27 °C Rethymno, GR
15/07/2020

Να ‘τανε μόνον οι ΤΟΜΥ…

Α’
«Φιάσκο οι ΤΟΜΥ» αποφαίνεται ο τύπος της Κυριακής, η «ΑΥΓΗ» τους σταθερά δεύτερη από το τέλος στις 15 ημερήσιες της χώρας, κάτω από 1000 φύλλα.
Αφορμή ημερίδα του υπ. Υγείας 7/12 με τίτλο «ένας χρόνος ΤΟΜΥ». Ένας και τελείωσε, κι αυτός κουτσός – στραβός, μνημόσυνο αντί γενεθλίων. «Υπόλογους στους θεσμούς τους ιθύνοντες» χαρακτηρίζουν εφημερίδες 45.000 φύλλων. Καταδικάσαμε τους Τομ και Τζέρυ αμέσως στο Ρέθυμνο όπου ΤΟΜΥαποθέωναν, συνεντεύξεις, περιγραφές άρες μάρες, μπαλωτές στον αέρα, μπουταλιασμένοι απ’ τη χαρά τρέχανε να γραφτούν (!), στο Ρέθυμνο και μόνον, ύμνοι για διαδικασίες και αποτελέσματα (εκ των προτέρων)! Μόνοι, μυριάκις γράφαμε για ψέματα, διαδικασίες αυτοκαταρρέουσες, αυτοκαταρριπτόμενες, απαντήσεις διαπλανητικές του αμήχανου και ανήξερου προσωπικού, ερωτήματα.
1η του χρόνου οι ΤΟΜΥ μετά αναβολές αναβολών, επέπρωτο να ξεκινήσουν αλλά αυτοκτόνησαν σαν σαμουράϊ. Πάνε αδιάβαστες, άναυλες, άκλαυτες. Αριβεντέρτσι…
Να ‘τανε μόνον οι ΤΟΜΥ…
Φιάσκο αποδείχθηκε το καθετί στην υγεία και στο Ρέθυμνο, όπου τάχατες ιδιαίτερα πάσχισαν, όλα τρισχειρότερα, από τις ΤΟΜΥ μέχρι οτιδήποτε. Τρεις ΘΑ άνοιγαν στην πόλη, συσκέψεις, σκέψεις, προτάσεις, ποταμοί λόγων και μελάνης για να μείνει μια στο κέντρο της πόλης, στο μέσον υγειονομικών μονάδων, Νοσοκομείου κλπ. Έδιναν ραντεβού στον ασθενή μετά 25 ημέρες!
Οι ΤΟΜΥ του Α. Ξανθού. Σωρηδόν εξελίξεις εξωφρενικές, επάλληλες επιπολαιότητες, ασυλλογισιές, κινήσεις ασυγχρόνιστες, επαμφοτερίζουσες ταλαντώσεις, ανημέρωτο και ανεκπαίδευτο προσωπικό, ασύγνωστες αμέλειες, γιατροί προσφεύγουν δικαστικά για να μην ενταχθούν στις ΤΟΜΥ, τρεις γιατροί, φυσικά ΔΕΝ επαρκούν. Ειδικότητες λείπουν.
Ολίγον προ της οριακής 1/1 της επανάστασης στην υγεία (θα αναβόσβηναν το φως όπως στα γενέθλια του μπούλη), ο στόχος, το θέμα, οι ΤΟΜΥ, μεταπήδησε αποπροσανατολιστικά σε «κάθε νομός να διαθέτει τουλάχιστον μια κινητή μονάδα στελεχωμένη με διεπαγγελματική ομάδα υγείας (γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, μαία, τεχνολόγο κ.λπ., ομάδα ολόκληρη!)». Να κάνει τι; Να περιφέρεται; Καθ’ ο υπουργός λεπτομερώς προσδιόρισε, «κάθε κινητή μονάδα θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας Αγροτικού τύπου». Τάδε έφη. 4 για το Ρέθυμνο π.χ.! Καρναβάλι! Από «μία τουλάχιστον σε κάθε νομό», για το Ρέθυμνο, παράδειγμα, χρειάζονται 4! «Με το «καλημέρα» των δηλώσεων, (υποτίθεται) σχεδιασμών, ανακοινώσεων και αποφάσεων, τσουνάμι αντιφάσεις, ψέματα, προχειρολογίες, τσαπατσοδουλειές.
Το παντοδύναμο ΤΙΠΟΤΑ, ανορθώνεται σαν δεινόσαυρος ανάμεσα σε μυρμήγκια.
Και θα κάνει τέλος πάντων τι «κάθε κινητή μονάδα σε οργανική σχέση εκάστη με ένα Κ.Υ αγροτικό»; Το εξής -κατά υπουργό- ανεπανάληπτο παγκοσμίως. «Θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία σε δημοτικά διαμερίσματα που λόγω ανεπαρκειών στην στελέχωση των Κέντρων Υγείας, των περ. ιατρείων (κ.λπ.), εμφανίζουν ελλιπή ιατρική κάλυψη και οι κάτοικοί τους στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας».
Με τον αυτοχειριασμό, αυτοστραγγαλισμό λοιπόν της έρμης ΤΟΜΥ, ιδού, φευ ελλιπής ιατρική κάλυψη και κάτοικοι που στερούνται υγειονομική φροντίδα ανοικτιρμόνως. Γι’ αυτό σχεδιάζονται κινητές μονάδες σαν σε πρώτη γραμμή πολεμικού μετώπου στον Α’ Βαλκανικό, αυτοκίνητα με μαίες, οδοντίατρους, τεχνολόγους νοσοκόμες στα βουνά και τα λαγκάδια, να γελούν οι τουρίστες και να γλυκαίνεται κάθε πικραμένος. 20 μέρες πριν τις ΤΟΜΥ, προτού οι Τομ και Τζέρυ εφορμήσουν στις πόλεις, ανακαλύπτονται στην ύπαιθρο «ελλιπείς ιατρικές καλύψεις και στέρηση πολύτιμων(!) υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας». Ως χθες, τα είχαν επιλύσει αλλά περιέργως, 7/12… ξεφύτρωσαν σαν κουκλόσπιτα Μίκυ Μάους στο σινεμά.
Και συνεχίζει ακάθεκτος και απτόητος ο υπουργός: «Η κινητή μονάδα θα αποτελέσει (ΘΑ πάντως ΚΑΙ τούτη η κινητή ταλαίπωρη, ΘΑ) όχημα (αυτοκίνητα της φαντασίας θα οργώνουν από Ροδάκινο στο Γαράζο, απ’ Αγία Γαλήνη στο Βιλανδρέδο, από Ρουμελί στη Λοχριά) για την περιφερειακή αποκέντρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και για την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας και στις πιο άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας». Μάλιστα, «εκ περιτροπής» αφού αυτό το όχημα της μαύρης μαγείας καθώς «περιφερειακά αποκεντρώνεται η μεταρρύθμιση(!)» (να αποζουρλαίνεσαι, αποκολοκύνθωση!), θα παρουσιάζεται προφανώς άπαξ του τριμήνου επί ημίωρον και αν ακόμη υπάρξει. «Εκ περιτροπής», ώστε εκ των προτέρων, όποιος το δει, εξ’ αγόνων και δυσπρόσιτων ας τηλεγραφήσει επί γονίμων και προσιτών. Ο υπουργός το είχε προαναγγείλει!!!
Έτσι ακριβώς δηλώθηκαν οχήματα, στο Κέδρος, και στα Ταλλαία, στου Κουρταλιώτη και προς Ανώγεια, καθώς διαβαίνουν, κουνούν μαντήλια, μαίες και τεχνολόγοι, άγονα και στερημένοι.
Επόμενη παράγραφος, Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Εξασφαλισμένη. Πώς το ‘λεγε ο βουλευτής Καλοχαιρέτας στην ταινία του ’50; «Ετελείωσε». Βέβαια! Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
Στο επόμενο…