25 °C Rethymno, GR
08/05/2021

Ξαφνικά γεμίσαμε εμβολιολόγους

Πάντα στην Ελλάδα μετά από ένα μεγάλο γεγονός, καταστροφή ή κρίση, η χώρα γεμίζει από «ειδικούς». Όλοι γίνονται ειδικοί για τα πάντα, τηλεπερσόνες κάνουν παρέλαση στα τηλεοπτικά παράθυρα, απλούστατες λύσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, λύσεις που μόνο εμείς «οι έξυπνοι» βλέπουμε και οι «χαζοί» που διαχειρίζονται το πρόβλημα δεν καταλαβαίνουν. Ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα η χώρα γεμίζει από σεισμολόγους, διεθνολόγους, λοιμωξιολόγους, οικονομολόγους κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν, τώρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η χώρα έχει γεμίσει από εμβολιολόγους. Όλοι έχουν άποψη για τα εμβόλια, την τεχνολογία τους, κάποιοι προτιμάνε το ένα από το άλλο, κάποιοι τα απορρίπτουν όλα, άλλοι ειδικεύονται στη διαδικασία εμβολιασμών που θα φέρει ταχύτερα την επιθυμητή ανοσία.

Όλα αυτά τα έχουμε συνηθίσει. Βέβαια η κατάσταση ξεφεύγει του κωμικού όταν κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο, όχι απλά προτείνει παράλογα και άσκοπα πράγματα, αλλά μη έχοντας τι άλλο να πει επιμένει να τα υποστηρίζει κιόλας. Έτσι ακούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει και να ξαναλέει (αφού κατάλαβαν ότι στην Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να παρασκευαστεί το εμβόλιο) ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει τις πατέντες των εμβολίων από τις εταιρίες, ώστε οι χώρες να παραγάγουν μόνες τους τα εμβόλια για να υπάρξει γρηγορότερη παραγωγή και να καλυφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην διάθεση του εμβολίου.

Αυτό θα είχε νόημα να το συζητούσαμε 10 μήνες πριν. Μιλάμε για ένα εμβόλιο που απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία, επιστημονική κατάρτιση και τεχνολογία. Ακόμα και να δίνονταν σήμερα η πατέντα σε άλλες χώρες, θα έπαιρνε πάνω από ένα χρόνο για να παραχθούν αποτελέσματα. Μιλάμε επίσης για τον πρώτο μαζικό ταυτόχρονο εμβολιασμό παγκοσμίως στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αντί να αραδιάζει ο καθένας ότι του ρθει στο κεφάλι, το μόνο μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλύουμε τα υπάρχοντα δεδομένα, εντοπίζοντας που υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη παρέμβαση για την επίλυσή τους.

Δεδομένο 1ο: Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στην διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν σκεφτούμε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα οι εκτιμήσεις μιλούν για εμβολιασμό των 45+ μετά τον Ιούνιο, η διαδικασία προχωράει πιο αργά απ’ ότι αρχικά αναμένονταν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως στη Δανία, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκονται πολύ πίσω σε εμβολιασμούς απ΄ ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένο 2ο: Η Ελλάδα προμηθεύεται δόσεις εμβολίων με βάση την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία οπότε αντιμετωπίζει στην πρώτη αυτή φάση τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες χώρες. Παρόλα αυτά, καλώς βρίσκεται μέσα σε αυτή τη συμφωνία γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε ούτε καν πλησιάσει τον αριθμό των εμβολιασμένων που έχει σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι φτωχότερες χώρες ίσως χρειαστεί να φτάσουν μέχρι το 2024 για να καλυφθούν από εμβόλια. Σήμερα (14/1) η Ελλάδα έχει εμβολιάσει 70698 πολίτες (405 στο Ρέθυμνο), κοντά σε ποσοστό με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Δεδομένο 3ο: Η διάθεση των εμβολίων τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί κατακόρυφα. Με την έγκριση εμβολίων και από άλλες εταιρείες και με τις παραγγελίες που έχει κατοχυρώσει η ΕΕ, σε λίγους μήνες θα υπάρχει υπερπροσφορά.

Με βάση όλα τα παραπάνω το βάρος πρέπει να δοθεί στην ταχύτητα με την οποία θα εκτελούνται ημερησίως οι εμβολιασμοί. Αυτό προϋποθέτει, από τη στιγμή που θα υπάρξει διαθεσιμότητα σε εμβόλια, να δημιουργηθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ήδη έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, αλλά και στην περιφέρεια. Πρέπει να γίνει επίσης μια καλύτερη κατηγοριοποίηση των ευπαθών και επαγγελματικών ομάδων που θα έχουν προτεραιότητα.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση, με τις επιμέρους διαφωνίες, αποτυπώνει την πρόθεση της πλειοψηφίας του κόσμου να εμβολιαστεί, ώστε να ξεμπερδεύουμε με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και να πάμε παρακάτω. Στα ακόμη δυσκολότερα ζητήματα της ανάκαμψης…