18 °C Rethymno, GR
10/05/2021

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο από την ΕΛΜΕΡ ενάντια στο νομοσχέδιο

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητά η ΕΛΜΕΡ, η οποία διοργανώνει νέα κινητοποίηση σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή.

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΜΕΡ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 2:00 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωση κάλεσμά της για συμμετοχή στην κινητοποίηση αναφέρει:

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης!

εκπαιδευτικοί-γονείς-μαθητές-φοιτητές

να αποσυρθεί το άθλιο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και σπρώχνει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση

  • όχι στην ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.
  • η μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που προωθείται, θα επιφέρει συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και υποχρηματοδότησή τους, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, καθώς και αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.
  • όχι στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ,

ειδικά με τον τρόπο που επιβάλλεται, στο μέσον της χρονιάς.

Απαιτούμε μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία

  • προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός σε 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα.
  • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Κάτω οι νόμοι 4692 (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων-Λυκείων) και 4763 (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση).
  • Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Την κινητοποίηση στηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει: «Την, Τετάρτη 10 του Φλεβάρη, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, το οποίο εντείνει την καταστολή, θέτει νέα εμπόδια στην πρόσβαση στις σπουδές και το πτυχίο, δημιουργεί ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον εχθρικό προς τις διεκδικήσεις.

Ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία που θέτει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη ημέρα της θητείας της βήμα-βήμα διαλύει την δημόσια εκπαίδευση. Αξιοποιεί τα κλειστά πανεπιστήμια για να φέρει στη Βουλή τις αντιδραστικές διατάξεις. Επιμένει να ιεραρχεί ως μείζον ζήτημα για τα πανεπιστήμια την παραβατικότητα, όταν δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση για τη χρόνια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Αντίθετα, φέτος περικόπτει επιπλέον 8% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ τα 30 εκατ. που δίνουν για πανεπιστημιακή αστυνομία σε κάποια ιδρύματα αντιστοιχεί στο 15πλάσιο του προϋπολογισμού τους!

Το ΝΤ ΑΔΕΔΕΥ Ρεθύμνου στηρίζει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, 10 Φεβρουαρίου 2021, 12 ώρα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Για τη διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 12 έως τη λήξη του ωραρίου».