18 °C Rethymno, GR
09/03/2021

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Νέος σύγχρονος οργανισμός λειτουργίας στον δήμο Ρεθύμνου

Στις αρχές του έτους αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας του δήμου Ρεθύμνου, που εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο νέος οργανισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 16 ψήφους υπερ και 11 κατά, αφού τον ψήφισαν μόνο οι παρατάξεις του Γ.Μαρινάκη και του Θ. Κρεβετζάκη.

Πρόκειται για έναν οργανισμό του μέλλοντος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

Στον νέο οργανισμό περιλαμβάνονται εννέα διευθύνσεις, με νέες τις διευθύνσεις πολιτισμού αθλητισμού και τουρισμού και τη διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών, να αντικαθιστούν τα δύο νομικά πρόσωπα που θα καταργηθούν: την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Ρεθύμνου – ΚΕΔΗΡ αλλά και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Κοινωνική Πολιτική και Μουσικής Παιδείας δήμου Ρεθύμνου. Επιπλέον, μετά από τη διαβούλευση προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας μίας ακόμα διεύθυνσης «προγραμματισμού και πληροφορικής», που κρίθηκε κρίσιμη στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Έτσι, συνολικά ο δήμος Ρεθύμνου θα έχει εννέα διευθύνσεις, έναντι έξι που είχε ως σήμερα.

Οι διευθύνσεις είναι οι εξής: Στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών εντάσσονται το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Τμήμα Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης, το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού, το Τμήμα Πληροφορικής.

Στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, εντάσσονται το Τμήμα Προϋπολογισμού και Λογιστικής Παρακολούθησης, το Τμήμα Προσόδων και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, το Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας, το Τμήμα Εκκαθάρισης Δαπανών και Μισθοδοσίας, το Τμήμα Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικών και Αποθεμάτων.

Στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εντάσσονται το Τμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Τμήμα Μελετών, το Τμήμα Τεχνικών Έργων, το Τμήμα Κατασκευών και Συντήρησης.

Στη Διεύθυνση Κ.Ε.Π. περιλαμβάνονται το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών και το Τμήμα Εσωτερικής Ανταπόκρισης.

Στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών περιλαμβάνεται το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και & Ισότητας, το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Τρίτης Ηλικίας, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Α’, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Β’, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Γ.

Στη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού περιλαμβάνεται το Τμήμα Πολιτισμού και Μουσικών Συνόλων, το Τμήμα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ‐ Εικαστικά Εργαστήρια, το Τμήμα Αθλητισμού και το Τμήμα Τουρισμού.

Στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Δόμησης περιλαμβάνεται το Τμήμα Οικοδομικών Αδειών, το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών και το Τμήμα Εφαρμογής Σχεδίου Πόλεως.

Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται το Τμήμα Αποκομιδής, Ανακύκλωσης και Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων, το Τμήμα Πρασίνου ‐ Αστικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων.

Στη Διεύθυνση Προγραμματισμού πληροφορικής περιλαμβάνεται το τμήμα προγραμματισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και το τμήμα πληροφορικής.

Επίσης, δημιουργούνται πέντε αυτοτελή τμήματα (Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Νέας Γενιάς, Νομικό τμήμα, δημοτικής αστυνομίας που επανασυστήνεται και πολιτικής προστασίας, τμήμα εσωτερικού ελέγχου)/τύπου και εκδηλώσεων και γραφείο εθελοντισμού).

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό του μέλλοντος έχοντας στον νου μας πως πρέπει να είναι η διάρθρωση των υπηρεσιών. Δημιουργήσαμε νέες διευθύνσεις, ενσωματώσαμε στον οργανισμό την απορρόφηση των δυο νομικών πρόσωπων του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και της ΚΕΔΗΡ, τα οποία θα είναι αδύνατο να λειτουργούν με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και έτσι ενισχύουμε τη λειτουργική δύναμη του δήμου Ρεθύμνου, εμπλουτίζοντας με νέα στελέχη χωρίς φυσικά να αφιστάμεθα από την υλοποίηση όλων των στόχων και των σκοπών και των υπηρεσιών πού αυτά τα δυο πρόσωπα παρείχαν μέχρι τώρα. Επίσης λάβαμε υπόψη μας την πρόνοια για την επανασύσταση τα δημοτικής αστυνομίας ευελπιστώντας ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών για δυνατότητα δημιουργίας δημοτικών αστυνομιών εκεί που είχαν καταργηθεί. Έτσι θεωρώ ότι με αυτό τον σύγχρονο πλέον οργανισμό, ο οποίος είναι αξιοκρατικός, δεν αποκλείει από κανέναν την δυνατότητα εξέλιξης, ούτε προκρίνει ούτε αποκλείει κανέναν, ευελπιστώντας ότι οι τηρούμενων των διαδικασιών των νομών οι αξιότεροι θα μπορούν να καταλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις του δήμου Ρεθύμνου».

Αναφερόμενος στη νέα διεύθυνση που προέκυψε στο πλαίσιο της διαβούλευσης και αφορά τη Διεύθυνση Προγραμματισμού-Πληροφορικής ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε: «Στον νέο οργανισμό συμπεριλαμβάνεται η  διεύθυνση πληροφορικής προγραμματισμού δίδοντας ιδιαίτερη σημασία και στα δυο τμήματα και στην πληροφορική που είναι στην ουσία η εξέλιξη του δήμου Ρεθύμνης, αποδεχόμενοι και τα κελεύσματα της εποχής για εκσυγχρονισμό, εξωστρέφεια και προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες που ολοένα και περισσότερο μπορούμε να εξυπηρετούμε τους δημότες μας χωρίς να ταλαιπωρείται κανείς και να δίνουμε περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας με το δημοτικό σύστημα, όπως επίσης και τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες μας ή εν δυνάμει επισκέπτες μας να μπορούν να πληροφορούνται και να εξυπηρετούνται και να πλοηγούνται στον δήμο Ρεθύμνου από μακριά ακριβώς για να τους κάνουμε επισκέπτες μας».

Ο Γιώργος Μαρινάκης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατάρτιση του νέου οργανισμού το κείμενο του οποίου, όπως είπε, αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης: «Το κείμενο προήλθε μετά από πολύ μακρά διαβούλευση. Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργαλή, αλλά και τον γενικό γραμματέα και τη  διευθύντρια κ. Υπερήφανου και τον σύλλογο εργαζομένων που συνεργάστηκαν και μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν για να βγάλουμε ένα το δυνατό πληρέστερο και ακριβέστερο κείμενο. Έγινε διαβούλευση και με τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων. Μέχρι χθες δεν δεχτήκαμε καμιά παρατήρηση από καμία. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο γιατί έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε δυνατότητες κινητικότητας για να εμπλουτίσουμε το στελεχιακό δυναμικό αλλά και για να μπορούμε να απορροφήσουμε την πολιτική του ΥΠΕΣ για τη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας. Νομίζω είναι ένα απαραίτητο βήμα με το οποίο ο δήμος δείχνει την ετοιμότητα του να υποδεχτεί κάθε θετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για ενδυνάμωση και λειτουργία των υπηρεσιών του. Εμείς έχοντας επίγνωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν αθρόες προσλήψεις στο άμεσο μέλλον -οι προσλήψεις που είναι προγραμματισμένες είναι τρεις μηχανικοί και ένας νομικός σύμβουλος που έχουν ήδη εγκριθεί από το ΥΠΕΣ- δεν μας επιτρέπουν πολυτέλεια διάσπασης δυνάμεων και δημιουργίας παραλλήλων συστημάτων που μάλιστα εξυπηρετούν ίδιους στόχους. Νομικό πρόσωπο και ΚΕΔΗΡ εξυπηρετούσαν ίδιες υπηρεσίες όλα αυτά μαζεύονται, δημιουργούμε διευθύνσεις και ελπίζω όλοι εκείνοι που θα κριθούν ως διευθυντές και προϊστάμενοι να είναι αντάξιοι των απαιτήσεων των συγκεκριμένων θέσεων».

Μετά την έγκριση του νέου οργανισμού από το δημοτικό συμβούλιο θα σταλεί για την απαραίτητη έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να ακολουθήσει η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ. Εκτιμάται ότι οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.