21 °C Rethymno, GR
22/09/2020

ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΗΔΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 8 ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΩΝ 28 ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ

Ξεκίνησαν τα διαγνωστικά τεστ από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ στην Κρήτη

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε χθες το μεσημέρι στη ΔΥΠΕ Κρήτης με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των κινητών μονάδων στο νησί. Πρόκειται αρχικά για 8 μονάδες, οι οποίες θα προχωρούν σε δειγματοληψία κατ’ οίκον, ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Ο προγραμματισμός προβλέπει την ενεργοποίηση, συνολικά, 28 τέτοιων μονάδων: 12 στην ΠΕ Ηρακλείου, 8 στα Χανιά, 4 στο Ρέθυμνο και 4 στο Λασίθι.

Όπως έγινε γνωστό, το πλάνο επέμβασης θα το οργανώνει ο επόπτης γιατρός κάθε νομού. Τα δείγματα που θα λαμβάνονται θα μεταφέρονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα διενεργείται μοριακό τεστ.

Τα συνεργεία απαρτίζονται από 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή το κάθε ένα και το κάθε συνεργείο θα διεκπεραιώνει από 8 με 10 δείγματα (το κάθε ένα), σε δύο κατηγορίες πολιτών: σε άτομα με γριπώδη συμπεριφορά και σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι κινητές μονάδες ξεκίνησαν χθες τα διαγνωστικά τεστ από τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο. Στόχος είναι να λαμβάνονται περίπου 10 δείγματα την ημέρα.

«Θα ξεκινήσουμε από όλους τους νομούς με τις πρώτες ομάδες Υγείας, διασφαλίζοντας τη δημόσια Υγεία στο νησί μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας, Λένα Μπορμπουδάκη. Αναφερόμενη στο «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν, η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε: «Είμαστε σε ετοιμότητα, θα προλάβουμε καταστάσεις και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιολογίας, μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος τόνισε: «Οι Κινητές Ομάδες Υγείας ενεργοποιούνται πλέον και στην Κρήτη. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να επιτηρήσει αρχικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που ζουν σε κλειστές δομές. Δειγματοληπτικοι έλεγχοι θα υπάρχουν και στον γενικό πληθυσμό, ώστε να υπάρχει επιτήρηση της διασποράς του ιού. Έλεγχοι θα γίνονται και σε ειδικές ομάδες που βρίσκονται σε δομές Υγείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

«Ξεκινήσαμε πριν από δύο εβδομάδες και σταδιακά ανοίγουμε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Η Υγειονομική Περιφέρεια θα υποστηριχθεί συντονιστικά με έξι διοικητικούς υπαλλήλους που θα εδρεύουν στο Ηράκλειο, στην 7η ΥΠΕ και θα συντονίζουν τη δράση» υπογράμμισε ο Γιώργος Αναστόπουλος, προϊστάμενος στην διεύθυνση Οικονομικού του ΕΟΔΥ.

Ανέφερε ακόμα πως οι δειγματοληψίες στην ηπειρωτική χώρα ξεπερνούν τις 20.000 και μέχρι και προχθές είχαμε 8 θετικά κρούσματα.

«Αναμένουμε τον τουρισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης για να δούμε πως θα εμπλακούμε και σε αυτό το κομμάτι. Ο στόχος για την Κρήτη είναι πέντε με δέκα δείγματα ανά ΚΟΜΥ, την ημέρα. Το πρόγραμμα αυτό είναι για τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις», τόνισε ο κ. Αναστόπουλος.

Τέλος ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, γιατρός και υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ σημείωσε: «Ανάλογα με τις ανάγκες οι δειγματοληψίες θα επεκταθούν και στο γενικό πληθυσμό. Αν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα».