31 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού, 124 στην Κρήτη

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα φτάνοντας τα 4.340, ενώ στην Κρήτη οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 124.

Κατά το ίδιο διάστημα στη χώρα κατεγράφησαν 72 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει συνολικά τους 8.017. Παράλληλα, σε 741 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Η επιδημιολογική εικόνα στο νησί παραμένει κακή καθώς η πανδημία δείχνει ανυποχώρητη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς καθημερινά καταγράφονται πολλά κρούσματα ενώ σταθερά υψηλός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές covid 19 των νοσοκομείων του νησιού.

Από τα 124 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στο νησί τα 92 καταγράφονται στο Ηράκλειο, τα 11 στο Ρέθυμνο, τα 17 στα Χανιά και τα 4 στο Λασίθι.

Το τελευταίο 24ωρο στο νησί νοσηλεύονται 153 με επίσης 120 να βρίσκονται σε κλινικές και επίσης υπόλοιπους 33 να δίνουν τη δική επίσης μάχη επίσης ΜΕΘ.

Σημειώνεται πως οι 31 ασθενείς επίσης μονάδες εντατικής θεραπείας είναι διασωληνωμένοι.

Από τα νοσοκομεία του νησιού, μόνο αυτό επίσης Νεάπολης δεν νοσηλεύει επιβεβαιωμένο κρούσμα covid.

Οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 52 ασθενείς, 38 στην κλινική covid και 14 στη ΜΕΘ, oι 13 διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 38 ασθενείς, 30 στην κλινική και άλλοι 8 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ
  • Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 39 ασθενείς με επίσης 30 να βρίσκονται στην κλινική και οι 9 στη ΜΕΘ, οι 8 διασωληνωμένοι
  • Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 17 ασθενείς, καθώς και δυο ακόμα που έχουν συμπτώματα και αναμένουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού τεστ στο οποίο έχουν υποβληθεί.
  • Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 6 ασθενείς, 4 στην κλινική και 2 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ
  • Στο νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην κλινική
  • Στο νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύεται 1 ασθενής επίσης στην κλινική

 

Διασπορά κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ

Εν τω μεταξύ, για «σημαντική» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει ότι η διασπορά αφορά σε 3 κλινικές, την παθολογική, τη νευρολογική και την παθολογική ογκολογία, ενώ αποδίδει το πρόβλημα στη μη συμμόρφωση των συνοδών ασθενών, στα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ:

«Η σημαντική ενδονοσοκομειακή διασπορά που διαπιστώθηκε από τις άμεσες ιχνηλατήσεις της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει με οδυνηρό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη συνεχών rapid test ελέγχων των συνοδών.

Η διασπορά αφορά κατά κύριο λόγο στην παθολογική κλινική ενώ διαπιστώνεται διασπορά στη νευρολογική και την παθολογική ογκολογία. Από τις 17:00 29/01 διαπιστώθηκαν οι δύο πρώτοι συνοδοί θετικοί σε rapid test και μετά από μαραθώνια προσπάθεια της επιτροπής αποκαλύφθηκε όλο το πρόβλημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διασπορά προέκυψε σύμφωνα με την αναφορά της επιτροπής λοιμώξεων, από συνοδούς ασθενών, καθώς τα κρούσματα στο προσωπικό είναι μεμονωμένα. Ο εμβολιασμός σε υψηλό ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και η κατά κύριο λόγο καλή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας αποτέλεσε ανάχωμα στη διασπορά.

Όμως η συνεχής παρουσία επισκεπτών, η μη τήρηση των οδηγιών του προέδρου ΕΝΛ κ. Κοφτερίδη και της διοίκησης από 10/01 για συνεχή rapid tests, παρά τους ελέγχους είχε ως αποτέλεσμα την κατάσταση αυτή.

Καθημερινά και παρά τις αυστηρές συστάσεις, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών, λειτουργεί με προκλητικό τρόπο εισερχόμενος από άλλες εισόδους, παρακάμπτοντας και εκθέτοντας το προσωπικό του νοσοκομείου.

Είναι αυτονόητο ότι ήδη οι ασθενείς όλοι βρίσκονται στην κλινική αντιμετώπισης κορονοϊού (Μ.Α.Κ.) από παθολογική και παθολογική ογκολογία, ενώ όλοι οι ασθενείς παρακολουθούνται από την ΕΝΛ.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι έλεγχοι στα τμήματα θα ενταθούν και ότι θα υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του επισκεπτηρίου. Είναι άλλωστε σαφές ότι αν δε γινόταν ο έλεγχος δεν θα είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Η επιτροπή λοιμώξεων, η διοίκηση, και η ομάδα αντιμετώπισης που συνεδριάζει κάθε Τρίτη, ανέδειξε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσει».

 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ ανέφερε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

 

Μείωση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα της Κρήτης

Εν τω μεταξύ μείωση του ιικού φορτίου «δείχνει» η επεξεργασία των λυμάτων στην Κρήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για την περίοδο 22 έως 28 Μαρτίου. Η μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο Κρήτης καταγράφεται στα Χανιά, με -71% και ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος με -32%. Πτωτική τάση καταγράφεται και στο Ηράκλειο με -23% ενώ στο Ρέθυμνο παραμένει ουσιαστικά σταθερή η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα με -2%. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, ενώ για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δικτύο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021.

Συμπεράσματα:

Την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).

Ηράκλειο Κρήτης: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μία οριακά πτωτική τάση (-23%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/3/2021. Παρά τη σχετική μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης (-71%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

7 Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου παραμένει ουσιαστικά σταθερός, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21. ‘

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μείωση (-32%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21».