29 °C Rethymno, GR
03/07/2020

Ο ΟΑΚ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Νέα τεύχη δημοπράτησης για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι μετά την προδικαστική προσφυγή

 

 

Με τις υποδείξεις της πρωτόδικης απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δικαστικών Προσφυγών συμμορφώνεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προχωρώντας σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης του έργου που αφορά στην κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι.

Ο διαγωνισμός του έργου «πάγωσε» μετά την προσφυγή που κατέθεσε ενδιαφερομένη εταιρία, η οποία αφορούσε τους όρους της διακήρυξης αναφορικά με τον τρόπο επεξεργασίας και τις προδιαγραφές του νερού. Συγκεκριμένα στο αιτιολογικό κείμενο της προσφυγής η εταιρία αναφέρεται στην πλημμελή διαδικασία της επεξεργασίας νερού θέτοντας ζητήματα ποιότητας νερού που θα δίδεται από το διυλιστήριο.

«Η μόνη ασφαλής μέθοδος επεξεργασίας για ανεπεξέργαστο νερό ποιότητας Α3 είναι η προσρόφηση σε κλίνες που περιέχουν ενεργό άνθρακα όπως εξάλλου προβλέπει η προμελέτη του έργου αλλά η κατασκευή και η λειτουργία τους αναβάλλεται για τη β’ φάση του έργου», αναφέρεται στην προσφυγή και παρακάτω προστίθεται ότι:

«Η αναθέτουσα αρχή σε αυτήν τη φάση της κατασκευής/λειτουργίας του έργου (α’ φάση), δεν προέβλεψε την κατασκευή κλινών ενεργού άνθρακα για τη συνεχή προχωρημένη επεξεργασία του νερού, όπως απαιτεί η νομοθεσία, παρά μόνο προβλέπει στην προκείμενη διακήρυξη την εγκατάσταση ενός συστήματος διακοπτόμενης τροφοδοσίας σκόνης ενεργού άνθρακα».

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δικαστικών Προσφυγών έκανε δεκτή την ένσταση της εταιρίας και αποφάσισε ότι τα τεύχη δημοπράτησης πρέπει να διαμορφωθούν τόσο σε ό,τι αφορά την χημική επεξεργασία του νερού, εξασφαλίζοντας την άρτια ποιότητα του διυλιζόμενου πόσιμου νερού όσο και την γεωλογική μελέτη.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, το οποίο και συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και δήλωσε αναρμόδιο παραπέμποντας την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή διαχείρισης υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλη Μαμαγκάκη, ο Ο.Α.Κ. προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην διακινδυνεύσει την εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» χρηματοδότηση του έργου συνολικού ύψους 18 εκ. ευρώ, από την πρώτη στιγμή της πρωτόδικης απόφασης, ξεκίνησε τις διαδικασίες τροποποίησης και συμπλήρωσης των τευχών δημοπράτησης συμπεριλαμβανόμενων των όρων και των προδιαγραφών που η ενδιαφερόμενη εταιρία είχε θύσει στην προσφυγή της.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μαμαγκάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων παρέπεμψε την υπόθεση στο ΣτΕ. Εμείς στον ΟΑΚ ήδη έχουμε ξεκινήσει και ολοκληρώνουμε τα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με τα όσα όρισε το πρωτόδικο δικαστήριο που αφορούσε τις προδικαστικές προσφυγές (ΑΠΠ) που είχε αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις και συμπληρώσεις τευχών στα γεωλογικά και στις χημικές διεργασίες. Προκειμένου ο Ο.Α.Κ. να μη χάσει άλλο χρόνο και να μη διακινδυνεύσει την χρηματοδότηση του έργου προχωρά άμεσα, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, στην διόρθωση των τευχών δημοπράτησης για να προκηρυχτεί ξανά ο διαγωνισμός. Για εμάς το θέμα έχει τελειώσει και δεν θα πάμε στο ΣτΕ, γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε οριστική γεωλογική μελέτη της περιοχής του χώρου του διυλιστηρίου, ήδη έχουν γίνει οι γεωτρήσεις- πήραμε δείγματα εδάφους, τα οποία αναλύονται και προχωράμε. Ήδη «κερδίσαμε χρόνο» και θεωρώ ότι σε διάστημα πολύ μικρότερο του εξαμήνου θα μπορέσουμε να επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό. Το ΥΠ.ΕΣ. από το οποίο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση είναι ενημερωμένο για την δικαστική εμπλοκή που υπήρξε και σαν Ο.Α.Κ. καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού του έργου».

Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά.

 

Αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το αρδευτικό έργο

Εν τω μεταξύ, την έγκριση δημοπράτησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης για να δρομολογήσει τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού του έργου που αφορά την άρδευση της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα το έργο με τίτλο: «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης με συνολικό προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.

Το έργο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί σήμερα υπάρχουν περιοχές που αρδεύονται με πόσιμο νερό, που σημαίνει ότι με την κατασκευή του θα υπάρξει εξοικονόμηση υδάτων. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα ποτίζουν με νερό από το Φράγμα. Άρα έχουμε και περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και κόστους.

Το έργο είναι έχει ως χρόνο περάτωσης των εργασιών το ένα έτος. Το έργο αυτό αφορά την άρδευση και έμμεσα θα ενισχύσει την ύδρευση.

Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά μια έκταση από την Πηγή έως τον Πρίνο και στη διαδρομή αυτή θα υπάρξει ένωση με δεξαμενές άρδευσης, όπου υπάρχουν δεξαμενές. Μέσα σε αυτό το έργο έχουν ενταχτεί και κάποια τμήματα από τα δυτικά του ποταμού, όπως για παράδειγμα τα Μισίρια, το Γιαννούδι και η περιοχή του Ξηρού Χωριού.