12 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού σε Ηράκλειο και Χανιά

Ιστορική μέρα ήταν η χθεσινή για την Κρήτη, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού κατά του κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Νοσοκομείο Χανίων.

Τα εμβόλια έφτασαν στο ΠΑΓΝΗ, την Κυριακή, με ευθύνη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Λασίθι, ενώ σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έως τις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι σε υγειονομικές μονάδες του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε με γραπτή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το απόγευμα της Κυριακής, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο εντάσσεται στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν πέντε εμβολιαστικές γραμμές εκ των οποίων τρεις λειτουργούν το πρωί και δύο το απόγευμα, πραγματοποιώντας συνολικά καθημερινά 120 περίπου εμβολιασμούς. Το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται προβλέπει ο πρώτος εμβολιασμός των υγειονομικών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να αναφέρει ότι εφόσον χρειαστεί, στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, θα προβλεφθεί να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές.

«Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στο ΠΑΓΝΗ και στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συγκίνηση και αισιοδοξία», δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, που διευκρίνισε ότι όλα τα νοσοκομεία του νησιού είναι σε ετοιμότητα για να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός. «Δεν τέθηκε θέμα αναβολής του εμβολιασμού. Όλα τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα και η επιλογή να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τις επόμενες ημέρες στα άλλα νοσοκομεία ήταν ένα διαχειριστικό ζήτημα και πάντως δεν τίθεται ζήτημα αν υπάρχουν ή όχι εμβόλια. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων για να καλυφθούν όλοι οι υγειονομικοί», επισήμανε η κ. Μπορμπουδάκη, η οποία συμπλήρωσε ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται το ποσοστό των υγειονομικών που αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον από τους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ φτάνει στο 71%.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας, η κ. Μπορμπουδάκη είπε ότι θα πάει παράλληλα με τον εμβολιασμό των υγειονομικών. «Θα γίνουν από τις Κινητές Ομάδες Υγείας. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που έχει καταρτιστεί κεντρικά και γίνεται κατά τόπους η διαχείρισή του. Είμαστε σε επικοινωνία και με τους επόπτες και ο,τιδήποτε χρειαστεί και στις κλειστές δομές θα υποστηρίξουμε και υγειονομικά», συμπλήρωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ, Στέλιος Κτενιαδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια από το νοσοκομείο μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

«Ο εμβολιασμός είναι προστασία μας και πρέπει όλοι να το κάνουμε» δήλωσε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος μάλιστα ήταν και από τους πρώτους που έλαβαν το εμβόλιο ανέφερε πως «έγινε ένα σημαντικό βήμα για το νησί. Ελπίζω να πάρουμε γρήγορα τις ζωές μας πίσω. Νιώθω χαρά γιατί μπήκαμε στην αρχή του τέλους».

Ο Βολίκας Μανόλης, νοσηλευτής επιτήρησης λοιμώξεων του Βενιζέλειο Νοσοκομείου Ηρακλείου, ανέφερε πως δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να κάνει το εμβόλιο. Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και το Βενιζέλειο.

Η Γεωργία Τασούλη, προϊσταμένη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ δήλωσε πως αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο «για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας».

Με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα, που από την αρχή της πανδημίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή της, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί οι εμβολιασμοί του προσωπικού στο Νοσοκομείο Χανίων. Στο Νοσοκομείο Χανίων θα εμβολιασθούν και οι υγειονομικοί των Κέντρων Υγείας, του Ναυτικού Νοσοκομείου και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπέας, «Η πράξη του εμβολιασμού είναι μια πράξη ευθύνης, απέναντι στους εαυτούς μας, στους οικείους μας, μια πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Χανίων ξεκίνησαν με την Φρόσω Τσουράκη, που ήταν μία από τις νοσηλεύτριες της Κρήτης, οι οποίες είχαν μεταβεί εθελοντικά στην Θεσσαλονίκη, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Σε δήλωσή της κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν με σεβασμό και όχι με φόβο στην διαδικασία του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι η ίδια μετά και το εμβόλιο που έκανε αισθάνεται πολύ καλά, χωρίς καμία ενόχληση και ευδιάθετη.

Όπως είπε η κ. Τσουράκη, «καταλαβαίνω ότι ο κόσμος φοβάται, είναι λογικό και ανθρώπινο, όμως νομίζω ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο σε αυτήν την πανδημία. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τελικά τα εμβόλια είναι αυτά που μας βγάζουν από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις».

Η νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Χανίων αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού, μίλησε για τον φόβο που -όπως είπε- υπήρξε στην αρχή της πανδημίας στέλνοντας το μήνυμα ότι «πρέπει να σεβόμαστε τον ιό και να κινηθούμε με σεβασμό προς τον εμβολιασμό».

Αναφερόμενη στην εμπειρία της κατά την παρουσία της ως εθελόντρια στην Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι η απόφαση της να μεταβεί στην συμπρωτεύουσα «γεννήθηκε» από την ανάγκη που ένιωσε για προσφορά.

 

Εμβολιασμός καθηγητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός των υγειονομικών της Κρήτης. Μεταξύ των πρώτων εμβολιασθέντων ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Γεώργιος Μ. Κοντάκης, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης και οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής:

Δημήτριος Γεωργόπουλος, καθηγητής Εντατικής Ιατρικής – Πνευμονολογίας,

Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας,

Οδυσσέας Ζώρας, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας,

Διαμαντής Κοφτερίδης, αναπληρωτής καθηγητής Γενικής Παθολογίας,

Γεώργιος Νότας, αναπληρωτής καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής,

Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας,

Θεοδόσιος Φιλιππάτος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, και

Γεώργιος Χαμηλός, καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας- Μικροβιακής Παθογένεσης.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστηρίζει ενεργά την αναγκαιότητα του εμβολισμού, έναντι της νόσου Covid-19, ο οποίος αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη των ασθενών και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Η ανοσοποίηση, που επιτυγχάνεται μέσω των εμβολίων, είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και δυστυχώς πολλές φορές θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, όπως είναι σήμερα ο Covid-19.

 

Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στη χθεσινή ενημέρωση τόνισε ότι «ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα» και πως «η αποδοχή έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα».

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι χθες έγιναν 5.655 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα και πως από τις 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά 9.528 εμβολιασμοί.

Ανέφερε, επίσης, ότι χτες έφτασαν επιπλέον 83.500 εμβόλια της Pfizer και πως στις αποθήκες υπάρχει απόθεμα 152.580 δόσεων.

«Με βάση τον πληθυσμό μας έχουμε πετύχει ρυθμό εμβολιασμών που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι «για τα νοσοκομεία είχαμε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί 120.000 άτομα», δηλαδή και οι γιατροί των ιδιωτικών δομών, ενώ έως το τέλος του μήνα εκτίμησε ότι θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.

Η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία θα υποχωρήσουν βαθμιαία», ενώ υπογράμμισε πως «οι λόγοι που οδήγησαν στην ταχεία παραγωγή των εμβολίων ήταν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία που υπάρχει, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών».

«Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2020», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%».

«Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca. Εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από δώδεκα εβδομάδες και όχι τέσσερις εβδομάδες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Επίσης, εξετάζεται να γίνεται συνδυασμός των εμβολίων», πρόσθεσε.

«Δεν μας ανησυχεί το στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.