροποποιήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως θα εξειδικευτούν άμεσα από τις Οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 895, 06/03/2021) για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», ισχύουν πλέον τα εξής, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ως προς τις επιτρεπόμενες αθλητικές δραστηριότητες:

«Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

 • Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
 • Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών:
  • α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα
 • ποδοσφαίρου ανδρών Super League Ι και Super League ΙΙ,
 • Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket League),
 • Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volley League)

και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών,

 • β) των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα,
 • γ) για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης σε διεθνείς διοργανώσεις, όπου συμμετέχουν αθλητές στους οποίους έχει ήδη επιτραπεί η προπόνηση με προηγούμενες αποφάσεις.
 • Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα:
 • ποδοσφαίρου ανδρών Football League,
 • ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής,
 • καλαθοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,
 • καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2 κατηγορίας,
 • πετοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,
 • υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας,
 • χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19, με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια και τις λοιπές προϋποθέσεις που καθορίζονται στις Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 • Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.
 • Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από τους θεραπευόμενους και τα ΑμεΑ, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον
 • α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας,
 • β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο».