28 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Ξεκίνησε από χθες η διάθεση self-test από τα Φαρμακεία του Ρεθύμνου

-Σε πρώτη φάση παρελήφθησαν 5.500 τεστ

Ξεκίνησε από χθες το πρωί η διάθεση self-test από όλα τα Φαρμακεία του νομού Ρεθύμνης, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου. Οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου παρέλαβαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης την πρώτη παρτίδα με 5.500 τεστ, που αντιστοιχούν σε εβδομήντα πέντε σε κάθε ένα από τα 74 φαρμακεία της περιφερειακής ενότητας. Τα self test αποτελούν προαπαιτούμενο για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους στις αίθουσες διδασκαλίας την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των λυκείων του νομού είναι 2.999 ενώ οι εκπαιδευτικοί τους περί τους 460.

Στην πλειοψηφία τους οι φαρμακοποιοί τα μεσάνυχτα άνοιξαν τις τέσσερις διαφορετικές συσκευασίες προκειμένου να φτιάξουν τα ατομικά τεστ, ώστε να ήταν έτοιμοι χθες να παραδίδουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ξεκίνησαν από το πρωί να προσέρχονται στα φαρμακεία. Η πλατφόρμα για τους φαρμακοποιούς τέθηκε σε λειτουργία στις 8:30 το πρωί και η διαδικασία ήταν απλή όπως υποστήριξαν οι φαρμακοποιοί, ωστόσο χρειάστηκε κάποιος χρόνος εξοικείωσής τους με αυτήν. Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η προσέλευση ήταν αυξημένη ήδη από χθες το πρωί, ενώ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου καλό θα είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί να σπεύσουν και σήμερα να τα παραλάβουν, καθώς το σαββατοκύριακο θα λειτουργούν μόνο εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία και δεν θα γίνουν νέες παραλαβές σελφ τεστ και η καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο να μην βρουν τεστ. Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης ανέφερε: «Παραλάβαμε 75 τεστ κάθε φαρμακείο. Η πλατφόρμα ενημερώνει αυτόματα για το πόσα τεστ δίδονται και αναλόγως την ζήτηση θα εφοδιάζονται αυτόματα τα φαρμακεία. Το σίγουρο είναι ότι παραλαβές δεν θα γίνουν το σαββατοκύριακο για αυτό καλό είναι να σπεύσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς υπάρχει απίστευτη χρονική πίεση. Παρόλα αυτά οι φαρμακοποιοί κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Συσκευάζουμε τα τεστ σε ατομικές συσκευασίες γιατί εμείς παραλάβαμε εργαστηριακές συσκευασίες τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Η πλατφόρμα για τους φαρμακοποιούς άνοιξε χθες το πρωί και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Ενδέχεται να κολλήσει κάποιες φορές λόγω φόρτου, όμως, σύντομα θα ξεμπλοκάρει. Ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας της χθες και ενδέχεται στιγμιαίως να κολλάει. Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με την πλατφόρμα του εμβολιασμού, όχι όμως κάτι σοβαρό. Η ζήτηση από το πρωί ήταν αυξημένη και ελπίζουμε ότι θα εξυπηρετήσουμε το μαθητικό πληθυσμό χωρίς προβλήματα».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, με την παρακάτω ανακοίνωσή του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται η παραλαβή των τεστ:

«Αξιότιμοι συμπολίτες,

Σας ενημερώνουμε ότι τα φαρμακεία της Π.Ε. Ρεθύμνου παρέλαβαν τα test αντιγόνου Sars-Cov-2. Την Τετάρτη αργά το βράδυ παραλάβαμε και τις οδηγίες της πλατφόρμας self-tetsing.gov.gr και από το πρωί της Πέμπτης η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία.

Ως εκ τούτου, οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές μπορούν από σήμερα Πέμπτη να παραλάβουν από τα φαρμακεία όλου του νομού τα test.

  • Είναι απαραίτητο το ΑΜΚΑ και ένα στοιχείο ταυτότητας.
  • Η πλατφόρμα παραμένει κλειδωμένη για ΑΜΚΑ που σε αυτή τη φάση δεν δικαιούνται test. Επομένως παρακαλούμε τους πολίτες που δεν ανήκουν στην κατηγορία που έχει προβλεφθεί να παραλάβει test αυτή τη στιγμή, να μην προσέρχονται στα φαρμακεία προς αποφυγή συνωστισμού.
  • Συνιστούμε στους μαθητές, καθηγητές ή τους οικείους τους να παραλάβουν τα test την Πέμπτη και Παρασκευή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στα εφημερεύοντα φαρμακεία του Σαββάτου και τις Κυριακής (το Σάββατο και την Κυριακή δε θα υπάρχει δυνατότητα ανατροφοδότησης).
  • Κάθε δικαιούχος μπορεί να παραλάβει ένα test.
  • Μαζί με το test παραλαμβάνετε και έγγραφο με οδηγίες, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και το σχετικό video στην πλατφόρμα.
  • Τα συγκεκριμένα test είναι κρατικό είδος και δίδονται στους δικαιούχους δωρεάν.
  • Βάσει της Ισχύουσας Νομοθεσίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διενέργεια Self & Rapid tests στα φαρμακεία.
  • Στα φαρμακεία εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί αριθμού εισερχομένων ατόμων εντός του χώρου και η τήρηση αποστάσεων.
  • Τέλος, παρακαλούμε για την κατανόηση σας στο έργο μας, καθώς συνεχίζουμε να είμαστε επιφορτισμένοι με τη συνήθη ροή των ασθενών για φάρμακα και τις διαδικασίες που αφορούν τον προγραμματισμό εμβολιασμού COVID-19.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται, ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε χθες, ωστόσο η υπηρεσία δήλωσης των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή.

Εάν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Εάν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να γράφουν χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία της σχολικής κάρτας.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα σε ό,τι αφορά την καθαριότητά τους, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η αρμόδια αντιδήμαρχος παιδείας Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, ενώ υπάρχει επάρκεια σε αντισηπτικά και ήδη προ διμήνου οι μαθητές είχαν παραλάβει τη δεύτερη δόση με τις προστατευτικές μάσκες. Από την άλλη μεριά, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Γαζανός, απομένουν ερωτήματα και οδηγίες από πλευράς του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια των μαθητών κατά την μεταφορά τους με τα σχολικά λεωφορεία από και προς τα σχολεία, αφού δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής εντολή για τη διενέργεια self tests στους οδηγούς των λεωφορείων, αλλά ούτε για τις σχολικές καθαρίστριες, ενώ ασαφής παραμένει και ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. Τα παραπάνω ζητήματα έχουν τεθεί υπόψιν του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μαζί με άλλες απορίες εκπαιδευτικών αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει με τους εκπαιδευτικούς του μουσικού λυκείου που ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουν με τηλεκπαίδευση μάθημα στους μαθητές του γυμνασίου.