29 °C Rethymno, GR
18/09/2020

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Νέα όψη στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Πεταλιώτη στην Καλλιθέα

Νέα όψη έχει ήδη αποκτήσει η πλατεία Αγίου Γεωργίου του Πεταλιώτη στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου ολοκληρώνεται το βιοκλιματικό έργο ανάπλασης, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του χρόνου.

Ήδη στην πλατεία τοποθετήθηκαν τα φωτιστικά μπλε χρώματος και φυτεύτηκαν τα δέντρα, ενώ αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες στο τμήμα του δρόμου που βρίσκεται από την συμβολή των οδών Άγγελου Σικελιανού με την οδό Σβάιτσερ, που είναι το τελευταίο τμήμα του δρόμου που εκκρεμεί να γίνει -καθώς λόγω της τουριστικής περιόδου είχε ληφθεί απόφαση να περατωθεί την χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα εκκρεμούν οι εργασίες κατασκευής του χωμάτινου πάρκινγκ, που θα εξυπηρετήσουν κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, ενώ στο τέλος του έργου θα γίνει και η τοποθέτηση των παιχνιδιών για την παιδική χαρά, τα οποία έχουν ήδη παραληφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί για τη δημοτική αρχή ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς εκτιμά ότι θα μπορέσει να αναβαθμίσει μια πυκνοκατοικημένη και παραμελημένη μέχρι σήμερα περιοχή, δίδοντας έναν νέο αναπτυξιακό χαρακτήρα στη γειτονιά της Καλλιθέας, η οποία σήμερα είναι επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και μη λειτουργική για τους κατοίκους της.

Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του γραφείου παλιάς πόλης του δήμου, Μάνος Τσάκωνας και σε αυτήν προβλέπονται καινοτόμες παρεμβάσεις που θ’ αλλάξουν την όψη της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το πράσινο, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., στην οποία θα ενταχθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα προβλέπει την κατασκευή ενός μεγάλου πεζοδρόμου, συνολικού πλάτους 6 μέτρων, που έχει ολοκληρωθεί, στον οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις και υπαίθριες αγορές.

Για την εκπόνηση της μελέτης που έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα υπήρξε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι επιστημονικές υποδείξεις του οποίου ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την μελέτη το έργο περιλαμβάνει:

  • την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού,
  • τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού,
  • τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς,
  • την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης. Σε όλη την περιοχή παρέμβασης, δηλαδή σε όλη την έκταση της οδού Άγγελου Σικελιανού, σε όλους τους χώρους της νέας πλατείας, στους χώρους του πάρκου και στον χώρο στάθμευσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές.

 

Ο χώρος στάθμευσης

Στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. Σε ό,τι αφορά στον χώρο στάθμευσης που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, η μελέτη προβλέπει ότι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής θα διαμορφωθεί ένα νέο πάρκινγκ 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τη λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Από την λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στον χώρο της πλατείας και μπροστά από τον ιερό ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.

 

Ο πεζόδρομος

Κατασκευάστηκε ένας πεζόδρομος πλάτους 6,35 μέτρων. Από τα 6,35 μέτρα του πεζόδρομου στα 1,35 μέτρα, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετούνται, δένδρα, ζαρντινιέρες, καθιστικά, ιστοί φωτιστικών και καλαθάκια απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 5,00 μέτρα να μένουν ελεύθερα στον πεζό και στο ποδήλατο ή στο σκέιτμπορτ.

dav

Η πλατεία

Ο νέος αυτός πεζόδρομος στο μέσο περίπου της διαδρομής διασταυρώνεται με μία νέα πλατεία τετράγωνου σχήματος και μπροστά ακριβώς από τον ιερό ναό. Διασταυρώνεται, γιατί ειδικά στο σημείο της πλατείας το επίπεδο του δρόμου ανεβαίνει στο ίδιο επίπεδο και καλύπτεται με το πλακόστρωτο της πλατείας.

Το μήκος της πλατείας είναι 31,00 μέτρα και το πλάτος της 28,80 μέτρα. Για τον λόγο αυτό περιβάλλεται, σύμφωνα με την πρόταση, από αμυγδαλιές, κλασικά καθιστικά και καμπυλόγραμμα φωτιστικά και η πλακόστρωσή της προτείνεται και αυτή σε απλό σχέδιο με μικρά κλασικά γεωμετρικά σχήματα.

 

Το πάρκο

Ξεκινώντας από νότο με κατεύθυνση στον βορρά, επιπλέον του πλάτους του πεζόδρομου δημιουργείται στην ίδια στάθμη μία διαπλάτυνση 4,80 μέτρων με αποτέλεσμα ο πεζόδρομος να φτάνει σε πλάτος τα 11,15 μέτρα σε όλο το μήκος των 65,10 μέτρων από τη Λεωφόρο Πορτάλιου μέχρι το σημείο διασταύρωσής του με την πλατεία.

Στο πρώτο 26,90 μέτρα μία ακόμη ανάλογη διαπλάτυνση επίσης 4,80 μέτρων δημιουργεί μία εντυπωσιακή είσοδο πλάτους 15,95 μέτρων, μία υποδοχή στον χώρο ανάπλασης. Με τη συμπλήρωση στοιχείων όπως δένδρα και καθιστικά, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα μικρό πάρκο 450 περίπου τετραγωνικών μέτρων σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε άμεση επαφή με την κεντρική λεωφόρο.

Στον χώρο του πάρκου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται απλός σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων αλλά και ειδικός σταθμός κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Με τους δύο αυτού σταθμούς, ο χώρος θα προσφέρεται ιδιαίτερα για ποδήλατο αλλά και ως σημείο συνάντησης ποδηλατιστών και παρόμοιων ομάδων, λόγω των δένδρων, των καθιστικών κ.λπ.

Μικρές κερκίδες στην αρχή, λόγω της μικρής υψομετρικής διαφοράς και λόγω της κοντινής οπτικής επαφής με τη θάλασσα συμπληρώνουν την πρόταση. Οι κερκίδες και τα καθιστικά θα εξυπηρετούν κατά ένα βαθμό και τη στάση λεωφορείου που υπάρχει στο σημείο αυτό. Σύμφωνα με την πρόταση, πέντε ίδιες τριάδες δένδρων (νεραντζιές) και με τα αντίστοιχα καθιστικά ανάμεσά τους τοποθετούνται στα ανατολικά των πιο πάνω διαπλατύνσεων.

Σε συνέχεια του πάρκου ανατολικά και φτάνοντας προς βορρά μέχρι την πλατεία, δημιουργείται μία ορθογωνικού σχήματος παιδική χαρά 18,20Χ38,20 μέτρων, δηλαδή συνολικής επιφάνειας 700 περίπου τετραγωνικών μέτρων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

sdr

Το δυτικό πεζοδρόμιο και ο δρόμος

Το πλάτος του δρόμου, είναι 13,70 μέτρα. Με την ανάπλαση θα δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.