17 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ν. Δένδιας: «Η κυβέρνηση εκτελεί τους σωστούς χειρισμούς απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας»

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας διαμήνυσε από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίζει να προασπίζεται με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου στο κέντρο «Μύθος», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Στη διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης σε σχέση με την εξωτερική πολιτική τονίζοντας ότι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκύρια, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε «ασφαλή κρητικά χέρια».

«Εμείς δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ένα παιγνίδι κλιμάκωσης με την Τουρκία. Έχουμε ξεκάθαρα διαμηνύσει ότι θα προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και μάλιστα εδώ που είμαστε στην Κρήτη είναι επίκαιρο να το πω γιατί οι φερόμενες ως ζώνες Τουρκίας και Λιβύης εμφανίζονται στο χάρτη να βρίσκονται νότια της Κρήτης. Αυτά είναι ανύπαρκτα μνημόνια. Δεν έχουν καμιά σημασία και θα συνιστούσα στην Τουρκία, θα τη συμβούλευα κιόλας να ασχοληθεί περισσότερο με την ευημερία της κοινωνίας της και την προσέγγιση του δυτικού προτύπου. Εμείς θέλουμε μια Τουρκία ευρωπαϊκή και ευημερούσα. Αυτές οι αντιλήψεις δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν χρειάζεται ανησυχία. Χρειάζεται ψυχραιμία και χειρισμοί, τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη, νομίζω επαρκώς, σε πλήρη ομόνοια του πολιτικού συστήματος εκτελεί. Δεν χρειάζεται ανησυχία» και πρόσθεσε ότι: «Η κατάσταση είναι η πιο κρίσιμη από το 1974 μέχρι σήμερα και πότε δεν είχαμε ένταση αυτού του χρονικού μεγέθους. Οι κρίσεις ήταν περιορισμένου χρονικού διαστήματος είτε το 87 είτε το 90. Έχουμε μια ένταση και μια κλιμάκωση μηνών με τη γείτονα, όμως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα ευρύτερο ορίζοντα. Δεν ετεροκαθορίζεται από το πως η Τουρκία συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα. Αυτοπροσδιορίζεται επί τη βάση των δικών μας επιδιώξεων και προτεραιοτήτων. Μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών που έχουν κοινή αντίληψη. Και λέμε στην Τουρκία την γειτονική μας χώρα ότι δεν δημιουργούμε συνασπισμό εναντίον της, δημιουργούμε κατανόηση υγιώς και τομέων κρατών που η Τουρκία αν θέλει είναι καλοδεχούμενη με τους όρους όμως τους διεθνούς δίκαιου, με τους όρους που συνομιλούν τα πολιτισμένα κράτη και έθνη του 21ου αιώνα. Όχι με την λογική του νεοθωμανισμού, όχι με τη λογική της αυτοκρατορίας του προπερασμένου αιώνα. Δημιουργώντας κατανοήσεις και όχι συμμαχίες εναντίον του οποιουδήποτε αλλά κατανοήσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, βασισμένες στον ευρωπαϊκό πολιτισμό στο δίκαιο της θάλασσας».

dav

Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τους Κρητικούς να μην ανησυχούν, λέγοντας πως η χώρα προασπίζεται με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε πως αυτό είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει, «όμως θα ήταν δηλωτικό μίας κρίσης που δεν υπάρχει». Καταλήγοντας ο υπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της γαλάζιας παράταξης επεσήμανε: «με ρωτάνε συχνά, αν έρθει η κακή ώρα θα είμαστε μόνοι; Το ξαναλέω και το επαναλαμβάνω. Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα ‘μαστε μόνοι. Μπορούμε όμως και μόνοι. Δεν έχουμε ανάγκη κανένα. Και όταν με ρωτάνε ποιον ξένο ηγέτη εμπιστεύομαι τους λέω κάτι που εδώ στην δική σας καρδιά είναι αποδεδειγμένο από την ιστορία. Έμενα το συνταγματικό μου καθήκον δεν είναι να εμπιστεύομαι τα συμφέροντα και την επιβίωση της πατρίδας μου σε κανένα ξένο ηγέτη όσο καλές σχέσεις και αν έχουμε. Υποχρέωσή μου, καθήκον μου και συμβατό με την κάρδια μου είναι να εμπιστεύομαι την ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Θέλω να είσαστε ήσυχοι, η τύχη της πατρίδας είναι σε ικανά κρητικά χέρια και η πατρίδα θα πάει μπροστά, θα φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα για σας για την επόμενες γενιές».

Τον υπουργό Εξωτερικών καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μανώλης Φουρφουλάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «O Νίκος Δένδιας είναι το πιο ζωηρό και το πιο δραστήριο πρόσωπο της σημερινής πολιτικής ζωής στη χώρα μας. Λέξεις όπως υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη ή ΑΟΖ όπως ακούγεται συχνότερα, χωρικά ύδατα, αγωγός East Med και άλλες, αναφέρονται καθημερινά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και ιδίως στη γειτονική μας Λιβύη, την ανάμειξη της Τουρκίας, η οποία δεν διστάζει να εμπλέκει και το νησί μας σε όλο αυτό το σκηνικό καθιστούν την παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σήμερα την πλέον επίκαιρη παρουσία ως μια εκδήλωση με πανελλήνιο ενδιαφέρον. Ο Νίκος Δένδιας αποτελεί άνδρα και στο σώμα αλλά και ρωμαλέο στην ψυχή».

Ο κ. Φουρφουλάκης κατά τον χαιρετισμό του δήλωσε περήφανος που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Μεγάλωσα και αναθράφηκα στο κόμμα της Ν.Δ., δεν θα μπορούσα να είμαι σε άλλο κόμμα. Είμαι περήφανος γι’ αυτό και για τον πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο θέλω να είστε κι εσείς».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης καλωσορίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών ανέφερε: «Με τον Νίκο Δένδια συνδέθηκα πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς υπήρξαμε μαζί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και δώσαμε σκληρή μάχη εντός του κοινοβουλίου προκειμένου η Ν.Δ. σήμερα να είναι κυβέρνηση. Σε αυτή τη συνεργασία, αγαπητέ Νίκο, μπορέσαμε και καταλάβαμε ο ένας τον άλλον περισσότερο, αλλά κυρίως με το ήθος σου εντός κοινοβουλίου απέδειξες ότι η παράταξή μας έχει την πολυτέλεια να διαθέτει άνδρες και γυναίκες που πέρα από την ευρυμάθεια, την κατάρτιση, έχουν και ήθος κοινοβουλευτικό και πρέπει να είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την παράταξη. Και ένας τρίτος λόγος είναι ότι επειδή υπήρξα επί επτά χρόνια μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, οφείλω να σας πω ότι πραγματικά νιώθω απίστευτα ασφαλής που ο Νίκος Δένδιας είναι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας».

dav

Στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας παραβρέθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τα μέλη της ΝΟΔΕ, της ΟΝΝΕΔ, οι δήμαρχοι, Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κοκκινος, Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και φίλοι και στελέχη της γαλάζιας παράταξης.

sdr