13 °C Rethymno, GR
06/03/2021

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

«Να στηριχθούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές

Την οικονομική στήριξη των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας θα έχει αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου αναφέρεται: «Από την πρώτη φάση της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτη του 2020, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των κατασκευών που αφορούν τόσο την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσο και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους που χτυπήθηκε συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν.

Οι οικοδόμοι, που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή ως ημερομίσθιοι, έχοντας ως άμεσο εργοδότη είτε τον υπεργολάβο που εκτελεί με το συνεργείο του τις οικοδομοτεχνικές εργασίες, είτε τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή χωρίς εισόδημα. Ο αντικειμενικός φόβος των ιδιοκτητών της οικοδομής ή του σπιτιού που γίνονταν εργασίες συντήρησης (ελαιοχρωματισμοί μερεμέτια κ.ά.) οδήγησε σε άμεση διακοπή των εργασιών.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, μετά από πολλή προσπάθεια της ομοσπονδίας μας, έγινε κατορθωτό η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εντάξουν τους οικοδόμους, αλλά και άλλες συναφείς ειδικότητες, όπως δασεργάτες, ξυλουργούς, υδραυλικούς κ.ά. με παρόμοια προβλήματα, στο μηχανισμό στήριξης και να γίνουν δικαιούχοι των 800 ευρώ.

Με τη λήξη της καραντίνας, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι στην απλή συμβατική (ιδιωτική) οικοδομή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν μεροκάματο. Όλο το καλοκαίρι, ένα μέρος αυτών των εργαζομένων δούλεψε περιστασιακά. Ακόμη και όσοι απέκτησαν μια πιο «σταθερή» εργασία μετά το καλοκαίρι σε διάφορα οικοδομοτεχνικά έργα και μικρές οικοδομές σήμερα, με την έξαρση της πανδημίας, διακόπτεται η εργασία τους.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown), που ανακοινώθηκαν και αφορούν όλη την επικράτεια, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους άνεργους οικοδόμους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, ούτε λαμβάνουν κάποια οικονομική ενίσχυση ως μακροχρόνια άνεργοι.

Στα μέτρα που ανακοινώσατε για τη στήριξη των εργαζομένων, λόγω των συνεπειών του lockdown, λείπουν μέτρα για τους οικοδόμους που έχουν ήδη υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος και εργασίας.

Αν ήταν μια φορά αναγκαία η ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σήμερα, είναι εκατό φορές πιο αναγκαία.

Είναι αδιανόητο να μην παίρνετε κανένα μέτρο για ένα τόσο χτυπημένο τμήμα εργαζομένων που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη ανεργία και τώρα βιώνει έντονα τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Απαιτούμε, άμεσα:

  • Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας.
  • Να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης.

Επιπλέον,

  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης του εισοδήματός τους οι συνάδελφοι οικοδόμοι που αποκλείστηκαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των δεσμευτικών προϋποθέσεων που έθετε η ΚΥΑ αριθμ. οικ. 16073/287/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1547/22-04-2020), π.χ. εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εργαζόμενοι οικοδόμοι σε 8μηνα

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, την Τετάρτη 11 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας μας θα πάει στο υπουργείο εργασίας για να συναντηθεί με τον υπουργό ώστε να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».